Δύσκολη η ποδοσφαιρική αγορά του Ιανουαρίου. Μολονότι κατά καιρούς το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει τροφοδοτηθεί με παίκτες που εξελίχθηκαν σε θρύλους, όπως είναι ο Κριστόφ Βαζέχα και ο Τόνι Σαβέφσκι, ο κανόνας αναφέρει πως τα καλά ψώνια γίνονται κατά τη θερινή μεταγραφική περίοδο. Συνήθως τον χειμώνα διορθώνονται τα λάθη και οι παραλείψεις του καλοκαιριού, κάτι που προσπάθησαν να κάνουν και οι περισσότερες ομάδες της Σούπερ Λίγκας ως τις 31 Ιανουαρίου, οπότε έκλεισε το χειμερινό παράθυρο (την ερχόμενη Παρασκευή 10/2 εκπνέει η προθεσμία και για την απόκτηση όσων παικτών δεν δεσμεύονται με συμβόλαιο).
Ως είθισται, πάντως, οι ελληνικοί σύλλογοι υπήρξαν φειδωλοί στα ποσά που δαπάνησαν για μεταγραφές, προτιμώντας ως επί το πλείστον ελεύθερους. Μοναδική εξαίρεση αποτέλεσε ο ΠΑΟΚ, που ουσιαστικά επένδυσε σε αγορές τα περισσότερα από τα 3,5 εκατ. ευρώ που έλαβε από την πώληση του Γκάρι Ροντρίγκες στη Γαλατασαράι.
Ολυμπιακός: δεν πήρε αντι-Μιλιβόγεβιτς
Περίεργος ήταν ο μεταγραφικός χειμώνας για τον Ολυμπιακό. Οι Ερυθρόλευκοι μοσχοπούλησαν στην Κρίσταλ Πάλας αντί 16 εκατ. ευρώ τον leader της ομάδας Λούκα Μιλιβόγεβιτς, το κενό του οποίου όμως θα καλύψουν εκ των έσω. Επίσης, δεν αποκτήθηκε στόπερ, παρά τις αδυναμίες που παρουσιάζουν οι πρωταθλητές στο κέντρο της άμυνας. Αντιθέτως, αν και υπάρχουν στο ρόστερ δύο αξιόλογοι σέντερ φορ, όπως είναι ο Μπράουν Ιντέγε και ο Οσκαρ Καρντόσο, οι Πειραιώτες ενισχύθηκαν και με έναν τρίτο. Ο ανερχόμενος Ιρανός Καρίμ Ανσαριφάρντ αποκτήθηκε από τον Πανιώνιο αντί 400.000 ευρώ, ενώ ενδυνάμωση υπήρξε και στις πτέρυγες με την προσθήκη των δανεικών από την Αστον Βίλα και τη Γουότφορντ αντιστοίχως, Αλί Σισοκό (αριστερός μπακ) και Χουάν Κάρλος Παρέδες (δεξιός μπακ). Με δανεισμό παραχωρήθηκαν οι Σιόβας και Πάρντο, ενώ παρελθόν αποτελεί ο Ελαμπντελαουί.
ΠΑΟΚ: έχασε Ροντρίγκες, ενισχύθηκε με τρεις
Η παραχώρηση του Ροντρίγκες υπήρξε πλήγμα για τον ΠΑΟΚ που έχασε τον πολυτιμότερο ποδοσφαιριστή του. Το κενό του στο δεξί άκρο της επίθεσης καλείται να καλύψει ο Βραζιλιάνος Πέντρο Ενρίκε, ο οποίος αποκτήθηκε από τη Ρεν αντί 1,3 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, στον Δικέφαλο αντιλήφθηκαν το λάθος του περασμένου καλοκαιριού με τη μη απόκτηση ενός σέντερ φορ και προχώρησαν στην αγορά του ελβετού στράικερ Αλεξάντρ Πρίγιοβιτς από τη Λέγκια Βαρσοβίας αντί 1,9 εκατ. ευρώ. Από την εγχώρια αγορά προτιμήθηκε ο πολλά υποσχόμενος αιγύπτιος μεσοεπιθετικός Αμρ Ουαρντά (δόθηκαν 350.000 ευρώ στον Παναιτωλικό) και ο ταλαντούχος Λάζαρος Λάμπρου που δόθηκε δανεικός στον Πανιώνιο, ενώ υπήρξε μεγάλο ξεσκαρτάρισμα στο ρόστερ με παίκτες που δεν υπολογίζονταν. Ο Κοροβέσης δόθηκε δανεικός στον ΠΑΣ Γιάννινα και οι Τζαβέλλας, Τζιόλης, Βελλίδης, Σκόνδρας, Τιαμ αποχώρησαν.
