Υπάρχει μία διοργάνωση στην οποία οι μικροί συνηθίζουν να βγάζουν γλώσσα στους πιο μεγάλους. Το Κύπελλο Αγγλίας ήταν πάντα η διοργάνωση των εκπλήξεων. Εκεί δεν έχει σημασία σε ποια κατηγορία αγωνίζεται μία ομάδα. Κανείς δεν μπορεί να αισθάνεται σίγουρος ότι θα συνεχίσει στην επόμενη φάση αν δεν αντιμετωπίσει σοβαρά το παιχνίδι και δεν σεβαστεί τον αντίπαλο. Ακόμα κι αν αυτός δεν είναι σε επαγγελματική Λίγκα.
Δύο ομάδες από τη Νάσιοναλ Λιγκ (5η κατηγορία, ουσιαστικά ερασιτεχνική) κατάφεραν να φτάσουν στη φάση των 16 της εφετινής διοργάνωσης. Κι αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά. Η Λίνκολν είναι μία από αυτές που διεκδικούν την απευθείας άνοδο στις επαγγελματικές κατηγορίες. Είναι στην κορυφή της βαθμολογίας με τέσσερις βαθμούς διαφορά από τη δεύτερη Φόρεστ Γκριν και μάλιστα με ένα παιχνίδι λιγότερο. Η Λίνκολν λοιπόν πέταξε έξω την Μπράιτον, μία ομάδα που ετοιμάζεται για την άνοδό της στην Πρέμιερ Λιγκ! Αυτός δεν ήταν ο πρώτος άθλος, καθώς είχε προηγηθεί ο αποκλεισμός της Ιπσουιτς, ομάδας που αγωνίζεται επίσης στη δεύτερη επαγγελματική κατηγορία, την Τσάμπιονσιπ.
Κι αν η Λίνκολν ετοιμάζεται για την άνοδο, τι μπορούμε να πούμε για την ταπεινή Σάτον, η οποία είναι στη 16η θέση της Νάσιοναλ Λιγκ και προσπαθεί να διαφύγει κάθε κίνδυνο υποβιβασμού; Η Σάτον λοιπόν είναι δράστης δύο εκπλήξεων, καθώς αρχικά άφησε εκτός τη Γουίμπλεντον, ομάδα της Λιγκ 1 και στη συνέχεια προκρίθηκε στις 16 αποκλείοντας τη Λιντς, η οποία αγωνίζεται στην Τσάμπιονσιπ και επίσης διεκδικεί την άνοδο στην Πρέμιερ Λιγκ.
Επιστροφή στη Λίνκολν. Προκρίθηκε στη φάση των 16 του Κυπέλλου για πρώτη φορά μετά το 1887! Οι οπαδοί της είχαν δημιουργήσει ουρές από τα ξημερώματα την ημέρα της διάθεσης των εισιτηρίων του αγώνα με την Μπράιτον. Ηταν η πρώτη φορά μετά από 41 χρόνια που η ομάδα θα αγωνιζόταν στον τέταρτο γύρο του αγγλικού Κυπέλλου. Ο προπονητής, Ντάνι Κόουλι, καθηγητής φυσικής αγωγής, εγκατέλειψε τη δουλειά του το περασμένο καλοκαίρι, προκειμένου να ασχοληθεί αποκλειστικά με την ομάδα. «Γνωρίζαμε από την αρχή ότι αν προκρινόμασταν θα ήταν σαν να πηγαίναμε στο φεγγάρι. Τώρα που έγινε αυτό αισθανόμαστε σαν να πήγαμε ακόμα πιο μακριά» σχολίασε ο Κόουλι.
Η πρόκριση επί της Λιντς είναι για τη Σάτον η μεγαλύτερη στιγμή στην ιστορία της, σύμφωνα με τον προπονητή Πολ Ντόσγουελ. «Η διαφορά μας με τη Λίνκολν είναι μεγάλη. Αυτή είναι μία ομάδα με πολλούς οπαδούς, με εγκαταστάσεις, με δύναμη. Εμείς δεν διαθέτουμε τίποτα από αυτά και είναι ένας λόγος παραπάνω να μας κάνει υπερήφανους αυτή η επιτυχία» είπε ο Ντόσγουελ. «Είπα στους παίκτες ότι χρειαζόμαστε σύγχρονες εμπειρίες, καθώς είχαν περάσει αρκετά χρόνια από τότε που η Σάτον είχε την τύχη να αντιμετωπίσει επαγγελματικά κλαμπ». Το 1989 η Σάτον είχε αποκλείσει στον τρίτο γύρο την Κόβεντρι και μέχρι την περασμένη Κυριακή αυτή ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία της. Επίσης, το 1970 είχε αντιμετωπίσει στο Κύπελλο πάλι τη Λιντς, με προπονητή τότε τον Ντον Ρέβι και παίκτες όπως τους Μπίλι Μπρέμνερ και Πίτερ Λόριμερ. Η Σάτον είχε ηττηθεί με 6-0.
