Αποδοτικός υπάλληλος είναι ο σεξουαλικά ικανοποιημένος άνθρωπος, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές βάσει των αποτελεσμάτων που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of Management.

Ερευνητές του Κολεγίου Επιχειρηματικότητας του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Όρεγκον, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Κηθ Λίβιτ, έθεσαν υπό παρακολούθηση 159 έγγαμους υπαλλήλους για δύο εβδομάδες.

Από την αξιολόγησή τους προέκυψε ότι όσοι έκαναν σεξ είχαν καλύτερη διάθεση στην δουλειά την επόμενη ημέρα και αυτό με τη σειρά του συντελούσε σε υψηλότερα επίπεδα επαγγελματικής ικανοποίησης και εργασίακης ενασχόλησης.

Θετική η επίδραση σε άνδρες και γυναίκες

Η θετική επίδραση που είχε το σεξ στην επαγγελματική απόδοση ήταν ίδιες σε άνδρες και γυναίκες και διαρκούσε για τουλάχιστον 24 ώρες. Οι ερευνητές εικάζουν ότι επειδή η ερωτική επαφή συνεπάγεται έκκριση ορμονών που σχετίζονται με το αίσθημα της ανταμοιβής και το συναισθηματικό δέσιμο, λειτουργεί ως φυσικό ενισχυτικό της διάθεσης του ατόμου.

«Αστειευόμαστε για το τι μπορεί να κρύβεται κάτω από έναν ορεξάτο και χαρούμενο άνθρωπο. Αλλά τελικά δεν είναι αστείο. Μια υγιή σχέση, που περιλαμβάνει μια υγιή ερωτική ζωή, βοηθά τον εργαζόμενο να είναι χαρούμενος και να κάνει με όρεξη τη δουλειά του. Και αυτό ωφελεί, τόσο τον εργαζόμενο όσο και τον εργοδότη», εξηγεί ο δρ Λίβιτ.

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι το εργασιακό στρες επιδρά αρνητικά στην ερωτική ζωή των εργαζομένων, γεγονός που υπογραμμίζει την ανάγκη διαχωρισμού της επαγγελματικής από την προσωπική μας ζωή.

«Και αυτό το εύρημα θα πρέπει να μας υπενθυμίζει ότι πρέπει να έχουμε προτεραιότητες στη ζωή μας και να τηρούμε μια ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής», συμπληρώνει ο ερευνητής.

Και καταλήγει λέγοντας ότι ο σύγχρονος επαγγελματίας πιέζεται να μένει «κολλημένος» στην εργασία του μέσω των έξυπνων συσκευών που χρησιμοποιεί. Αλλά οι ίδιοι οι εργοδότες θα πρέπει να ενθαρρύνουν τους εργαζόμενους τους να «αποσυνδέονται» πλήρως από καθετί επαγγελματικό μετά τη λήψη του εργασιακού τους ωραρίου.

Newsroom ΔΟΛ