Ένα επίθεμα που προσκολλάται στο δέρμα προτείνουν ισραηλινοί επιστήμονες για τη θεραπεία της ημικρανίας, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Neurology.

Το επίθεμα περιέχει ελαστικά ηλεκτρόδια και ένα μικροτσίπ που παράγουν ηλεκτρικά ερεθίσματα μπλοκάροντας τα σήματα του πόνου ώστε να μην φτάσουν στον εγκέφαλο.

Ο ασθενής όταν αισθανθεί τα πρώτα συμπτώματα της ημικρανίας μπορεί να ελέγξει την ένταξη των ηλεκτρικών ερεθισμάτων του επιθέματος από ειδική εφαρμογή στο κινητό του τηλέφωνο.

«Η διέγερση του δέρματος γίνεται σε ένταση που δεν προκαλεί πόνο και με τρόπο που σταματά ή περιορίζει το επεισόδιο ημικρανίας, αρκεί να δράσεις εγκαίρως. Επίσης δεν υπάρχουν παρενέργειες, πέραν από ένα μικρό τσίμπημα στον βραχίονα», εξηγεί ο επικεφαλής ερευνητής δρ Νταβιντ Γιαρνιτσκι από το Ιατρικό Κέντρο Ραμπαμ στη Χάιφα.

Το 2018 η κλινική δοκιμή της ελπιδοφόρας θεραπείας

Οι ερευνητές σχεδιάζουν ήδη μια κλινική δοκιμή σε δείγμα 200 ασθενών με την ελπίδα το 2018 να υποβάλλουν αίτηση έγκρισης του επιθέματος από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Προς το παρόν το επίθεμα έχει δοκιμαστεί σε 71 πάσχοντες από ημικρανίες που είχαν δύο με οκτώ επεισόδια ανά μήνα και δεν είχαν πάρει φάρμακα για την πρόληψη τους για τουλάχιστον δύο μήνες.

Οι συμμετέχοντες εφάρμοσαν το επίθεμα στον βραχίονα τους αμέσως μετά την έναρξη μιας ημικρανίας. Το χρησιμοποίησαν για 20 λεπτά και δεν έπρεπε να πάρουν φάρμακα για την ημικρανία για τουλάχιστον δύο ώρες.

Η μικροσυσκευή είχε προγραμματιστεί με τυχαίο τρόπο ώστε είτε να προσφέρει εικονικά ηλεκτρικά ερεθίσματα σε χαμηλή ένταση ή πραγματικά με ένα από τέσσερα διαφορετικά επίπεδα διέγερσης.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, αντιμετωπίστηκαν τουλάχιστον 300 επεισόδια ημικρανίας. Στα τρία υψηλότερα επίπεδα διέγερσης, το 64% των ασθενών βίωσε μείωση του πόνου κατά το ήμισυ δύο ώρες μετά τη θεραπεία, συγκριτικά με το 26% της ομάδας ελέγχου.

Για τα άτομα με μέτριο έως σοβαρό πόνο, το 58% είχε μείωση σε ήπιο ή καθόλου πόνο όταν υποβλήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο διέγερσης, συγκριτικά με το 24% της ομάδας της εικονικής ηλεκτρικής διέγερσης.

Επίσης, το 30% όσων έλαβαν υψηλή διέγερση δεν ανέφερε πόνο από την ημικρανία, συγκριτικά με το 6% της ομάδας ελέγχου.

«Η θεραπεία είναι πιο αποτελεσματική όταν ξεκινά εντός 20 λεπτών από τα πρώτα σημάδια της ημικρανίας. Το 47% των ασθενών είχαν μείωση του πόνου, όταν χρησιμοποίησαν το επίθεμα εντός αυτού του χρονικού εύρους», εξηγεί ο δρ Γιαρνιτσκι.

Newsroom ΔΟΛ