Σπανίζουν στο ποδόσφαιρο –όπως και στη ζωή άλλωστε –οι θαυματοποιοί και τα μαγικά ραβδάκια. Εμπειρος γαρ, ως παίκτης παλαιότερα και ως προπονητής σήμερα, ο κ. Μαρίνος Ουζουνίδης ξεκαθάρισε αμέσως μετά την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας του Παναθηναϊκού ότι «δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές παρά μόνο πολλή και σκληρή δουλειά». Αλλωστε προτού ακόμη εισχωρήσει στα ενδότερα των «πράσινων» αποδυτηρίων και έχοντας την εικόνα του Τριφυλλιού μόνο από τους αγώνες (έστω και εξ αποστάσεως), γνώριζε πως παραλάμβανε μια προβληματική και κακώς δουλεμένη ομάδα από τον ιταλό προκάτοχό του κ. Αντρέα Στραματσόνι, ο οποίος έπειτα από έναν χρόνο παρουσίας στον ΠΑΟ άφησε πίσω του καμένη γη.
Από τις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου άρχισαν να διαφαίνονται τα πρώτα σημάδια αποσύνθεσης ενός συνόλου που μέχρι τότε έμοιαζε ικανό να διεκδικήσει την επιστροφή στην κορυφή του πρωταθλήματος και να επανακάμψει με μια αξιόλογη πορεία στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Αντ’ αυτού επήλθε σταδιακά η αγωνιστική κατάρρευση σε όλα τα μέτωπα (πρωτάθλημα, Κύπελλο, Γιουρόπα Λιγκ), απόρροια (και) της χαμηλής έντασης των προπονήσεων στη διάρκεια της θερινής προετοιμασίας, των αμέτρητων μυϊκών τραυματισμών, της κακοδιαχείρισης του ρόστερ και των αποδυτηρίων, των λανθασμένων μεταγραφικών επιλογών σε καίριες θέσεις από τον κ. Στραματσόνι. Η κατάσταση που παρέλαβε ο κ. Ουζουνίδης στις αρχές Δεκεμβρίου ήταν ανεξέλεγκτη με μια ομάδα εκτός στόχων, απείθαρχη και καταρρακωμένη ψυχολογικά, υπό μεγάλη πίεση από την εξέδρα, ακόμη και με καθυστερήσεις στις πληρωμές. Το γεγονός ότι κατά την πρώτη ημέρα παρουσίας του στο προπονητικό κέντρο «Γ. Καλαφάτης» έγινε «ντου» από εξαγριωμένους οπαδούς, οι οποίοι κινήθηκαν απειλητικά εις βάρος παικτών, αποτελεί ενδεικτικό του χάους που επικρατούσε στον Παναθηναϊκό εκείνη την περίοδο.
Ο εβρίτης τεχνικός κατόρθωσε άμεσα να αντιστρέψει (έστω και προσωρινά) το κλίμα οδηγώντας στο ντεμπούτο του τους Πράσινους σε νίκη επί του ΠΑΟΚ. Κυρίως όμως έσωσε μια φαινομενικά χαμένη παρτίδα διατηρώντας ζωντανό τον στόχο του Κυπέλλου. Ούτως ή άλλως οι παρεμβάσεις του μεσούσης της περιόδου και εν μέσω αγωνιστικών υποχρεώσεων σχεδόν ανά τρεις ημέρες δεν θα μπορούσαν να είναι πολλές. Οπως άλλωστε υποστηρίζουν έμπειροι άνθρωποι του ποδοσφαίρου, όσα (δεν) γίνονται κατά τη διάρκεια της θερινής προετοιμασίας δύσκολα αναπληρώνονται στο μέσον της σεζόν. Ως εκ τούτου, ο κ. Ουζουνίδης προσπάθησε με μικρές διορθωτικές κινήσεις να βελτιώσει τη φυσική κατάσταση, την αμυντική λειτουργία, την τακτική συμπεριφορά και την εν γένει αγωνιστική εικόνα της ομάδας του αλλά και να τονώσει την ψυχολογία όσων παικτών έκρινε ότι ταιριάζουν στο ποδοσφαιρικό πλάνο του.
Η πρώτη κρίσιμη απόφαση που έλαβε πάντως αφορούσε τους παίκτες που τέθηκαν στο περιθώριο και τοποθετήθηκαν στη «μαύρη λίστα». Ηδη ο Κριστιάν Λεντέσμα, ο Κρίστοφερ Σάμπα και ο Ιβάν Ιβανόφ αποτελούν παρελθόν καθώς δεν απέδωσαν τα προσδοκώμενα και αποδεσμεύτηκαν, ενώ εκτός πλάνων βρίσκονται και ο Βίκτορ Ιμπάρμπο με τον Λαουτάρο Ρινάλντι που κοστίζουν πολλά αλλά πρόσφεραν ελάχιστα. Απαντες αποτέλεσαν πολυδιαφημισμένα αποκτήματα του περασμένου καλοκαιριού μαζί με τον περιορισμένων δυνατοτήτων ρολίστα Νούνο Ρέις αλλά και τους Αφρικανούς Μουμπάρακ Γουακάσο και Ζαν Πολ Εμποκού, οι οποίοι διαθέτουν ταλέντο και καλά ποδοσφαιρικά στοιχεία αλλά δεν έχουν κατορθώσει να συνεισφέρουν ουσιαστικά. Οι μόνοι διασωθέντες από το προ εξαμήνου μεταγραφικό ναυάγιο του κ. Στραματσόνι είναι ο Νίκλας Χουλτ και ο Ουσμάν Κουλιμπαλί, οι οποίοι στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων.
