Τροπολογία-λύση για παράταση συμβάσεων αλλά άνθρακας ο θησαυρός της μονιμοποίησης συμβασιούχων

Αρρυθμία προκαλούν στην κυβέρνηση τα ζητήματα των συμβασιούχων στους δήμους αλλά και γενικά στο δημόσιο τομέα. Το κυβερνητικό επιτελείο έχει πάρει φωτιά στην προσπάθεια και να καρπωθεί πολιτικά οφέλη και να δώσει λύσεις επί του θέματος που να είναι και νομικά αποδεκτές.

Αρρυθμία προκαλούν στην κυβέρνηση τα ζητήματα των συμβασιούχων στους δήμους αλλά και γενικά στο δημόσιο τομέα. Το κυβερνητικό επιτελείο έχει πάρει φωτιά στην προσπάθεια και να καρπωθεί πολιτικά οφέλη και να δώσει λύσεις επί του θέματος που να είναι και νομικά αποδεκτές.
Έτσι, από τη μια περιπλέκεται το ζήτημα της μονιμοποίησης όσων συμβασιούχων καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, η οποία όπως όλα δείχνουν, δεν θα υλοποιηθεί, παρά τις ελπίδες που σκορπούν κυβερνητικά στελέχη. Από την άλλη, απεμπλέκεται μέσω κυβερνητικής τροπολογίας που προωθείται στη Βουλή το πρόβλημα της πληρωμής των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου οι οποίες παρατάθηκαν ως το τέλος του 2017.
Σύμφωνα με πηγές από το ηγετικό επιτελείο της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης κυρίας Όλγας Γεροβασίλη, δεν τίθεται θέμα μονιμοποίησης συμβασιούχων. «Δεν θα μονιμοποιήσουμε συμβασιούχους» έλεγαν χαρακτηριστικά. Και πρόσθεταν : «καλό θα ήταν οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες να καλύπτονται με θέσεις μόνιμου προσωπικού. Αυτό θέλουμε και σε αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε όλοι στην κυβέρνηση. Όμως, ούτε η παράταση συμβάσεων οδηγεί σε μονιμοποίηση, ούτε η διαδικασία των διαγωνισμών του ΑΣΕΠ αφορά πεδίο κάλυψης μόνιμων θέσεων από συμβασιούχους».

Το ξεκαθαρίζουν οι αρμόδιοι από το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, δίνοντας τη διάσταση του …ρεαλισμού με δεδομένα τα συνταγματικά εμπόδια αλλά και τα όρια που θέτουν οι δημοσιονομικές δυνατότητες.

Είναι εμφανές ότι οι τοποθετήσεις αυτές επαναπροσδιορίζουν το θέμα που προέκυψε από την προ ημερών συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας κ. Χριστόφορου Βερναρδάκη ο οποίος στην ιστοσελίδα aftodioikisi.gr είχε μιλήσει για τη μονιμοποίηση συμβασιούχων. Ο κ. Βερναρδάκης σημείωνε ότι εφόσον αποτυπωθούν οι ανάγκες των δήμων για καθαριότητα, παιδικούς σταθμούς, σίτιση, φύλαξη κλπ στα οργανογράμματά των δήμων η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για να προσληφθούν οι εργαζόμενοι αυτοί με μόνιμη σχέση εργασίας.
Οι διατυπώσεις Βερναρδάκη σκόρπισαν ελπίδα στους εργαζομένους με συμβάσεις σε διάφορες τομείς ενώ παράλληλα φαινόταν να παραπέμπει στη λύση κλειστού διαγωνισμού (συμμετοχή συμβασιούχων) μέσω ΑΣΕΠ ώστε να μονιμοποιηθούν. Όμως, στη συνέχεια υπήρξαν διευκρινίσεις τόσο από τον ίδιο τον κ. Βερναρδάκη όσο και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και υπουργό Επικρατείας κ. Δημήτρη Τζανακόπουλο . Η συνισταμένη των απόψεων των κυβερνητικών στελεχών, περιλαμβανομένου και του υπουργού Εσωτερικών κ. Πάνου Σκουρλέτη, είναι ότι πρέπει να υπάρξει εξορθολογισμός του εργασιακού τοπίου στο Δημόσιο , ιδιαιτέρως στους συμβασιούχους των δήμων, όπου επικρατεί «πανσπερμία εργασιακών σχέσεων» με δίμηνες, πεντάμηνες, οκτάμηνες συμβάσεις.
Στο ίδιο πλαίσιο και ανώτατη πηγή στο υπουργείο Ανασυγκρότησης επεσήμαινε ότι η ενιαιοποίηση θα υλοποιηθεί μελλοντικά μέσω διαγωνισμών του ΑΣΕΠ με ανοιχτή συμμετοχή -όχι μόνο πρώην συμβασιούχοι – με τον τρόπο που διενεργούνται όπως σήμερα και με τους κανόνες περί προϋπηρεσίας και τις προβλέψεις διαφάνειας να ισχύουν για όλους το ίδιο.
Κι αυτό αφού έχουν προηγηθεί οργανογράμματα, καταγραφή στους δήμους των θέσεων που αφορούν σε πάγιες και διαρκείς ανάγκες κ.ά. σε συνδυασμό με τους δημοσιονομικούς περιορισμούς καθώς και την αναλογία προσλήψεων/αποχωρήσεων που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους εκπροσώπους των δανειστών.
Τροπολογία για πληρωμή συμβασιούχων
Πάντως, προς τη Βουλή οδεύει κοινή τροπολογία του υπουργού Εσωτερικών κ. Σκουρλέτη και της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης κυρίας Γεροβασίλη με την οποία κλείνει το θέμα της πληρωμής των εργαζομένων καθαριότητας με συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε δήμους που παρατείνονται ως τέλος του χρόνου. Έχει βρεθεί η νομική φόρμουλα ώστε να είναι αποδεκτό ότι οι δαπάνες που θα προκύπτουν θα πληρώνονται ως δεδουλευμένα.
Με αυτή, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αποδομούνται οι ενστάσεις που υπήρχαν από δημάρχους οι οποίοι δεν υπέγραφαν την παράταση της σύμβασης των δικαιούχων.

