Η πολιτική διαπραγμάτευση του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς συνεχίζεται και κλειδί για μια θετική εξέλιξη στις 20 Φεβρουαρίου είναι η επιστροφή του ΔΝΤ και του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών στον ρεαλισμό, δήλωσε την Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Σκληρή επίθεση κατά Μητσοτάκη για το ταξίδι στο Βερολίνο.

Στόχος, είπε χαρακτηριστικά, είναι να υπάρξει μια κατ’ αρχήν πολιτική συμφωνία στο Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών, της κυβέρνησης και του ΔΝΤ για τις δημοσιονομικές προβλέψεις για το 2019.

Ο κ. Τζανακόπουλος χαρακτήρισε θετική εξέλιξη τη χθεσινή δήλωση Τόμσεν, ο οποίος είπε ότι το ΔΝΤ θα αλλάξει πρόγνωση για την Ελλάδα, αν τα στοιχεία δείξουν ότι οι ώς τώρα προβλέψεις είναι απαισιόδοξες.

Σημείωσε ότι τα οικονομικά στοιχεία της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία, στα οποία βασίζεται η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για πρόσθετα μέτρα λιτότητας και επανέλαβε ότι η συμφωνία δεν θα περιλαμβάνει ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα.

Πρόσθεσε ότι αυτό έγινε κατανοητό και από τον επίτροπο Μοσκοβισί, ο οποίος -όπως ανέφερε ο κ. Τζανακόπουλος- δεν έφερε κανέναν πακέτο μέτρων μαζί του, κατά την επισκεψή του στην Αθήνα.

Ασκώντας σκληρή κριτική κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη γα το ταξίδι του στο Βερολίνο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τού καταλόγισε πως πέρασε 75 λεπτά πίσω από κλειστές πόρτες με τον Β.Σόιμπλε σε μια συνάντηση για την οποία τίποτα δεν έγινε γνωστό, ενώ δεν βρίσκει ένα λεπτό για να ενημερώσει τους έλληνες πολίτες τι ειπώθηκε στη συνάντηση αυτή.

Κλιμακώνοντας την επίθεσή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι αν η ΝΔ ήταν κυβέρνηση, θα είχε υποχωρήσει σε όλα τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές και θα εφάρμοζε κι άλλα τόσα, «όπως έχει δηλώσει ο Αδωνις Γεωργιάδης».

«Έως χθες ζητούσαν μην κλείσει η αξιολόγηση και να γίνουν εκλογές. Μας κατηγορούν ότι δήθεν καθυστερούμε. Αύριο ελπίζουν ότι θα μας κατηγορούν αφού επιτευχθεί η συμφωνία, ότι δεν διαπραγματευτήκαμε αποτελεσματικά. Ο ελληνικός λαός έχει βγάλει τα συμπεράσματά του. Πολιτική εκ του ασφαλούς δεν επιτρέπεται να κάνει κανείς σε κρίσιμες στιγμές για τη χώρα.

» Τον καλούμε έστω και την ύστατη στιγμή να πει με παρρησία τη θέση του. Θέλει την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης; Συμφωνεί με τις προτάσεις για νέα μέτρα ύψους 4,5 δισ. ευρώ μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος; Υιοθετεί τις θέσεις της Κομισιόν ή του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία;» αναρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκρπόσωπος.

Ερωτηθείς εάν θα υπάρξουν αντιδράσεις στους κόλπους των κυβερνητικών βουλευτών για την υπερψήφιση της συμφωνίας, κάλεσε τους δημοσιογράφους να μην έχουν αγωνία. «Η κυβερνητική πλειοψηφία είναι ενιαία και συμπαγής» είπε χαρακτηριστικά.

Newsroom ΔΟΛ