Στην αναγκαιότητα για χαλαρή νομισματική πολιτική μέχρι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη να επανέλθει με διατηρήσιμο τρόπο στους επιδιωκόμενους στόχους επιμένει ο Μ.Ντράγκι, παρά τις πιέσεις από το Βερολίνο.

Η πολύ σημαντική νομισματική στήριξη είναι αναγκαία για την επιστροφή του πληθωρισμού κοντά στο 2%, τόνισε, επαναλαμβάνοντας ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα υφιστάμενα ή χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο και ότι αν κριθεί αναγκαίο το QE θα παραταθεί και μετά τον Δεκέμβριο.

Η ανάκαμψη κερδίζει ορμή είπε πάντως παρουσιάζοντας τις προβλέψεις της ΕΚΤ.

Οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν συγκρατημένες, δήλωσε στην καθιερωμένη συνέντευξη Tύπου ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, προσθέτοντας πως η ΕΚΤ θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί προσεκτικά τις αλλαγές στον δείκτη.

Ο κίνδυνος αποπληθωρισμού στην ευρωζώνη δεν υπάρχει πλέον και παρατηρείται άνοδος των προσδοκιών της αγοράς για τον πληθωρισμό, αλλά είναι πολύ νωρίς ακόμα να ανακηρύξει η ΕΚΤ την νίκη στο μέτωπο του πληθωρισμού, τόνισε ο κ. Ντράγκι. Ως εκ τούτου είναι ακόμα αναγκαία μια υποστηρικτική νομισματική πολιτική, είπε.

Ο κ. Ντράγκι επανέλαβε πως η ΕΚΤ αναμένει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά χαμηλά ή και χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο και πολύ πέραν του χρονικού ορίζοντα διενέργειας των καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού.

Επισήμανε επίσης πως η κεντρική ευρωτράπεζα θα συνεχίσει να κάνει αγορές με τον μηνιαίο ρυθμό των 80 δισ. ευρώ ως το τέλος Μαρτίου και των 60 δισ. ευρώ από τον Απρίλιο μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου 2017 ή και αργότερα αν κριθεί αναγκαίο.

Όπως εξήγησε, εάν οι προοπτικές της οικονομίας επιδεινωθούν, η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να αυξήσει το πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού σε διάρκεια και μέγεθος.

Υπεραμυνόμενος της εφαρμοζόμενης νομισματικής πολιτικής ο Ντράγκι επανέλαβε πως τα μέτρα της κεντρικής τράπεζας στηρίζουν την εγχώρια ζήτηση.

Όσοι έχουν αντιρρήσεις στα μέτρα νομισματικής πολιτικής θα πρέπει δουν την ισχυρή δημιουργία θέσεων εργασίας, πάνω από τέσσερα εκατομμύρια, σημείωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ. Στα τρία χρόνια ο αντίκτυπος της πολιτικής της ΕΚΤ είναι η δημιουργία 1,7% επιπλέον πληθωρισμού και 1,7% επιπρόσθετης ανάπτυξης.

Η ανάκαμψη κερδίζει ορμή

Η ΕΚΤ αναθεώρησε την Πέμπτη προς τα πάνω τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη στην ευρωζώνη για το τρέχον έτος.

Εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 1,7% φέτος έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης του Δεκεμβρίου για πληθωρισμό 1,3% και στο 1,6% το 2018 από 1,5% που ανέμενε προηγουμένως.

Η ΕΚΤ προέβλεψε επίσης ότι η ανάπτυξη στην ευρωζώνη θα διαμορφωθεί στο 1,8% φέτος, ελαφρά πάνω από το 1,7% που εκτιμούσε τον Δεκέμβριο, και στο 1,7% το 2018.

Η επιβεβαίωση των παραπάνω προβλέψεων υπόκεινται βέβαια στην πλήρη εφαρμογή από τις κυβερνήσεις του σωστού μείγματος πολιτικής και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, σημείωσε. Χρειάζεται μεγαλύτερη μεταρρυθμιστική προσπάθεια από όλες τις χώρες της ευρωζώνης, τόνισε στέλνοντας σαφές μήνυμα για άλλη μια φορά.