Παράλληλα, έχει γίνει αποδεκτή αυτή η λύση από το Ελεγκτικό Συνέδριο η υπογραφή των στελεχών και των επιτρόπων του οποίου είναι προϋπόθεση για την απρόσκοπτη πληρωμή των συμβασιούχων στην καθαριότητα και την συνέχιση της εργασίας τους μέχρι και το Δεκέμβριο του 2017.

Ωστόσο, από το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης ξεκαθαρίζεται ότι δεν θα ξαναγίνουν παρατάσεις συμβάσεων μετά το τέλος του 2017. Εχοντας ολοκληρωθεί η διαδικασία για τα οργανογράμματα και με καταγραφή των αναγκών των φορέων, θα γίνονται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού -στη βάση της δέσμευσης για μια πρόσληψη για κάθε τρεις αποχωρήσεις το 2018 – και από κει και πέρα θα ακολουθούνται οι διαδικασίες για συμβάσεις εργασίας αναφορικά με εποχικές ή έκτακτες ανάγκες.

ΠαΣοΚ: «Τη Δευτέρα μονιμοποίηση, την Παρασκευή διάψευση»

Από πλευράς του Τομέα Αυτοδιοίκησης και Αποκέντρωσης του ΠαΣοΚ έγινε το εξής σχόλιο σχετικά με τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων:

«Θα ήταν για γέλια, αν δεν ήταν εξοργιστικά θλιβερό: Τη Δευτέρα ο τέως αρμόδιος για τη Δημόσια Διοίκηση, νυν υπεύθυνος για τη στρατηγική του Μαξίμου, υπουργός Βερναρδάκης, τάζει μονιμοποίηση στους συμβασιούχους. Την Παρασκευή “κύκλοι” και “πηγές” της νυν αρμοδίας υπουργού Γεροβασίλη αδειάζουν τον τέως αρμόδιο, διαψεύδοντας την κυβερνητική υπόσχεση και τις προσδοκίες χιλιάδων ανθρώπων. Και ταυτόχρονα ο νυν συναρμόδιος υπουργός Σκουρλέτης φέρεται να δηλώνει –με μια κυνική ελαφρότητα που μόνο αν είσαι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ την αντέχεις– ότι ο τέως αρμόδιος “είπε φωναχτά τη σκέψη του”.

Να χαίρεται ο κ. Τσίπρας τον άμεσο συνεργάτη του στο Μαξίμου που, απ’ ό,τι φαίνεται, λέει και μια σκέψη του φωναχτά, έτσι για να περνάει η ώρα. Λίγη ντροπή δεν βλάφτει, όταν η κοροϊδία παίζει με τον καημό και τις ζωές πολλών χιλιάδων εργαζομένων ανά την Ελλάδα».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk