Σε αντίθεση με πολλούς κλάδους που βουλιάζουν ή έχουν παγώσει τις επενδύσεις στην Ελλάδα, τα καλλυντικά προχωρούν σε εξαγορές, ενισχύουν τα κεφάλαιά τους, ενώ ακόμη και η παραγωγή και η κατανάλωση καλλυντικών έχουν αυξητικές τάσεις. Ειδικότερα, η συνολική αξία της αγοράς καλλυντικών (σε τιμές χονδρικής) αυξήθηκε κατά 1,3% το 2016 σε σχέση με το 2015, όπως αναφέρει η ICAP, η Apivita ενίσχυσε την κεφαλαιακή της ρευστότητα, πουλώντας το πλειοψηφικό πακέτο στην ισπανική PUIG, ενώ ο Κορρές προχωρεί σε εξαγορές για να ενισχύει τη διεθνή του εικόνα. Σημειώνεται ότι η αξία της συνολικής εγχώριας παραγωγής καλλυντικών παρουσιάζει αύξηση τα τελευταία ένα-δύο έτη συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, όπου ο ετήσιος ρυθμός μείωσης ήταν υψηλότερος, γεγονός το οποίο αποδίδεται αφενός μεν στην αυξανόμενη «εμπιστοσύνη» των καταναλωτών στα ελληνικά προϊόντα, αφετέρου δε στην ενισχυμένη εξαγωγική δραστηριότητα.
Σύμφωνα με στελέχη της ICAP Group, «οι συνολικές πωλήσεις καλλυντικών σε τιμές χονδρικής αυξήθηκαν την περίοδο 2000-2009 με μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής 4,9%. Την περίοδο 2010-2013 οι συνολικές πωλήσεις καλλυντικών, εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης από τους καταναλωτές, παρουσίασαν μείωση. Ωστόσο το 2014 παρουσιάστηκε ανάκαμψη της αγοράς, η οποία συνεχίστηκε και το 2015, αλλά με μικρότερο ρυθμό (0,6% το 2015/2014). Για το 2016 εκτιμάται περαιτέρω αύξηση κατά 1,3% περίπου σε σχέση με το 2015».

Οι εταιρείες παραγωγής ή/και εισαγωγής καλλυντικών προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη μειωμένη ζήτηση και να «συγκρατήσουν» τις πωλήσεις τους αναπτύσσουν νέα προϊόντα με στόχο την κάλυψη εξειδικευμένων αναγκών των καταναλωτών, ενώ παράλληλα «ωθούνται» στην παροχή εκπτώσεων, προσφορών κ.ά. Με βάση τα αποτελέσματα της κλαδικής μελέτης, τα προϊόντα περιποίησης δέρματος αποτελούν διαχρονικά την κυριότερη κατηγορία καλλυντικών. Το 2015 εκτιμάται ότι κάλυψαν το 54,1% των συνολικών πωλήσεων, ενώ ακολούθησαν τα προϊόντα περιποίησης μαλλιών με ποσοστό 29%. Το κανάλι της ευρείας διανομής εκτιμάται ότι κάλυψε το 47,6% της συνολικής αξίας της αγοράς καλλυντικών το 2015 και ακολούθησε το κανάλι των φαρμακείων με 21,4%.
Οσον αφορά τη διεθνή αγορά καλλυντικών, η ευρωπαϊκή αγορά αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας αγοράς καλλυντικών, ενώ ακολουθούν οι αγορές των ΗΠΑ (62 δισ. ευρώ το 2015) και της Κίνας (41 δισ. ευρώ το 2015). Η αξία της ευρωπαϊκής αγοράς καλλυντικών εκτιμάται το 2015 σε 77 δισ. ευρώ (σε τιμές λιανικής), παρουσιάζοντας αύξηση κατά 6,2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος (πηγή: COLIPA). Σύμφωνα με στοιχεία του ερευνητικού οίκου Hoovers, σε ευρωπαϊκό επίπεδο η Ιταλία είναι η χώρα με τις περισσότερες εταιρείες καλλυντικών και ακολουθούν η Γαλλία και η Ισπανία.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με στοιχεία του ερευνητικού οίκου Hoovers, δραστηριοποιούνται 3.082 εταιρείες στον κλάδο των καλλυντικών. Στις πρώτες θέσεις, όσον αφορά τον αριθμό των εταιρειών στον εξεταζόμενο κλάδο, βρίσκονται η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Βραζιλία και η Ινδία.
Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι η ελληνική εταιρεία φυσικών καλλυντικών Apivita πούλησε το πλειοψηφικό της πακέτο στην ισπανικών συμφερόντων PUIG, μια εταιρεία με παγκόσμια παρουσία που δραστηριοποιείται στον χώρο της μόδας, των αρωμάτων και καλλυντικών. Η επένδυση της PUIG στην Apivita έχει στρατηγικό χαρακτήρα, καθώς εξασφαλίζονται μια σειρά από προϋποθέσεις, οι οποίες εξαρχής ήταν κεφαλαιώδους αξίας για την οικογένεια Κουτσιανά, που διατηρεί την καταστατική μειοψηφία.
Επίσης, η ελληνική εταιρεία φυσικών καλλυντικών Κορρές ΑΕ προχώρησε πρόσφατα στην απόκτηση του 100% των μετοχών της εταιρείας Calderdale Trading, μητρικής εταιρείας της Backyard Design ΙΚΕ, η οποία αποτελεί στρατηγικό συνεργάτη της Κορρές. Η Backyard Design δραστηριοποιείται στους τομείς του branding, σχεδιασμού εταιρικής εικόνας, εταιρικής και προϊοντικής επικοινωνίας, graphic & industrial design, merchandising unit design, store design, product packaging, web design, παραγωγή εταιρικών, προϊοντικών, εκπαιδευτικών και διαφημιστικών βίντεο και συναφών δραστηριοτήτων.

HeliosPlus