Σημείο καμπής για την τουριστική βιομηχανία και τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες αποτελεί η εξαγορά του HomeExchange, της διεθνούς εταιρείας ανταλλαγής σπιτιών με έδρα την Αμερική, από τη μεγαλύτερη παγκόσμια κοινότητα ανταλλαγής σπιτιών GuestToGuest. Η επένδυση ανέρχεται στα 35 εκατ. δολάρια και περιλαμβάνει ένα δυναμικό σχέδιο ανάπτυξης με στόχο ένα εκατ. χρήστες μέχρι το 2019.

Η εξαγορά που ανακοινώνεται σήμερα σηματοδοτεί τη δημιουργία του ηγέτη της ανταλλαγής σπιτιών σε παγκόσμιο επίπεδο, με περισσότερα από 400.000 σπίτια συνολικά. Το πρότζεκτ μπόρεσε να υλοποιηθεί χάρη στη γαλλική Αλληλασφαλιστική εταιρεία MAIF, partner της GuesttoGuest, η οποία υποστηρίζει τη μελλοντική ραγδαία ανάπτυξη της συνεργατικής κοινωνίας.

Το GuesttoGuest έχει ήδη σημειώσει αξιοσημείωτη ανάπτυξη από την ίδρυσή του το 2011, από τους Charles-Edouard Girard και Emmanuel Arnaud. Σε μόλις τρία χρόνια ο αριθμός σπιτιών στην πλατφόρμα αυξήθηκε επί έξι φορές (από 38.000 το 2014 σε 280.000 σήμερα). Το αμερικάνικο HomeExchange, «ως πρωτοπόρος της ανταλλαγής σπιτιών και με την πείρα των 30 ετών, θα μας βοηθήσει πολύ στην ανάπτυξη της κοινότητάς μας», σημειώνει ο Charles-Edouard and Emmanuel.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι η πρακτική της ανταλλαγής σπιτιών έχει φτάσει σε σημεία καμπής και σύντομα θα έχει πρωτεύοντα ρόλο στην τουριστική βιομηχανία. Η εξαγορά του HomeExchange θα δημιουργήσει τη μεγαλύτερη και πιο δραστήρια ανταλλαγή σπιτιών στον κόσμο. Στα επόμενα δύο χρόνια εκτιμάμε ότι ένα εκατομμύριο ταξιδιώτες θα οργανώνουν τις διαμονές τους μέσα από το ΗοmeExchange», δηλώνουν οι Emmanuel Arnaud και Charles-Edouard.

Παρ’ όλο που υπάρχουν ομοιότητες μεταξύ των πλατφορμών, τα δύο αυτά brands θα συνεχίσουν να λειτουργούν ανεξάρτητα και με τους δικούς τους όρους. Αυτή την στιγμή οι καταχωρήσεις των σπιτιών στο GuesttoGuest υπολογίζονται στις 280.000 σε 187 χώρες κυρίως Ευρωπαϊκές, ενώ το HomeExchange με τις 67.000 καταχωρήσεις δραστηριοποιείται κυρίως στην αμερικάνικη αγορά.

Η ένωση τους θα επιτρέψει κάλυψη και σημαντική εξάπλωση σε όλες τις ηπείρους. Το GuesttoGuest θα παραμείνει δωρεάν στους χρήστες και στοχεύει πιο νεανικό κοινό ενώ το HomeExchange, θα παραμείνει με συνδρομή και χρήστες να αναζητούν μια πιο «premium» εμπειρία. Με την εξαγορά αυτή το GuesttoGuest βρίσκεται τώρα σε θέση να εξυπηρετεί μια πολύ ευρύτερη διεθνή γκάμα ταξιδιωτών από νέους μέχρι οικογένειες με παιδιά, ή συνταξιούχους.

O συνδυασμός αυτών των δύο κοινοτήτων θα δώσει τη δυνατότητα στους δύο γάλλους επιχειρηματίες να μπουν δυναμικά και να αλλάξουν τις ισορροπίες σε πλατφόρμες όπως το Airbnb και το HomeAway. H ανταλλαγή σπιτιών επιτρέπει σε ανθρώπους να ταξιδεύουν παντού σε όλο τον κόσμο χωρίς να πληρώνουν για τη διαμονή τους, χωρίς την παραμικρή οικονομική συναλλαγή μεταξύ των μελών. Επίσης, τους δίνεται η ευκαιρία να ζήσουν όμορφα και με άνεση στον προορισμό τους και βέβαια να αποκτήσουν μοναδικές εμπειρίες. Επιπλέον και πολύ βασικό, τα μέλη δεν υποκείνταιι σε φορολογία και απαλλάσσονται από τα διαδικαστικά της ενοικίασης, αφού δεν υπάρχει ανταλλαγή χρημάτων, παρά μονό πραγματική φιλοξενία.