Απόστολος Ρίζος: «Η μελαγχολία είναι χρήσιμη όταν ενεργοποιεί τη σκέψη, όταν αφυπνίζει»

Λίγους μήνες μετά την κυκλοφορία του νέου του άλμπουμ με τίτλο «6» το οποίο αποτελεί από τις πλέον ενδιαφέρουσες προτάσεις του τελευταίου διαστήματος στον χώρο

Λίγους μήνες μετά την κυκλοφορία του νέου του άλμπουμ με τίτλο «6» το οποίο αποτελεί από τις πλέον ενδιαφέρουσες προτάσεις του τελευταίου διαστήματος στον χώρο της ελληνικής μουσικής, ο τραγουδοποιός Απόστολος Ρίζος παρουσιάζει live την προσωπική του πρόταση – με το συγκρότημα που τον συνοδεύει – στη μουσική σκηνή KREMLINO, στον Πειραιά, την Παρασκευή 10 Μαρτίου.

Τραγούδια του από την παλιότερη προσωπική του δισκογραφία αλλά και από το «6» («Τι να θυμηθώ», «Να’ μαστε μαζί», «Σ’ αυτή τη χώρα», «Το ψάρι») συνομιλούν ανατρεπτικά με τον Βαμβακάρη, τον Λοΐζο, τον Χατζιδάκι, τον Τσιτσάνη, τον Περίδη, τον Μικρούτσικο, τον Θ. Παπακωνσταντίνου, τον Ζούδιαρη, τον Καζαντζή, τον Ζερβουδάκη, τον Αλκαίο, τον Ελευθερίου, τη Νικολακοπούλου.

Με άλλους τρεις μουσικούς, δεξιοτέχνες επί σκηνής, δημιουργούν έναν μουσικό κόσμο με αιχμή του δόρατος τον ρυθμό και το συναίσθημα. Ηλεκτρικό κοντραμπάσο, loops, drums, πνευστά, και ο ίδιος ο Απόστολος Ρίζος με την ακουστική του κιθάρα και μια φυσαρμόνικα.

Ο δημιουργός μιλά στο vima.gr για τη συναυλία του, το άλμπουμ «6» και τα επόμενά του σχέδια.

Γιατί χρειάστηκε να περάσουν 6 χρόνια για το «6»;

«Είναι αλήθεια πως μεσολάβησαν έξι χρόνια από την προηγούμενη προσωπική μου δισκογραφική δουλειά, αλλά ήταν ταυτόχρονα έξι από τα πλέον δύσκολα χρόνια στη νεότερη ιστορία της Ελλάδας. Τα γεγονότα και οι καταστάσεις διαδέχονταν η μία την άλλη με καταιγιστικούς ρυθμούς. Σε αυτό το τοπίο, δεν ήμουν απλώς παρατηρητής. Βίωνα, έγραφα, συμμετείχα στα κοινά και σταδιακά ολοκλήρωνα τα κομμάτια που πίστευα ότι έχουν λόγο ύπαρξης σήμερα, αλλά και αύριο. Το ‘6’ είναι μια ανεξάρτητη, προσωπική παραγωγή, που έγινε με φροντίδα αλλά και με πολύ κόπο, όχι μόνο μέσα στο κατακερματισμένο τοπίο της δισκογραφίας, αλλά και σε μια περίοδο που έβαλε σε δοκιμασία τη χώρα και τις ζωές όλων μας. Θα έλεγα πως έβαλα μια άνω τελεία και το album κυκλοφόρησε επίσημα, όταν ένιωσα ότι το αποτέλεσμα αντιπροσωπεύει την ουσία των τραγουδιών και εμένα ως ακροατή.»

Τι θα ακούσουμε στο kremlino;

«Πυρήνας της παράστασης είναι τα τραγούδια του νέου album ‘6’, δηλαδή έξι διαφορετικές οπτικές πάνω στη ζωή. Με βάση αυτή τη θεματική έχουν επιλεγεί παλαιότερα δικά μου αλλά και τραγούδια σπουδαίων δημιουργών από όλο το φάσμα του ελληνικού τραγουδιού που έλκονται ακαταμάχητα μεταξύ τους. Έπειτα από πολλές εμφανίσεις με τους συνεργάτες μουσικούς, νιώθω πως τα τραγούδια της παράστασης δημιουργούν ένα ενιαίο ηχητικό και εκφραστικό τοπίο που δημιουργεί την κατάλληλη συνθήκη στον ακροατή να νιώσει κι αυτός οικεία με το συναίσθημά μας.»

Πώς κρίνεις την έως τώρα διαδρομή σου στην ελληνική μουσική και τραγούδι;

«Δεν μπορώ να κρίνω, ίσως επειδή η μουσική είναι κομμάτι της ζωής μου κι όχι αυτοσκοπός. Η σχέση μου με τη μουσική και το τραγούδι είναι βιωματική και αυτό θέλει τη φροντίδα του και αργό ρυθμό – ρυθμό ζωής.
Κοιτώντας προς τα πίσω νιώθω πως κάθε φορά που έκλεινε ένας κύκλος, άνοιγε έναν επόμενο, καλύτερο, γιατί ήταν άγνωστος και περιπετειώδης, σαν να βρίσκεσαι στην αρχή με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Αυτοί οι κύκλοι ζωής περιέκλειαν αγάπη, έρωτα, όνειρα, αναζήτηση, ανησυχία, σπουδή, δημιουργία, γενναιοδωρία και συναναστροφή με σημαντικούς ανθρώπους που κάθε φορά με ενέπνεαν να γίνω καλύτερος άνθρωπος.»