ΠΑΟ: μείωσε το μπάτζετ και αποδυναμώθηκε
Του χειμώνα τα καμώματα τα βλέπει το καλοκαίρι και γελά λένε συνήθως για τις μεταγραφές του Ιανουαρίου. Ωστόσο στον Παναθηναϊκό αντέστρεψαν πλήρως το νόημα τούτου του ποδοσφαιρικού γνωμικού. Το περασμένο καλοκαίρι (όπως και εκείνο του 2015) αποδείχθηκε καταστροφικό για τους Πράσινους που απέτυχαν παταγωδώς στον μεταγραφικό σχεδιασμό τους. Παίκτες που ήρθαν για να ανεβάσουν το επίπεδο της ομάδας (Λεντέσμα, Ιμπάρμπο, Σάμπα, Ιβανόφ) αποδεσμεύτηκαν κακήν κακώς, ενώ αποχώρησε με δανεισμό και ο Γουακάσο.
Παρ’ όλα αυτά δεν υπήρξε ανάλογη ενίσχυση του έμψυχου δυναμικού, διότι η διοίκηση της ΠΑΕ αποφάσισε την περικοπή του μπάτζετ. Ως εκ τούτου, παρά την αναγκαιότητα για προσθήκες σε πολλές θέσεις (κάτι άλλωστε που βροντοφώναζε και ο προπονητής της ομάδας κ. Μαρίνος Ουζουνίδης), αποκτήθηκαν μόλις δύο παίκτες: ο αμυντικός μέσος Δημήτρης Κουρμπέλης από τον Αστέρα Τρίπολης αντί 700.000 ευρώ και ο δανεικός από τη Λανς Βίκτωρ Κλωναρίδης.
ΑΕΚ: πέντε προσθήκες με ελάχιστο κόστος
Δίχως να δαπανήσει χρήματα για αγορές, η ΑΕΚ υπήρξε η πιο δραστήρια από τους λεγόμενους Big 4 του ελληνικού ποδοσφαίρου. Οι Κιτρινόμαυροι ενισχύθηκαν σε όλες τις γραμμές: πήραν τον βόσνιο κεντρικό αμυντικό Ογκνιεν Βράνιες από την Τομ Τομσκ, τον βραζιλιάνο αριστερό μπακ Βινίσιους ντε Φρέιτας από τη Λάτσιο, τον σουηδό κεντρικό χαφ Αστρίτ Αϊντάρεβιτς από την Ερεμπρο, αλλά κυρίως τον πολλά υποσχόμενο αργεντινό σέντερ φορ Σέρχιο Αραούχο, ο οποίος –εφόσον τιθασεύσει τα πάθη του –είναι ικανός να κάνει τη διαφορά στην επίθεση της Ενωσης. Παράλληλα, αποκτήθηκε από τη Βέροια και ο 20χρονος ταλαντούχος επιθετικός Δημήτρης Μεληκιώτης. Αντιθέτως, από τους παίκτες που είχαν ρόλο στο ροτέισον της ομάδας αποχώρησε μόνο ο Βαγγέλης Πλατέλλας.
Δραστήριοι οι μικρομεσαίοι
Μπορεί να φείδονται χρημάτων, αλλά αυτό δεν απέτρεψε τους μικρομεσαίους της Σούπερ Λίγκας να δραστηριοποιηθούν έντονα κατά τη διάρκεια της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου. Βεβαίως, ελάχιστα χρήματα δαπανήθηκαν για αγορές διότι, ως επί το πλείστον, άπαντες κινήθηκαν μεταξύ ελεύθερων και δανεικών ποδοσφαιριστών, κάτι όμως που δεν αναιρεί την προσπάθεια, η οποία καταβάλλεται προκειμένου να βελτιωθούν οι ομάδες και να πετύχουν τους στόχους τους.
Επί παραδείγματι, σημαντική ήταν η ενίσχυση του Πανιωνίου και της Ξάνθης, των δύο ομάδων που μέχρι στιγμής εντυπωσιάζουν ούσες στην πρώτη τετράδα της βαθμολογίας. Οι Κυανέρυθροι ενισχύθηκαν με τους Μπάλλα, Μπαντή, Ταπόκο, Γεσίλ, Μαχμούτοβιτς και Λάμπρου, ενώ οι Ακρίτες απέκτησαν τους Μεχία, Σιλά, Πιζέλι και Παπαστεριανό. Επίσης, αξιοσημείωτος είναι ο επαναπατρισμός του Κοροβέση στον ΠΑΣ Γιάννινα και η προσθήκη των Σαλίν και Μανιά στον Αστέρα Τρίπολης, των Πλατέλλα και Ντάουντα στον Ατρόμητο, των Λάτσι, Βούρου και Γιουσούφ στον Λεβαδειακό, του Μ. Στόιτσεφ στη Βέροια, του Κεϊτά στην Κέρκυρα, του Σίγκνεβιτς στον Πλατανιά και των Γροντή, Τζανετόπουλου, Χρ. Δώνη και Αργυρόπουλου στον Ηρακλή.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