Ηταν ίσως μια από τις πλέον βαρετές συζητήσεις στη Βουλή αυτή που έγινε για την αγροτική πολιτική. Αν δεν παρεμβαλλόταν η κρίση του Τύπου και του ΔΟΛ ιδιαίτερα (που τελικά έγινε κύριο θέμα), οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών κάθε άλλο παρά έλυσαν τα καίρια προβλήματα των αγροτών. Και η συζήτηση έγινε για να επιρρίψει η κυβέρνηση την ευθύνη στην αντιπολίτευση και η αντιπολίτευση στην κυβέρνηση. Ωρες μιλούσαν χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. Εβλεπες τους περισσότερους βουλευτές βαριεστημένους να βρίσκονται αναγκαστικά στην αίθουσα (για να χειροκροτήσουν τον αρχηγό τους), άλλους να παίζουν με τα κινητά τους, άλλους να συνομιλούν μεταξύ τους, άλλους να χειροκροτούν επειδή χειροκροτούσαν οι γύρω τους και ελάχιστοι ήταν αυτοί που έδιναν σημασία στα λόγια των πολιτικών αρχηγών. Υπήρξαν όμως προτάσεις, όπως αυτή του Κ. Μητσοτάκη (φωτογραφία) που άρχιζε να ονοματίζει προϊόντα περιοχών όπως: πιπεριά στο Τυμπάκι, μετάξι στο Σουφλί, κατίκι στον Δομοκό, αμύγδαλα και σουμάδα στον Αγιο Νικόλαο, αρωματικά φυτά στον Βελβεντό, μέλι με βρώσιμο χρυσό στην Εύβοια, πλευρώτους μανιτάρια στο Κιλκίς, τριαντάφυλλο στη Ροδόπη, τσακώνικη μελιτζάνα στο Λεωνίδιο, ιχθυοτροφείο πέστροφας στις Σέρρες. Ορισμένοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έβαλαν τα γέλια, με τον κ. Μητσοτάκη να τους κάνει από το βήμα της Βουλής… παρατήρηση:«Γιατί γελάτε; Σας φαίνονται αδιάφορες αυτές οι πρωτοβουλίες;». Και δύο-τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (οι συνήθως ύποπτοι… κλακαδόροι) να του απαντούν: «Εγινες 50 χρονών για να ανακαλύψεις το κατίκι Δομοκού;».
Οι Ελληνες του Νταβός
Η Ελλάδα δεν απασχολεί πλέον ούτε τα μονόστηλα των διεθνών εφημερίδων (έτσι, για να μη νομίζουν ορισμένοι ότι είμεθα στο κέντρο της Γης). Μετά την έξαρση του Μεταναστευτικού πέρυσι και τις παλινωδίες με το δημοψήφισμα το 2015, η χώρα μας είναι εκτός του ραντάρ των MME και κυρίως εκτός του ραντάρ των επενδυτών που εκ των πραγμάτων ακούνε Ελλάδα και «τρέχουν» να κρυφτούν.
Το πόσο αδιάφορες είναι οι ελίτ για τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα φαίνεται από το γεγονός ότι στο εφετινό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός δεν υπάρχει καμία ελληνική παρουσία στο επίσημο πρόγραμμα. Κάποτε ο εκτελεστικός διευθυντής του Φόρουμ Φίλιπ Ρέσλερ έσπαγε τα τηλέφωνα για να πείσει έλληνες κυβερνητικούς και επιχειρηματίες να μεταβούν στο θέρετρο της Ελβετίας για «ώσμωση» με ομολόγους τους.
Μετά το στραπάτσο του 2010 και την εμπειρία του τότε πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στο Νταβός, οι έλληνες πρωθυπουργοί προτίμησαν να κρατήσουν αποστάσεις από το Φόρουμ για να αποφύγουν τυχόν αρνητική δημοσιότητα που θα μπορούσε να επιφέρει αύξηση των spreads. Από το 2011 και μετά, η ελληνική κυβέρνηση απείχε από το Νταβός με εξαίρεση το 2014 που εκπροσωπήθηκε από τον τότε υφυπουργό Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη ο οποίος παρέστη στις εργασίες της συνόδου εκπροσωπώντας τόσο τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά όσο και την ευρωπαϊκή προεδρία της ΕΕ.
Εφέτος στο Νταβός η Ελλάδα εκπροσωπείται μόνο από διαπρεπείς ομογενείς. Πρόκειται για τον Αντριου Λιβέρης, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της The Dow Chemical Company (προσωπικό φίλο του Αντώνη Σαμαρά), τον πρώην ναύαρχο των ΗΠΑ Τζέιμς Σταυρίδη, ο οποίος είναι πρύτανης στη Σχολή Διεθνών Σχέσεων Fletcher του Πανεπιστημίου Tufts της Βοστώνης (όπου την έδρα «Κωνσταντίνος Καραμανλής» έχει ο Γιώργος Αλογοσκούφης), αλλά και τον Τζον Δευτέριος, πολύπειρο συντάκτης του CNNMoney. Οι εδώ πολιτικοί ασχολούνται με την αξιολόγηση και πώς θα φέρουν έναν εκλογικό νόμο στα μέτρα τους.