Εχω την αίσθηση ότι ενίοτε σε γοητεύει η μελαγχολία. Αν συμφωνείς γιατί (σου) συμβαίνει;

«Οι αρχαίοι θεωρούσαν ότι η μελαγχολία ήταν η ιδιότητα που έκανε έναν άνθρωπο -παρά τον πλούτο, τη δόξα ή τη σοφία του- να μη σταματάει να ψάχνει για την ουσιαστική αξία, το νόημα της ζωής και της ανθρώπινης ύπαρξης, παραμένοντας ταπεινός και σεμνός και έχοντας επίγνωση των ανθρώπινων ορίων του. Βέβαια, στην εποχή της ταχύτητας, του YOLO και του ‘all day be happy’ έχει παρεξηγηθεί και αυτή η λέξη, σαν να τη θεωρούμε προθάλαμο της κατάθλιψης. Η μελαγχολία περιέχει ένα ιδιαίτερα ευρύ φάσμα συναισθημάτων, από εσωτερική χαρά ως βαθιά θλίψη, ευαισθησία, συμπόνια, αγάπη και σεβασμό προς τη φύση, δημιουργικότητα. Πιστεύω λοιπόν πως είναι χρήσιμη όταν τροφοδοτεί και ενεργοποιεί τη σκέψη, όταν αφυπνίζει. Εννοείται πως δεν με γοητεύει η μελαγχολία ως μόνιμη κατάσταση, δηλαδή όταν εξελίσσεται σε κάτι πέρα από το νόημά της, όπου όλα φαίνονται αδιέξοδα και μάταια.»

Θεωρείς ότι ο δημιουργός έχει κάποιο συγκεκριμένο καθήκον σ’ αυτήν τη δύσκολη εποχή;

Δεν μου αρέσει η λέξη καθήκον σε σχέση με τη δημιουργία. Ακούγεται σαν να πρέπει να εκτελέσει ο δημιουργός εντολές ενός κέντρου εξουσίας κι αυτό είναι κόντρα στην ίδια τη φύση της δημιουργίας. Διαχρονικά η δημιουργία αντικατοπτρίζει τη ζωή του ανθρώπου που δεν έχει τίποτα λυμένο, είτε σε εύκολες όσο και σε δύσκολες εποχές. Τα τραγούδια έτσι κι αλλιώς δεν δίνουν μόνιμες λύσεις αλλά έχουν από μόνα τους ένα σημαντικό στοιχείο: τη δύναμη να μας ενώνουν και να μας μεταμορφώνουν, έστω και για λίγο, για μια βραδιά.


Τα επόμενά σου σχέδια;

Θα συνεχίσουμε τα ταξίδια μας και σε άλλες πόλεις έχοντας μαζί το άλμπουμ ‘6’. Μετά το Κρεμλίνο, ακολουθεί η Κρήτη – 18 & 19 Μαρτίου θα είμαστε στα Χανιά και έπειτα η Κύπρος, στις 7 & 8 Απριλίου, οπότε θα βρεθούμε στη Λευκωσία και στη Λεμεσό. Παράλληλα σκαρώνω νέες ιδέες για συναντήσεις με ανθρώπους που με ενδιαφέρει να γνωρίσω μουσικά και είμαι ενθουσιασμένος με ένα νέο δισκογραφικό project που ετοιμάζω. Φυσικά είναι ακόμα νωρίς να αναφερθώ, όμως ελπίζω να ολοκληρωθεί πιο σύντομα αυτή τη φορά!

Και τέλος εσύ τη μουσική ως τι χρώμα τη βλέπεις;

Τη βλέπω πολύχρωμη, όπως και τη ζωή.
Το να βλέπεις μόνο ένα χρώμα είναι επικίνδυνο, όχι μόνο για την όραση, αλλά και για την ψυχή.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Μουσική Σκηνή KREMLINO: Καραϊσκου 119, πλατεία Κοραή, Πειραιάς
https://www.facebook.com/kremlinostage

Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017
Ώρα Έναρξης: 22:30
Είσοδος: 12€ με μπύρα/κρασί – 10€ φοιτητικό/ανέργων
Τηλ: 210 410 0010

Παίζουν:
Θοδωρής Κουέλης / ηλεκτρικό κοντραμπάσο, loops
Dr. Momo / τύμπανα, κρουστά
Χρήστος Σπηλιόπουλος/ τρομπόνι, τρομπέτα, σαξόφωνο, φλάουτο
Απόστολος Ρίζος / κιθάρες, φυσαρμόνικα

Special Guest / Παύλος Συνοδινός

Οργάνωση Παραγωγής: Menta Art Events, www.menta3.com, 210 8617577

Eπίσημη σελίδαστο fb: https://www.facebook.com/ApostolosRizosOfficialPage

Website: www.apostolosrizos.gr Eπίσημο κανάλι στο YouTube: https://www.youtube.com/user/apostolosrizos

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
  • Βηματοδότης Η γιορτή της δημοκρατίας και η παραφωνία Βελόπουλου Το κεντρικό σύνθημα στη δεξίωση για την 47η επέτειο από την... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk