Ασιατικές χώρες κατέχουν το ταχύτερο Internet στον κόσμο, ενώ η Ελλάδα είναι από τις τελευταίες στην Ευρώπη. Ειδικότερα, τον τίτλο της χώρας με το ταχύτερο Internet στον κόσμο κατέλαβε και για το 2016 η Νότια Κορέα, η οποία, μαζί με το Χονγκ Κονγκ και τη Νορβηγία είναι οι τρεις περιοχές του πλανήτη των οποίων κάτοικοι συνδέονται στο Διαδίκτυο με τις υψηλότερες ταχύτητες στον κόσμο. Υπερταχύτατο Internet παρέχουν στους πολίτες τους και η Σιγκαπούρη και η Ιαπωνία, καταλαμβάνοντας την τέταρτη και πέμπτη θέση, αντίστοιχα, της παγκόσμιας κατάταξης.
Η Ελλάδα βρίσκεται στην 69η θέση των χωρών, παγκοσμίως, στις ταχύτητες σύνδεσης στο Διαδίκτυο για το 2016. Στο «top 10» των χωρών του κόσμου με τις μεγαλύτερες ταχύτητες σύνδεσης στο Διαδίκτυο βρίσκονται τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες: Σουηδία, Ελβετία, Ολλανδία και Λετονία (στην έκτη, έβδομη, όγδοη και ένατη θέση), υπογραμμίζοντας με τη συμμετοχή τους την «ωριμότητα» των ευρυζωνικών υποδομών ειδικά στην περιοχή της Δυτικής Ευρώπης. Τέλος, την πρώτη δεκάδα των χωρών που κάνουν «sprint» στο Διαδίκτυο συμπληρώνουν –από τη δέκατη θέση –οι ΗΠΑ.
Σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση της Akamai «State of The Internet Report» για το 3ο τρίμηνο του 2016, η Νότια Κορέα παρέμεινε σε παγκόσμιο επίπεδο η περιοχή που κάνει «πρωταθλητισμό» στις ταχύτητες του Διαδικτύου, καθώς το εξεταζόμενο διάστημα, με μέση ταχύτητα σύνδεσης (πραγματική και όχι ονομαστική) τα 26,3 Mbps, κράτησε τα διεθνή ηνία στις διαδικτυακές ταχύτητες, με δεύτερο το Χονγκ Κονγκ με μέση ταχύτητα τα 20,1 Mbps και τρίτη τη Νορβηγία με 20 Mbps και τη Σουηδία να ακολουθεί από πολύ κοντά με 19,9 Mbps.
Σημειώνεται ότι τα ίδια στοιχεία αποδίδουν στην Ελλάδα την 69η θέση σε παγκόσμιο επίπεδο αναφορικά με τις ταχύτητες πρόσβασης στο Διαδίκτυο, με την επίδοση της χώρας μας να βρίσκεται στα 6,9 Mbps, βελτιωμένη κατά 9,7% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα. Στην Ελλάδα, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Akamai, οι συνδέσεις με ταχύτητες τουλάχιστον 4 Mbps αντιπροσωπεύουν το 81%, εκείνες με ταχύτητα από 10 Mbps και πάνω το 9,9%, ενώ οι συνδέσεις με ταχύτητα 15 Mbps και άνω μόλις το 3%.
Η Νορβηγία διατηρεί την πρώτη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών στο ταχύτερο Internet, με μέση ταχύτητα σύνδεσης τα 20 Mbps. Μάλιστα, η διαφορά της Νορβηγίας από την Κύπρο, που μαζί με την Ελλάδα είναι οι δύο πιο αργές ευρωπαϊκές χώρες στο Διαδίκτυο, είναι τεράστια, με την Κύπρο να βρίσκεται σε οριακά χειρότερη θέση από τη χώρα μας με επίδοση 6,7 Mbps.
Από τα ευρωπαϊκά κράτη, 17 είδαν το εξεταζόμενο διάστημα μείωση στη μέση ταχύτητα πρόσβασης στο Διαδίκτυο, 13 άνοδο, ενώ σε μία χώρα, τη Φινλανδία, η εικόνα έμεινε αμετάβλητη. Οι αυξήσεις κυμάνθηκαν από 0,2% στην Κύπρο μέχρι και 4,6% στη Σουηδία.
Πάντως, συνολικά τα στοιχεία της Αkamai δείχνουν μια επιτάχυνση της μέσης ταχύτητας σύνδεσης στο Διαδίκτυο σε παγκόσμιο επίπεδο το 3ο τρίμηνο του 2016. Η παγκόσμια μέση ταχύτητα σύνδεσης αυξήθηκε κατά 2,3% το 3ο τρίμηνο στα 6,3 Mbps. Επιτάχυνση παρατηρήθηκε το εξεταζόμενο διάστημα και στις υψηλότερες διαδικτυακές ταχύτητες σύνδεσης, όπου ο μέσος όρος αυξήθηκε κατά 3,4% στα 37,2 Mbps.

HeliosPlus