Δεν ήταν μία λογομαχία του δρόμου, παρά το κλίμα πόλωσης που είχε δημιουργηθεί από την Κυριακή. Λίγες μέρες προτού δώσουν την τελευταία μάχη για την ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Μανουέλ Βαλς και Μπενουά Αμόν διασταύρωσαν τα ξίφη τους μπροστά σε εκατομμύρια τηλεθεατές την Τετάρτη το βράδυ. Κράτησαν αρκετά ψηλά το επίπεδο της συζήτησης, αποφεύγοντας μία μετωπική σύγκρουση, διαφώνησαν ωστόσο σε βάθος σε μία σειρά από πολύ σοβαρά ζητήματα, από το καθολικό βασικό εισόδημα των 750 ευρώ, το οποίο στηρίζει με πάθος ο Αμόν, έως την ισλαμική μαντίλα και το χρέος.

Καθένας κατέστησε με τον τρόπο του σαφή την επιλογή που θα έχουν την ερχόμενη Κυριακή οι ψηφοφόροι της γαλλικής Κεντροαριστεράς. Θα ψηφίσουν μια «νέα» Αριστερά, που αντικατοπτρίζεται στο πρόσωπο του «ρομαντικού» Αμόν, ή θα μείνουν πιστοί στον παλαιό κόσμο, τον οποίο αντιπροσωπεύει ο «ρεαλιστής» Βαλς;

Σύμφωνα με την πρώτη δημοσκόπηση της εταιρείας Elabe, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της BFM TV λίγο μετά τη λήξη της τηλεμαχίας, νικητής ήταν σαφώς ο πρώην υπουργός Παιδείας Αμόν, ο οποίος κατάφερε να πείσει το 60% των τηλεθεατών που συμμετείχαν στην έρευνα. Ο πρώην πρωθυπουργός κέρδισε τις εντυπώσεις μόλις του 37%.

Το μοναδικό σημείο στο οποίο ανέβηκαν περισσότερο οι τόνοι ήταν όταν η συζήτηση έφθασε στο ζήτημα της μαντίλας, με τον Βαλς να κατηγορεί ευθέως τον Αμόν ότι στηρίζει ένα σύμβολο υποταγής της γυναίκας και να υπονοεί ότι είναι επιεικής όσον αφορά τις ισλαμιστικές οργανώσεις.

Ο Αμόν αντεπιτέθηκε υπενθυμίζοντας στους τηλεθεατές ότι ο Βαλς ήταν από εκείνους που στήριξε την απαγόρευση του μπουρκίνι σε αρκετούς δήμους της Γαλλίας το καλοκαίρι, η οποία κρίθηκε στη συνέχεια παράνομη από το Ανώτατο Δικαστήριο της Γαλλίας.

Αρκετά σχολιάστηκε επίσης η γνώση της Αγγλικής των δύο υποψηφίων, καθώς όταν ερωτήθηκαν σχετικά (στα αγγλικά), ο μεν Αμόν αρκέστηκε στο λακωνικό «yes», ενώ ο Βαλς ομολόγησε ότι είναι πολύ καλύτερα τα Ισπανικά του.