Δεν ξέρω αν είναι σημείο των καιρών, δεν ξέρω αν είναι η τάση μιας μερίδας του καταναλωτικού κοινού προς το παρελθόν, δεν ξέρω αν οι σημερινοί πιτσιρικάδες θέλουν να κάνουν ό,τι και οι γονείς τους ή οι θείοι τους, αλλά το βινύλιο δεν έχει πεθάνει. Και όχι μόνο αυτό, αλλά φαίνεται ότι είναι κοντά στην ολική του επαναφορά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της British Phonographic Industry, το 2016 πουλήθηκαν περισσότεροι από 3.200.000 δίσκοι βινυλίου. Αύξηση της τάξης του 53% σε σχέση με το 2015 και ο υψηλότερος αριθμός από το 1991, όταν οι Simply Red με το «Stars» είχαν κάνει τη μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία της χρονιάς. Αυτή είναι και η πρώτη χρονιά που οι δαπάνες σε βινύλιο ξεπερνούν αυτές των CD. Την 48η εβδομάδα του 2016, σύμφωνα με την Entertainment Retailers Association (ERA), οι καταναλωτές ξόδεψαν 2,4 εκατομμύρια λίρες σε βινύλια και 2,1 εκατομμύρια σε ψηφιακά άλμπουμ.
Στην Ελλάδα μπορεί να μη γνωρίζουμε πόσα ξόδεψαν το 2016 οι καταναλωτές μουσικής σε ψηφιακά άλμπουμ ή σε βινύλια, αλλά σαφώς παρατηρείται μια τάση επιστροφής στο βινύλιο. Ενδεχομένως σε αυτό να έπαιξε τον ρόλο της και η γιορτή του βινυλίου, που μπορεί να άρχισε σαν στοίχημα αλλά εξελίχθηκε σε θεσμό. Στις 17, 18 και 19 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η 10η γιορτή του βινυλίου και της μουσικής «Vinyl is Back –Εκεί που συμβαίνει». Η κορυφαία εκδήλωση για το βινύλιο στην Ελλάδα γιορτάζει πλέον το 10ο τριήμερο καλωσορίζοντας την άνοιξη στο Μουσείο Αυτοκινήτου, με ελεύθερη για το κοινό είσοδο και πληθώρα εκδηλώσεων. Να σημειωθεί ότι από το 2013, που άρχισε το «Vinyl», το έχουν επισκεφθεί περισσότεροι από 40.000.
Μεταξύ άλλων, θα εμφανισθούν τα σημαντικότερα συγκροτήματα, οι καλύτεροι DJs, θα πραγματοποιηθούν κληρώσεις, θα δοθούν δώρα, θα γίνουν πλειστηριασμοί σπάνιων δίσκων, έκθεση συλλεκτικών πόστερ, όλες οι νέες κυκλοφορίες βινυλίων, δισκογραφικές εκπλήξεις, συμμετοχή γνωστών δισκάδικων, ανεξάρτητων εταιρειών και ιδιωτών, χειροτεχνίες που συναντούν την κουλτούρα της μουσικής σε έναν πολύ ιδιαίτερο χώρο που θα συζητηθεί και θα προσελκύσει τους νέους λάτρεις του βινυλίου. Το 10ο Vinyl Is Back είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Λουκιανού Κηλαηδόνη και θα περιλαμβάνει ένα ειδικό αφιέρωμα και μια συναυλία-έκπληξη.
Με μεράκι και φαντασία
Ψυχή και κινητήριος δύναμη του Vinyl is Back είναι ο δημοσιογράφος Γιάννης Αλεξίου, ο οποίος μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» εξηγεί πώς άρχισε αυτή η περιπέτεια και πώς μετεξελίχθηκε σε θεσμό. «Ηταν καλοστημένο εξ αρχής, μια ιδέα του Δημήτρη Αντωνάκου, επιτυχημένου οργανωτή εκδηλώσεων (100% Hotel Show, Design Lab κ.ά.) που αφουγκράστηκε την επιστροφή στο βινύλιο και ήθελε να την υποστηρίξει, καθότι και ο ίδιος είχε «ξαναζεστάνει» το πικάπ του και με έναν μαγικό τρόπο. Συνάντησε εμένα, που είμαι μια ζωή συλλέκτης δίσκων βινυλίου, όπως και τον Κώστα Δαμίγο. Και οι δύο έχουμε κοινό παρονομαστή το περιοδικό Ηχος σε διαφορετικές εποχές, αλλά και εμπειρία παζαριών δίσκων. Ετσι, στήθηκε με πολύ μεράκι και φαντασία το Vinyl is Back τον Μάρτιο του 2013, το οποίο αγκάλιασε ο κόσμος και το έκανε δικό του από την πρώτη στιγμή».