Μια ζωή διπλωμάτης
Τρεις ημέρες μετά την επεισοδιακή συνάντησή του με τον δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό (οι πληροφορίες λένε ότι οι φωνές τους ακούγονταν στους διαδρόμους), ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας βρέθηκε ξανά στο νησί. Αυτή τη φορά για να συνοδεύσει τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Ο κ. Αβραμόπουλος πήγε στη Λέσβο προκειμένου να δει από κοντά τα προβλήματα, αλλά στην πραγματικότητα επισκέφθηκε το νησί επειδή έγινε μεγάλος ντόρος στα media της Κεντροδυτικής Ευρώπης με τις εικόνες από τις απαράδεκτες συνθήκες στη Μόρια. Η δυσαρέσκεια φαινόταν στο πρόσωπό του. Ετσι, προσπάθησε να αμβλύνει τις διαφορές Μουζάλα – δημάρχου και να βοηθήσει να βρεθούν χώροι για να εγκατασταθούν οι πρόσφυγες που έχουν μείνει στις χιονισμένες σκηνές. Πριν από περίπου έναν μήνα ο κ. Αβραμόπουλος από τη Θεσσαλονίκη, όπου απάντησε σε ερωτήσεις πολιτών, επέμενε ότι μόνη αρμόδια για τον χειρισμό του Προσφυγικού στην Ελλάδα είναι η ελληνική κυβέρνηση. Από τη Λέσβο, όμως, δεν άφησε καμιά αιχμή για την κυβέρνηση, αντίθετα εξέφρασε τη χαρά του επειδή «η κυβέρνηση συζητά μέτρα με τις τοπικές αρχές», τις οποίες επαίνεσε επιπλέον. Αυτός, εάν καταλάβατε είναι ο διπλωματικός τρόπος: τα λέει της νύφης για να τα ακούσει η πεθερά. Στα πλάνα, πάντως, ο Μουζάλας δεν έδειχνε ενθουσιασμένος από την επίσκεψη του Αβραμόπουλου και την αναγκαστική συνύπαρξη με τον δήμαρχο. Πάλι καλά πάντως που δεν έβαλαν σωσίβια προσφύγων όπως είχε κάνει ο Μουζάλας στο παρελθόν σε επίσκεψη στο νησί μαζί με ευρωπαίους παράγοντες.

Τα εύσημα στον Καρανίκα

Τέτοια τιμή δεν την περίμενε ο Νίκος Καρανίκας, ο ταλαντούχος πρωθυπουργικός σύμβουλος επί θεμάτων στρατηγικού σχεδιασμού. Να του δώσει εύσημα από το βήμα της Βουλής ο ίδιος ο πρωθυπουργός και μάλιστα σε μια συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων; Εύσημα όμως σε τι; Για τις υπηρεσίες που προσφέρει; Οχι βεβαίως, αφού οι αρμοδιότητές του παραμένουν ακόμα άγνωστες, αλλά ο κ. Τσίπρας βρήκε την ευκαιρία να στηρίξει τον κ. Καρανίκα παίρνοντας αφορμή από μία φράση του Κυρ. Μητσοτάκη που τον ανέφερε ως παράδειγμα προς αποφυγή: «Αλήθεια κύριε Μητσοτάκη γιατί κάθε φορά που ανεβαίνετε σ΄αυτό το βήμα αναφέρεστε στον κ. Καρανίκα;», είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Και μην περιμένοντας απάντηση είπε: «Εμένα οι συνεργάτες μου είναι άνθρωποι του λαού. Μπορεί να μην έχουν βγάλει το Χάρβαρντ, δεν είναι όμως ούτε Παπασταύρου, ούτε Χριστοφοράκος, ούτε αυτοφωράκηδες, ούτε μου έκαναν ποτέ δώρα τέτοιου είδους». Λίγη ώρα αργότερα ο κ. Καρανίκας εξήλθε του γραφείο του στο ισόγειο της Βουλής έκανε μία βόλτα στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου και δεχόταν φιλικά χτυπήματα στην πλάτη.

HeliosPlus