Ο αρχηγός της ομάδας και σκόρερ στο ματς με τη Λιντς Τζέιμι Κόλινς έχει εργαστεί στο παρελθόν ως δάσκαλος, προπονητής και τώρα έχει μερική απασχόληση ως οικοδόμος.
Οι δύο αυτές ομάδες έχουν δύσκολο έργο στη συνέχεια της διοργάνωσης, αλλά ξέρουν καλά πως θα μπουν στο ταμείο τους αρκετά χρήματα. Η Σάτον θα υποδεχθεί στο Γκάρντεν Γκριν την Αρσεναλ, ενώ η Λίνκολν θα αγωνιστεί εκτός έδρας με την Μπέρνλι. Και τα δύο παιχνίδια είναι τηλεοπτικά.
Για τους φίλους του αγγλικού ποδοσφαίρου πάντως ακόμα μεγαλύτερη αίσθηση προκάλεσε ο αποκλεισμός της Λίβερπουλ από τη Γουλβς και μάλιστα στο Ανφιλντ. Οι Λύκοι είναι μία ομάδα με έδρα την πόλη Γουλβερχάμπτον, αγωνίζεται στην Τσάμπιονσιπ, όμως στην τροπαιοθήκη της έχει τρία πρωταθλήματα (1954, 1958, 1959), τέσσερα Κύπελλα (1893, 1908, 1949, 1960) και δύο Λιγκ Καπ (1974, 1980). Την περίοδο 1971-72 αγωνίστηκε στον διπλό τελικό της πρώτης διοργάνωσης του Κυπέλλου UEFA με αντίπαλο την Τότεναμ. Στην προημιτελική φάση είχε αποκλείσει τη Γιουβέντους. Επόμενος αντίπαλος για τη Γουλβς είναι η Τσέλσι.
Αλλες δύο ομάδες της Τσάμπιονσιπ έκαναν την έκπληξη αφήνοντας έξω συλλόγους της Πρέμιερ Λιγκ. Η Μίλγουολ απέκλεισε τη Γουότφορντ, ενώ η Φούλαμ τη Χαλ.
Γιατί συμβαίνουν εκπλήξεις

Το Κύπελλο Αγγλίας είναι ο αρχαιότερος ποδοσφαιρικός θεσμός καθώς η πρώτη διοργάνωση ήταν το 1872 με συμμετοχή 15 ομάδων. Αυτό που το κάνει ελκυστικό και προκαλεί τις εκπλήξεις είναι το σύστημα διεξαγωγής. Τα παιχνίδια είναι μονά και στην περίπτωση ισοπαλίας επαναλαμβάνονται στην έδρα της φιλοξενούμενης. Αυτό σημαίνει πως και οι μικροί έχουν δικαίωμα στην ελπίδα.

Γι’ αυτό και οι ερασιτεχνικές ομάδες καταφέρνουν να επιβιώνουν κόντρα σε επαγγελματικούς συλλόγους. Την περίοδο 1977-78 ήταν η Μπλάιθ Σπάρτανς που απέκλεισε τη Στόουκ στον τέταρτο γύρο, ενώ στη διοργάνωση του 1984-1985 η Τέλφορντ άφησε εκτός την Μπράντφορντ.
Εννέα χρόνια αργότερα, η Κίντερμινστερ έβγαλε νοκ άουτ Μπέρμιγχαμ και Πρέστον, για να αποκλειστεί στη φάση των 16 από τη Γουέστ Χαμ. Και ακόμα, την περίοδο 2010-2011 η Κρόουλι, ομάδα τότε της Νάσιοναλ Λιγκ, απέκλεισε Ντέρμπι και Τορκί αλλά μετά έπεσε πάνω στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