Παράλληλα, ο κόουτς Ουζουνίδης πήρε το ρίσκο να εμπιστευθεί ποδοσφαιριστές τους οποίους είτε είχε θέσει στο περιθώριο είτε δεν τόλμησε να χρησιμοποιήσει ο προκάτοχός του. Ο Παναγιώτης Βλαχοδήμος και ο Νίκος Μαρινάκης βγήκαν από τη ναφθαλίνη, ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος παρέμεινε στη θέση του τερματοφύλακα, οι νεαροί Στέφανος Ευαγγέλου και Τάσος Χατζηγιοβάννης πήραν χρόνο συμμετοχής, ενώ ο Θοδωρής Μίγγος και ο Σωτήρης Πίσπας συμπεριλήφθηκαν σε ορισμένες αποστολές αγώνων. Επειτα από έναν χρόνο πλήρους απαξίωσης του ελληνικού στοιχείου ο Παναθηναϊκός προσπαθεί να αλλάξει ρότα καθώς οι διοικούντες την ΠΑΕ και κυρίως ο πρόεδρος κ. Γιάννης Αλαφούζος αντιλήφθηκαν το (ποδοσφαιρικό) έγκλημα που διαπράχθηκε με την εν λευκώ και άνευ όρων παράδοση της ομάδας στον κ. Στραματσόνι, ο οποίος αγνόησε επιδεικτικά καθετί ελληνικό.
Προς τούτη την αλλαγή κατεύθυνσης ήταν η πρόσληψη (και) του τεχνικού διευθυντή κ. Νίκου Λυμπερόπουλου, όπως βεβαίως και η πρώτη χειμερινή μεταγραφή του Δημήτρη Κουρμπέλη από τον Αστέρα Τρίπολης. Το όλο εγχείρημα βεβαίως κάθε άλλο παρά εύκολο είναι αλλά τουλάχιστον (έστω και αργά) ο Παναθηναϊκός επιχειρεί να επιστρέψει στις ρίζες του…
Σε εφαρμογή το «πράσινο μνημόνιο 2»

Η δεινή θέση στην οποία βρίσκεται οικονομικά η ΠΑΕ Παναθηναϊκός κάνει ακόμη πιο δύσκολη την αποστολή του κ. Ουζουνίδη και του κ. Λυμπερόπουλου για τη δημιουργία μιας ανταγωνιστικής ομάδας. «Πρέπει όλοι μας να δούμε την αλήθεια κατάματα, είτε μας αρέσει είτε δεν μας αρέσει» σχολίασε προ ημερών ο προπονητής του Τριφυλλιού θέλοντας να υπερτονίσει την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο ποδοσφαιρικός ΠΑΟ. Οι Πράσινοι, ιδίως την παρούσα περίοδο, ασφυκτιούν καθώς δεν απέδωσαν οι επενδύσεις που επιχειρήθηκαν από τον κ. Αλαφούζο τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και εκτόξευσαν το μπάτζετ από τα 6,1 εκατ. ευρώ της σεζόν 2013-14 περίπου στα τρέχοντα 20 εκατ. ευρώ. Η ομάδα κινήθηκε στη μετριότητα, παίκτες και προπονητές στους οποίους δόθηκαν πολλά πρόσφεραν ελάχιστα, ενώ και τα έσοδα παρέμειναν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα εν αντιθέσει προς τα έξοδα που αυξήθηκαν δραματικά. Κάτι που πλέον οδηγεί στο «πράσινο μνημόνιο 2». «Αυτό που αποφασίσαμε το λέμε επιστροφή στο μοντέλο του 2013. Εχουμε έλληνα προπονητή και τεχνικό διευθυντή και θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ορθολογική διαχείριση του ρόστερ με προσθήκες παικτών, Ελλήνων και ξένων, που έχουν μπροστά τους χρόνια, με νοοτροπία Παναθηναϊκού, με θέληση για διάκριση και με αξία μεταπώλησης. Δεν είναι μείωση του μπάτζετ αλλά ορθολογική διαχείριση. Πρόκειται για διόρθωση σφαλμάτων» δήλωσε προ εβδομάδων ο εκ των στενότερων συνεργατών του προέδρου της ΠΑΕ κ. Χρήστος Παναγόπουλος περιγράφοντας εύηχα τη νέα τάξη πραγμάτων. Ηδη επιχειρείται ένα μεγάλο συμμάζεμα εν όψει της επερχόμενης κρίσιμης (με πιο αυστηρά κριτήρια πλέον) αδειοδότησης του Απριλίου, ενώ θα χρειαστεί για πολλοστή φορά χρηματοδότηση από τον κ. Αλαφούζο προκειμένου να αποφευχθεί ένα νέο «κραχ».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