Καλές οι γιορτές μουσικής και τα φεστιβάλ, αλλά δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι το Vinyl is Back είναι και μια «έξυπνη μπίζνα». Ο Γιάννης Αλεξίου σημειώνει ότι «το σενάριο της μπίζνας καταρρίπτεται από τη στιγμή που έχουμε πάντα ελεύθερη είσοδο, όλο το τριήμερο, και όλο αυτό στήνεται με ελάχιστο κέρδος, καθώς τα όποια έσοδα προέρχονται μόνο από το ενοίκιο των πάγκων, ενώ έχουν να πληρωθούν ενοίκιο χώρου, ηχητικές εγκαταστάσεις για την κάλυψη των live, ηχητικοί, φωτιστές, ηλεκτρολόγοι, ΑΕΠΙ, συνεργάτες, διαφημιστικό υλικό, ραδιοφωνικό σποτ και ενίοτε τηλεοπτικό. Και χορηγός που να επιδοτεί όλο αυτό δεν υπάρχει. Ναι, είναι μια ρομαντική γιορτή που έτσι άρχισε κι έτσι συνεχίζεται και δίνει ανάσα σε πολλούς επαγγελματίες δισκοπώλες, αλλά και ιδιώτες στην περίοδο της οικονομικής κρίσης. Ο κ. Αντωνάκος, που το διοργανώνει, σε αντίθεση με τα άλλα πρότζεκτ του, δεν το αντιμετωπίζει επιχειρηματικά, είναι το χόμπι του».
Εύλογη ενδεχομένως ερώτηση-απορία αν όλη αυτή η γιορτή υπάρχει σκέψη να καταγραφεί και οπτικά. «Είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε κάτι τέτοιο, εφόσον υπάρχει μια τέτοια πρόταση, που τη βρίσκω άκρως ενδιαφέρουσα! Αλλωστε το Vinyl is Back πάντα ήταν ανοιχτό σε προτάσεις και όλο αυτό γίνεται και με τη συμβολή των φίλων του βινυλίου που πάνω στον ενθουσιασμό τους μας προτείνουν διάφορα πράγματα που τα αξιολογούμε και ανάλογα με τη θεματική που έχουμε κάθε φορά, αναπτύσσουμε τις ιδέες και τις εντάσσουμε στο πρόγραμμα. Η πιο ακραία πρόταση που έγινε ήταν η ίδρυση κόμματος με τίτλο «Οι Εραστές του Βινυλίου» με πολύ οργανωμένη ιδρυτική διακήρυξη που μας έφερε ένας vinyl maniac που υποστήριζε ότι θα μπούμε με άνεση στο Κοινοβούλιο! Αλλά δεν… Για την ώρα, θα αποτυπωθεί σε βινύλιο το live του γκρουπ Υπόγεια Ρεύματα την Κυριακή 19 Μαρτίου στις 5 το απόγευμα, και έτσι θα εγκαινιαστεί η θεματική «Vinyl is Back Live Sessions»».
