Μακράν η ελκυστικότερη πόλη στον κόσμο για τους επενδυτές παραμένει το Λονδίνο. Κι αυτό παρά την αναπάντεχη ρότα προς τον απομονωτισμό και την εσωστρέφεια την οποία έχει πάρει το τελευταίο εξάμηνο με την απόφαση των βρετανών ψηφοφόρων για αποχώρηση της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Η ετήσια έρευνα της KPMG για τις εισροές ξένων επενδυτικών κεφαλαίων στις μεγάλες πόλεις του πλανήτη έδειξε ότι η βρετανική πρωτεύουσα ως διεθνές χρηματοοικονομικό κέντρο μοιάζει αλώβητη από το Brexit. Ισως επειδή η νομική διαδικασία για την έκδοση του διαζυγίου Βρετανίας – Ευρώπης δεν έχει ακόμη ξεκινήσει. Ισως επειδή οι επενδυτές προεξοφλούν ένα «βελούδινο» διαζύγιο, δίχως αποδυνάμωση του ενάγοντος. Ισως, ακόμα, επειδή δεν έχουν πιστέψει ότι, εν τέλει, το διαζύγιο δεν θα επιφέρει για τους διαζευγμένους και τον χωρισμό τους από την κοινή εστία –για την κλίνη αδιαφορούν, ούτως ή άλλως ανέκαθεν η Βρετανία ερωτοτροπούσε πολιτικά, πολιτιστικά, ακόμα και γεωγραφικά με την Αμερική, θεωρώντας τα στενά της Μάγχης ως το φυσικό σύνορό της με την ευρωπαϊκή ήπειρο (the Continent).
Η εφετινή κατάταξη του Παρατηρητηρίου των Επενδύσεων της εταιρείας συμβούλων KPMG φέρνει συγκεκριμένα το Λονδίνο στην κορυφή καθώς το 2016 προσείλκυσε από το εξωτερικό 364 επενδυτικά πρότζεκτ, 34 περισσότερα από όσα είχε προσελκύσει το 2015! Στη δεύτερη θέση παραμένει, όπως και το 2015, η Σανγκάη, ενώ στην τρίτη θέση αναρριχήθηκε η «Μέκκα» του καπιταλισμού, η Νέα Υόρκη, ξεπερνώντας το Χονγκ Κονγκ που έπεσε στην τέταρτη θέση. Την πέμπτη θέση με αισθητά αυξημένο αριθμό επενδυτικών σχεδίων συγκριτικά με το 2015 (141 αντί 126) διατηρεί το πολύπαθο από την ισλαμιστική τρομοκρατία Παρίσι.
Το Top 10 των επενδυτικά ελκυστικότερων πόλεων συμπληρώνουν το Σίδνεϊ της Αυστραλίας, η Μπανγκαλόρ της Ινδίας, το Σάο Πάολο της Βραζιλίας και το Τόκιο της Ιαπωνίας. Σε ό,τι αφορά τις ευρωπαϊκές πόλεις της κατάταξης, μετά το Παρίσι ακολουθούν η Βαρκελώνη με 98 πρότζεκτ, το Αμστερνταμ με 92 και η Φρανκφούρτη με τη Βιέννη με 59 πρότζεκτ εκάστη.
Απούσα η Αθήνα
Ειδικότερα, η έρευνα της KPMG καλύπτει το χρονικό διάστημα από τον Οκτώβριο του 2015 έως τον Σεπτέμβριο του 2016 και εκτείνεται σε 25 πόλεις του πλανήτη με σημαίνουσα οικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητα. Οχι, ελληνική πόλη δεν περιλαμβάνεται στην έρευνα. Αντιθέτως περιλαμβάνεται η Κωνσταντινούπολη! Κι αυτό παρά το γεγονός ότι κορυφαίο των κριτηρίων που καθορίζουν την ελκυστικότητα των επενδυτικών προορισμών είναι η πολιτική σταθερότητα και η ασφάλεια δικαίου.
Αλλα κριτήρια είναι η ποιότητα και η λειτουργικότητα των υποδομών της πόλης, η οικονομική ανάπτυξη, η δυνατότητα πρόσβασης στην αγορά και ασφαλώς το μέγεθός της, η διαθεσιμότητα εκπαιδευμένου και επαγγελματικά καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού, το κόστος ζωής, το ύψος των μισθών και οι συντελεστές φορολόγησης, η ποιότητα της εκπαίδευσης, η διαθεσιμότητα επαγγελματικών χώρων και οι τιμές στην αγορά ακινήτων, η ποιότητα της έρευνας και οι καινοτομίες, και τέλος η ποιότητα ζωής. Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς γιατί είναι απούσα η Αθήνα. Ουχί αδικαιολογήτως…
HeliosPlus