• Αναζήτηση

Μαλακό ρομποτικό «γάντι» κατά της καρδιακής ανεπάρκειας

Ερευνητές στις ΗΠΑ δημιούργησαν ένα μαλακό ρομποτικό «γάντι» που τυλίγει την καρδιά και την βοηθά να χτυπά, ανοίγοντας νέες προοπτικές για τη θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας στο μέλλον.

Ερευνητές στις ΗΠΑ δημιούργησαν ένα μαλακό ρομποτικό «γάντι» που τυλίγει την καρδιά και την βοηθά να χτυπά, ανοίγοντας νέες προοπτικές για τη θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας στο μέλλον.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο «Science Translational Medicine», η ρομποτική αυτή μικροσυσκευή συγχρονίζεται με την καρδιά ενισχύοντας τις καρδιαγγειακές λειτουργίες της, όταν αυτές εξασθενούν, λόγω καρδιοπάθειας. Αντίθετα, με τις υπάρχουσες, προσαρμόζεται στις διαστάσεις κάθε καρδιάς, δεν έρχεται σε άμεση επαφή με την κυκλοφορία του αίματος, πράγμα που μειώνει τον κίνδυνο θρόμβωσης για τον ασθενή.

Σε πειραματόζωα οι πρώτες δοκιμές

Οι ερευνητές της Σχολής Μηχανικής και Εφαρμοσμένων Επιστημών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Νοσοκομείου Παίδων της Βοστόνης, με επικεφαλής την δρ Έλεν Ρος, δοκίμασαν τη συσκευή αρχικά σε πειραματόζωα (χοίρους) αλλά σύντομα θα ακολουθήσουν κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

Ως βασικό συστατικό χρησιμοποίησαν την σιλικόνη, ώστε να έχει ελαστικότητα και ανάλογα με το σημείο της καρδιάς όπου ο ασθενής έχει σοβαρότερο πρόβλημα, η συσκευή ρυθμίζεται έτσι ώστε να παρέχει σε αυτή την περιοχή την μεγαλύτερη υποστήριξη. Ανάλογα εξάλλου με την εξέλιξη της καρδιάς του ασθενούς, η πίεση του ρομποτικού «γαντιού» μειώνεται ή αυξάνεται.

«Η νέα έρευνα δείχνει τη δυνατότητα του αναπτυσσόμενου πεδίου της μαλακής ρομποτικής να αξιοποιηθεί σε κλινικές εφαρμογές και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των καρδιοπαθών», υπογραμμίζεται στα συμπεράσματα της μελέτης.

Από καρδιακή ανεπάρκεια πάσχουν περίπου 41 εκατομμύρια άνθρωποι, παγκοσμίως. Ορισμένοι χρειάζεται να καταφύγουν σε μηχανικές αντλίες που υποβοηθούν την κυκλοφορία του αίματος ή υποχρεώνονται σε μεταμόσχευση καρδιάς.

Science
Σίβυλλα
Helios Kiosk