Φθάνοντας αισίως στο 10ο τριήμερο του θεσμού, ο Γιάννης Αλεξίου δεν μπορεί να μην έχει ζήσει πέρα από κάποιο καλό στιγμιότυπο και κάποιο περίεργο: «Το ένα ήταν όταν άνοιξα την πόρτα στο up stage στο 6ο Vinyl is Back, τη μοναδική φορά που έγινε στο Σινέ Κεραμεικός, λίγο προτού αρχίσει η συναυλία «80ς Live», και ήταν τίγκα ο χώρος από 700 άτομα, σε ένα πρότζεκτ ρίσκο που πήρα με την επανένωση ελληνικών συγκροτημάτων (No Man’ s Land, Libido Blume, Cpt. Nefos, Χωρίς Περιδέραιο). Κάτι κακό που να συνέβη δεν θυμάμαι, αλλά θυμάμαι επίσης ότι έριχνε κατακλυσμό το απόγευμα, πάλι στον Κεραμεικό, υπήρχαν διαδηλώσεις στην Αθήνα λόγω 3ου Μνημονίου, όλοι οι δρόμοι είχαν φρακάρει ως το Χαϊδάρι και ο χώρος μέσα στο Vinyl is Back ήταν φίσκα!».
Οπαδός του Πανιωνίου, ο Γιάννης Αλεξίου ίσως πρέπει να αφιερώσει και ένα stand στην αγαπημένη του ομάδα, ή ακόμη και να ηχογραφηθεί ο ύμνος του Ιστορικού σε βινύλιο: «Αυτή είναι μια πολύ καλή ιδέα. Θα έχουμε χορωδία Πανθήρων σε κυανέρυθρο φόντο και θα γράψουμε τον νεότερο ύμνο που θα σηματοδοτεί τη σύγχρονη εποχή που ξανάγινε πανίσχυρος ο Πανιώνιος. Υπάρχει η μαρτυρία σε άρθρο της εφημερίδας «Αθλητική Ηχώ» ότι είχε κυκλοφορήσει το 1965 ο ύμνος σε 45άρι με τίτλο «Πανιώνιος», αλλά κανείς δεν το έχει, από όσους παλαιότερους έχω μιλήσει. Συλλεκτικό και αυτό λοιπόν! Στην ομάδα του Vinyl Is Back υπάρχουν και δύο Ολυμπιακοί. Ο διοργανωτής Δημήτρης Αντωνάκος, βέρος Πειραιώτης, και ο συνεργάτης Κώστας Δαμίγος, αν και μένει μια ζωή απέναντι από το γήπεδο του ΠΑΟ. Αυτόν αν τον πείσω και γίνει Πανιώνιος, πήραμε το πρωτάθλημα!».
Γιορτή για τον Λουκιανό
Το Vinyl is Back τιμά τον Λουκιανό Κηλαηδόνη και του αφιερώνει τη 10η εκδήλωσή του. Συναυλία-αφιέρωμα στον Λουκιανό την Κυριακή 19 Μαρτίου στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Αυτοκινήτου στις 13.00 με ελεύθερη είσοδο.
Το Vinyl is Back ετοιμάζει διάφορες εκδηλώσεις προς τιμήν του αγαπημένου των βινυλιάδων καλλιτέχνη, καθώς ο Λουκιανός έχει συνδέσει το όνομά του με τη χρυσή εποχή του βινυλίου, αφού έχει κυκλοφορήσει όλους τους προσωπικούς δίσκους του σε βινύλιο διαγράφοντας μια πολύ επιτυχημένη πορεία.
Με τον σεβασμό στο πρόσωπο του Λουκιανού θα λάβουν χώρα στο 3ήμερο του Vinyl is Back εκδηλώσεις όπως προβολές αρχειακού υλικού από θρυλικές συναυλίες του, έκθεση φωτογραφίας, σκίτσων, ενώ ετοιμάζεται συναυλία με τη συμμετοχή γνωστών ερμηνευτών που τραγούδησαν κατά καιρούς μαζί με τον Λουκιανό με τη συνοδεία των αυθεντικών μελών της ορχήστρας του. Την επιμέλεια του προγράμματος της συναυλίας και της ορχήστρας του έχει ο επί σειρά ετών στενός συνεργάτης του Λουκιανού, Ανδρέας Τσεκούρας.
Θα εμφανιστούν: Μανώλης Μητσιάς, Βαγγέλης Γερμανός, Αγνή, Δώρος Δημοσθένους, Ηρώ Σαΐα, Παντελής Αμπαζής κ.ά.


