Ραγδαία ανάπτυξη της αγοράς των drones αναμένεται τα επόμενα χρόνια, με τα έσοδα του κλάδου μόνο για το τρέχον έτος να τοποθετούνται, σε παγκόσμιο επίπεδο, στα 6 δισ. δολάρια. Μάλιστα, η αγορά αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί σε επίπεδο εσόδωνως το 2020, φθάνοντας τα 11,2 δισ. δολάρια. Η προβλεπόμενη επίδοση της αγοράς για το 2017 (αφορά τα έσοδα από drones για προσωπική και για επαγγελματική χρήση) είναι καλύτερη κατά 34% έναντι της αντίστοιχης περυσινής, οπότε τα έσοδα είχαν διαμορφωθεί σε 4,5 δισ.δολάρια. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Gartner, εφέτος αναμένεται να διατεθούν στην παγκόσμια αγορά 3 εκατ. drones για προσωπική και επαγγελματική χρήση. Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος κατά 39% έναντι της αντίστοιχης επίδοσης του 2016, οπότε είχαν διατεθεί διεθνώς 2,1 εκατ. συσκευές drones.
Η αγορά θα υπερδιπλασιαστεί στα 11,2 δισ. δολάρια σύμφωνα με την Gartner το 2020. Οπως επισημαίνει η Gartner στη σχετική ανάλυσή της, η εικόνα στο εσωτερικό της αγοράς των drones είναι πολύ διαφορετική. Οι συσκευές drones για προσωπική χρήση φαίνεται πως συνεχίζουν –και θα συνεχίσουν –να κυριαρχούν. Η δημοτικότητά τους αυξάνεται, με τις συσκευές να λειτουργούν για τους καταναλωτές ως μια προσιτή επέκταση των smartphones για τη λήψη φωτογραφιών και selfies και για άλλες επιλογές διασκέδασης. Τα drones για προσωπική χρήση μπορούν να πετάξουν σε μικρή απόσταση και χρόνο, τυπικά όχι περισσότερο από 5.000 μέτρα και για μία ώρα, με το ύψος της πτήσης να περιορίζεται σε απόσταση 500 μέτρων. Ζυγίζουν λιγότερο από 2 κιλά και με τιμές λιγότερο από 5.000 δολάρια.
Η Gartner επισημαίνει ότι η αγορά των drones για επαγγελματική χρήση, πρακτικά, τώρα έχει αρχίσει να αναπτύσσεται, καθώς η κάθε χώρα θέτει τους δικούς της ρυθμιστικούς κανόνες για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου drones.Η αγορά των εμπορικών drones είναι πολύ μικρότερη, με σημαντικά υψηλότερη μέση τιμή πώλησης. Εχουν συνήθως υψηλότερο ωφέλιμο φορτίο, περισσότερες ώρες πτήσης, αλλά αισθητήρες που καθιστούν την πτήση ασφαλέστερη. Είναι πιο εξειδικευμένα σε λειτουργίες, όπως η χαρτογράφηση ή η βιομηχανική επιθεώρηση, με τις τιμές τους να ποικίλλουν ανάλογα με τις απαιτήσεις αυτές.
Πάντως, όπως σχολιάζουν οι αναλυτές της Gartner, οι πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις κάνουν πιο δυσδιάκριτες τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των δύο κατηγοριών, καθώς πολλά drones για προσωπική χρήση από καταναλωτές υποστηρίζουν πολλές εφαρμογές ειδικού σκοπού, όπως η επιτήρηση, η 3D χαρτογράφηση και η μοντελοποίηση.
Αναφέρεται ότι αν και η γεωργία θεωρήθηκε πως είναι η πρώτη μεγάλη αγορά για τα εμπορικά drones, το κόστος τους και η προοπτική απόσβεσής τους έχουν φέρει την αγορά σε χαμηλότερες τιμές ανάπτυξης από τις αρχικά αναμενόμενες. Η Gartner προβλέπει ότι ως το 2020 το υψηλό κόστος θα περιορίσει τη χρήση drones στον κλάδο. Στο μεταξύ, φιλόδοξες είναι οι εκτιμήσεις για την υιοθέτηση των drones από τον κλάδο των βιομηχανικών επιθεωρήσεων, κυρίως στους τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, των υποδομών και των μεταφορών. Η Gartner αναμένει το τμήμα αυτό να συγκεντρώσει το 30% της αγοράς των επαγγελματικών drones ως το 2020.
Τέλος, αν και η χρήση των drones για παράδοση δεμάτων συνεχίζει να συγκεντρώνει πάνω της τα φώτα της δημοσιότητας, το συγκεκριμένο τμήμα της αγοράς δεν αναμένεται να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στην εξέλιξή της.

HeliosPlus