Προπηλακισμοί δασκάλων από Λαγό – χρυσαυγίτες σε δημοτικό στο Πέραμα

Ένταση προκλήθηκε την Τρίτη στο δημοτικό σχολείο Νέου Ικονίου Περάματος ύστερα από προπηλακισμούς που έκανε σε βάρος εκπαιδευτικών, σύμφωνα με καταγγελίες, ομάδα χρυσαυγιτών στην οποία συμμετείχε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Γιάννης Λαγός.

Ένταση προκλήθηκε την Τρίτη στο δημοτικό σχολείο Νέου Ικονίου Περάματος ύστερα από προπηλακισμούς που έκανε σε βάρος εκπαιδευτικών, σύμφωνα με καταγγελίες, ομάδα χρυσαυγιτών στην οποία συμμετείχε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Γιάννης Λαγός. Οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν προκαλούν ανατριχίλα και, όπως καταγγέλλουν εκπαιδευτικοί και γονείς, θυμίζουν τη συγκλονιστική ταινία «1900» του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι για την άνοδο του φασισμού στην Ιταλία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το μεσημέρι ήταν προγραμματισμένη σύσκεψη αρμοδίων φορέων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και εκπροσώπων των εκπαιδευτικών, του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, του Δήμου Περάματος, του υπουργείου Παιδείας κ.ά., με στόχο να συζητηθεί το θέμα της εκπαίδευσης 25 προσφυγόπουλων που διαμένουν προσωρινά στον καταυλισμό στο Σχιστό.
Έξω από το σχολείο είχαν συγκεντρωθεί περίπου 20 χρυσαυγίτες μαζί με τον Ι. Λαγό (αποφυλακίστηκε μεν μεταξύ άλλων με τον περιοριστικό όρο να μη συμμετέχει σε δημόσιες συναθροίσεις, ωστόσο ήρθη κατόπιν αιτήσεώς του λίγο αργότερα) σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ενώ στον ίδιο χώρο βρισκόταν και μια ομάδα γονέων που επίσης ζητούσαν να μην πάνε τα προσφυγόπουλα στο συγκεκριμένο σχολείο.
Όλα αυτά έγιναν σε ώρα που το σχολείο λειτουργούσε και 25 παιδιά βρίσκονταν στους χώρους του για τις ανάγκες του ολοήμερου προγράμματος. Τότε, όπως λένε εκπαιδευτικοί, δύο ομάδες των 20 μελών της Χρυσής Αυγής η καθεμία, εισέβαλαν στο σχολείο γύρω στις 14:00 και ενώ είχε ξεκινήσει η σύσκεψη για την εκπαίδευση προσφυγόπουλων και άρχισαν να χτυπούν εκπαιδευτικούς και φορείς.

Μαρτυρία εκπαιδευτικού του σχολείου

Όπως περιγράφει στο «Βήμα» εκπαιδευτικός του σχολείου, «οι χρυσαυγίτες είχαν παραταχθεί σε δύο ομάδες έξω από το σχολείο από τις 7:00 το πρωί. Στις 8:00 ήρθε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Γιάννης Λαγός. Οι δύο ομάδες έμειναν εκεί χωρίς να μετακινούνται μέχρι το μεσημέρι. Στις 13:00 προχώρησαν προς την πόρτα αλλά υπήρχαν παιδιά και μάλλον φοβήθηκαν και δεν μπήκαν μέσα. Στη συνέχεια τα περισσότερα παιδιά έφυγαν και μπήκαν για τη σύσκεψη που είχε προγραμματιστεί οι γονείς, ο δήμαρχος της περιοχής, εκπρόσωποι του υπουργείου Παιδείας, άλλοι τοπικοί φορείς.

Στο προαύλιο βρίσκονταν και 25 παιδάκια που είχαν μείνει για το πρόγραμμα του ολοήμερου σχολείου.

Τότε είδαμε τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής που του έκανε με το χέρι του το σήμα “ελάτε”. Ήταν πραγματικά ανατριχιαστικό» συνεχίζει ο συνομιλητής μας.

«Εγώ πήρα τα παιδιά επάνω στις αίθουσες του σχολείου επειδή κατάλαβα ότι κάτι επρόκειτο να γίνει. Πολύ σύντομα οι δύο ομάδες των μελών της Χρυσής Αυγής ενώθηκαν με δύο-τρεις από τους γονείς μαθητών. Άρχισαν να χτυπούν τους πάντες αδιακρίτως φωνάζοντας “κομμούνια θα πεθάνετε”…»

Το περιστατικό έχει θορυβήσει τους εκπαιδευτικούς της περιοχής που είχαν ήδη αρχίσει να επεξεργάζονται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα των μικρών προσφυγόπουλων.