Πρόγραμμα εκδηλώσεων του Vinyl is Back

Μουσικό Πανόραμα

Ελληνικά συγκροτήματα σε διαφορετικά είδη μουσικής θα δώσουν το δικό τους χρώμα στο τριήμερο. Το συγκρότημα που έχει βαθιά χαραγμένη τη σφραγίδα του στη ροκ μουσική και στις καρδιές σας, τα Υπόγεια Ρεύματα, παίζει live και ηχογραφεί τη σπάνια αυτή στιγμή για εσάς.
Empty Frame Live
Οι Empty Frame ηχογραφούν σε βινύλιο και είναι μία από τις πιο αναγνωρίσιμες και καλοκουρδισμένες μπάντες της ελληνικής underground αγγλόφωνης σκηνής.
Lefteris Christofis Live
Ο διεθνούς φήμης καλλιτέχνης της Benedetto Guitars Artist/Jazz Educator, πρωτοπόρος jazz fusion μουσικός στην Ελλάδα, κιθαρίστας και συνθέτης Λευτέρης Χριστοφής, μετά το «Nous Icons» (Blue Note Records), μόλις κυκλοφόρησε το 4ο προσωπικό του άλμπουμ «ManTis», σε μια solo performance, ειδικά σχεδιασμένη για το Vinyl is Back.
Συλλεκτικό Live!
Ο πολυσχιδής και εξελίξιμος μουσικός Ακης Περδίκης (e.x. Nicky Skopelitis, The Impatients, Sky Saxon, Παύλος Σιδηρόπουλος, Μουσικές Ταξιαρχίες, Annabouboula, Ηρακλής και Λερναία Υδρα κ.ά.) με το συγκρότημά του, παρουσιάζει τη νέα σόλο δουλειά του «No Letters Arrive» και άλλα τραγούδια από τη δισκογραφία του.
VHS Live
Το 6μελές συγκρότημα που ζωντανεύει τα 80ς και 90ς με ιδιαίτερη αυθεντικότητα.
Supersan dj project Live
Οι Supersan, το νέο μουσικό project των Panama Cardoon (συνιδρυτή της Carnibal Records) και Mister Kentro (μέλος των Balkan Riddims), συνδυάζουν παραδοσιακά μουσικά μοτίβα από όλον τον κόσμο με πιο σύγχρονα και ηλεκτρονικά στοιχεία.
Πλειστηριασμοί δίσκων και διαδικτυακά
Τους πιο σπάνιους και αξιολογημένους δίσκους των εκθετών θα διεκδικήσουν οι vinyl maniacs σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο Μουσείο Αυτοκινήτων, αλλά και διαδικτυακά μέσω της σελίδας www.vinylisback.gr!
DJs Sets
Οι καλύτεροι djs θα δώσουν το δικό τους χρώμα στη διάρκεια του 3ημέρου επιλέγοντας τις καλύτερες μουσικές της δισκοθήκης τους παίζοντας μόνο βινύλια.
Η Διεθνής Λέσχη Φίλων Μουσικής 60-70-80 παρουσιάζει:
Ενα οπτικοακουστικό πανόραμα των συγκροτημάτων της ποπ-ροκ του ’60, του ’70 και του ’80 θα παρουσιάσει η Διεθνής Λέσχη Φίλων Μουσικής 60-70-80 με τον Πέτρο Καντιάνη στα decks. Το οπτικό υλικό επιμελείται ο Σπύρος Ξυπολόπουλος.Και φυσικά στους χώρους του Μουσείο Αυτοκινήτου θα λειτουργήσει το δισκοπωλείο, το απόλυτο φετίχ του τριημέρου.

Πού και Πότε

Στις 17, 18 και 19 Μαρτίου στο Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου: 3ης Σεπτεμβρίου 74-78 και Ιουλιανού 33-35 (4ος όροφος), Στάση «Βικτώρια». Είσοδος ελεύθερηΩρες λειτουργίας: Παρασκευή 17 Μαρτίου: 5 μ.μ. – 9 μ.μ., Σάββατο 18 Μαρτίου: 11 π.μ. – 9 μ.μ., Κυριακή 19 Μαρτίου: 11 π.μ. – 9 μ.μ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