Ενα «έξυπνο» βραχιόλι γονιμότητας, ικανό να αναγνωρίζει τις γόνιμες ημέρες και να ειδοποιεί την κάτοχό του για το πότε έχει περισσότερες πιθανότητες να γίνει μητέρα, δημιούργησε μια εταιρεία από την Ελβετία.
Ο λόγος για το AVA, ένα βραχιόλι το οποίο φοριέται κατά τη διάρκεια του βραδινού ύπνου και με τη βοήθεια υπερευαίσθητων αισθητήρων είναι σε θέση να παρακολουθεί τον εμμηνορρυσιακό κύκλο της γυναίκας και να καταγράφει συνολικά εννέα βασικές παραμέτρους γονιμότητας (π.χ. θερμοκρασία, επίπεδα στρες, καρδιακοί παλμοί, μοτίβα ύπνου κ.ά.). Η συλλογή αυτών των δεδομένων τού προσφέρει τη δυνατότητα να καθορίζει τη στιγμή της ωορρηξίας, υποδεικνύοντας το φυσικό «παράθυρο» για την πολυπόθητη σύλληψη. Το βραχιόλι επικοινωνεί με smartphone, όπου μέσα από κατανοητές επεξηγήσεις και σχεδιαγράμματα η χρήστης αντιλαμβάνεται τι ακριβώς συμβαίνει αλλά και πώς θα μπορούσε να βελτιώσει την υγεία και συνεπώς τη γονιμότητά της.
Οι δοκιμές του AVA –το οποίο έχει ήδη λάβει την απαραίτητη έγκριση από την αμερικανική υπηρεσία τροφίμων και φαρμάκων (FDA) –πραγματοποιήθηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ζυρίχης. Βάσει των αποτελεσμάτων, φάνηκε ότι το AVA υποδεικνύει κατά μέσο όρο 5,3 γόνιμες ημέρες και μάλιστα με ακρίβεια που αγγίζει το 89%.
Σύμφωνα με την επινοήτρια εταιρεία, το AVA μπορεί να συνοδεύει την κάτοχό του ακόμη και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, παρακολουθώντας βασικούς δείκτες της υγείας της, με στόχο την ευεξία μητέρας και μωρού.
«Εξυπνη» βούρτσα

Μια βούρτσα «προικισμένη» με αισθητήρες παρουσίασε στις αρχές του μήνα η L’ Oreal, στο πλαίσιο της έκθεσης τεχνολογίας CES 2017 που πραγματοποιήθηκε στο Λας Βέγκας. Η βούρτσα Hair Coach, με τιμή που κατά την εταιρεία δεν θα ξεπερνά τα 180 ευρώ, είναι εξοπλισμένη με μικρόφωνο, γυροσκόπιο, επιταχυνσιόμετρο και αισθητήρες ώστε να «διαβάζει» την υγεία της τρίχας.

Οταν ο χρήστης βουρτσίζει τα μαλλιά του πολύ δυνατά, η βούρτσα δονείται, ενώ το ενσωματωμένο μικρόφωνο είναι σε θέση να καταγράφει το σπάσιμο της τρίχας. Η «δικτυωμένη» Hair Coach διαθέτει Wi-Fi και Bluetooth, γεγονός που της επιτρέπει να επικοινωνεί με το συνοδευτικό app της, όπου και παραθέτει τα συλλεχθέντα δεδομένα γύρω από την υγεία των μαλλιών του χρήστη. Η hi-tech βούρτσα αναπτύσσεται τους τελευταίους 18 μήνες από τη θυγατρική του γαλλικού κολοσσού ομορφιάς, Kerastase, σε συνεργασία με την εταιρεία έξυπνων συσκευών Withings, η οποία πλέον ανήκει στη Nokia.
Υπερηχητικές κάμερες εν όψει

Για πρώτη φορά κινέζοι και αμερικανοί επιστήμονες κατάφεραν να καταγράψουν με κάμερα το «σπάσιμο» του φράγματος του ήχου. Πρόκειται για τον περίφημο κώνο Μαχ, που σχηματίζεται από κύματα που παράγονται από ένα σώμα που κινείται με ταχύτητα μεγαλύτερη από εκείνη του ήχου και παραπέμπει στο υπερηχητικό μπουμ ενός αεροσκάφους.

Σύμφωνα με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Science Advances» με τη βοήθεια μιας υπερκάμερας με δυνατότητα καταγραφής 100 δισ. καρέ ανά δευτερόλεπτο οι ερευνητές κατάφεραν να απαθανατίσουν σε εικόνα τον κώνο Μαχ. Πρόκειται για μια τεχνολογία που, κατά τους ειδικούς, θα μπορούσε να φέρει την επανάσταση στον τομέα της βιοϊατρικής, οδηγώντας σε μια απεικονιστική μέθοδο ικανή να καταγράψει τη στιγμή που οι νευρώνες του εγκεφάλου «παίρνουν φωτιά».
Τσέκαρε γύρω σου

Ονομάζεται CheckAround και είναι το νέο ελληνικό app το οποίο υπόσχεται στους «κολλημένους» με το smartphone τους γνωριμίες με άτομα που βρίσκονται στον ίδιο χώρο.

Η ιδέα γεννήθηκε από το γεγονός ότι οι περισσότεροι –συχνά νεότεροι άνθρωποι –όταν βρίσκονται π.χ. στο γυμναστήριο, στην τράπεζα, στο λεωφορείο κ.τ.λ., τείνουν να απομονώνονται στη συσκευή τους. Η νέα εφαρμογή έχει στόχο τη γνωριμία ατόμων που βρίσκονται στον ίδιο χώρο (εντός γεωγραφικής εμβέλειας) και την επικοινωνία τους μέσω του chat του app.
H εφαρμογή που παροτρύνει τους χρήστες να… τσεκάρουν γύρω τους είναι διαθέσιμη δωρεάν μέσω App Store και Google Play για συσκευές iOS και Android αντίστοιχα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