Αίσθηση προκαλεί και η καταγγελία αυτοπτών μαρτύρων ότι έξω από το σχολείο ήταν παρών ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος της περιοχής ο οποίος δεν απέτρεψε την είσοδο των χρυσαυγιτών στον χώρο του σχολείου. Το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. ήδη διέταξε προκαταρκτική διοικητική εξέταση και προανάκριση για το εάν οι αστυνομικοί που ήταν το μεσημέρι έξω από το δημοτικό σχολείο στο Ικόνιο ενήργησαν όπως έπρεπε. Όπως ανακοινώθηκε, είχαν υπάρξει καταγγελίες για αδράνεια και στο πλαίσιο της έρευνας θα ληφθούν καταθέσεις από αυτόπτες μάρτυρες.

ΔΟΕ: Ειδοποίηση για τους χρυσαυγίτες

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ) και ο πρόεδρος της κ. Θανάσης Κικινής καταγγέλλει ολιγωρία των αστυνομικών αρχών και δηλώνει ότι η επίθεση έγινε με την ανοχή τους.

«Εγώ ο ίδιος ενημέρωσα το υπουργείο Παιδείας το πρωί ότι έχουν συγκεντρωθεί ομάδες από μέλη της Χρυσής Αυγής έξω από το σχολείο στο Πέραμα» λέει σχετικά ο κ. Κικινής.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΔΟΕ, η επίθεση έγινε με την ανοχή της αστυνομίας, ενώ κινδύνεψε η σωματική ακεραιότητα και παιδιών.

Υπουργείο Παιδείας: Επιχείρησαν αρένα πολιτικής αντιπαράθεσης

Το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων καταδικάζει με ανακοίνωσή του «με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τους προπηλακισμούς και τις απειλές που υπέστησαν η διευθύντρια και εκπαιδευτικοί στο Δημοτικό Σχολείο Νέου Ικονίου Περάματος, και μάλιστα παρουσία των μαθητών, από ομάδα χρυσαυγιτών, με επικεφαλής τον βουλευτή Γιάννη Λαγό. Το σχολείο, που έχει επιλεγεί για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων, δέχθηκε την εισβολή ενώ ξεκινούσε η συνεδρίαση του Συλλόγου Γονέων. Η ομάδα των χρυσαυγιτών εισέβαλε στο σχολείο χωρίς την απαιτούμενη άδεια, επιχειρώντας να μεταβάλει τον εκπαιδευτικό χώρο σε αρένα πολιτικής αντιπαράθεσης και σύγκρουσης».
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας κ. Γιάννης Παντής δήλωσε σχετικά: «Η σημερινή εμφάνιση των χρυσαυγιτών, με επικεφαλής τον υπόδικο Γιάννη Λαγό, δεν θα ματαιώσει τη λειτουργία του σχολείου για τα προσφυγόπουλα. Η υποχρέωση της Πολιτείας -που απορρέει τόσο από τον αξιακό, ηθικό κώδικα όσο και τις διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα μας- να παρέχει εκπαίδευση σε όλα τα παιδιά των προσφύγων θα τηρηθεί αταλάντευτα. Παράλληλα το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων έχει την υποχρέωση να θωρακίσει τις εκπαιδευτικές διαδικασίες από παρεμβάσεις εξωσχολικών, όποιοι κι αν είναι αυτοί, όποιους σκοπούς κι αν επιδιώκουν. Για τον λόγο αυτό δεν έχει δοθεί σε κανέναν εξωσχολικό άδεια εισόδου στα σχολεία. Τα φαινόμενα βίας και ρατσιστικών εκδηλώσεων δεν έχουν θέση στο σχολείο».

Με αφορμή τα επεισόδια ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Γιώργος Γαβρίλης δήλωσε: «Η παρουσία και η δράση του φασισμού στις λαϊκές γειτονιές της Β’ Πειραιά δεν είναι πρωτόγνωρη. Από τις επιθέσεις στους αιγύπτιους μετανάστες, στα μέλη του ΚΚΕ, μέχρι τη δολοφονία του Π. Φύσσα, το αποκρουστικό πρόσωπο του φασισμού και του ναζισμού είναι πλέον γνωστό.

Η οργανωμένη πολιτεία, οι δημοκρατικοί πολίτες οφείλουν όχι απλά να καταδικάσουν αλλά να παρέμβουν αποφασιστικά.

Στο Ικόνιο της προσφυγιάς, του κοινωνικού αποκλεισμού, των ανθρώπων του καθημερινού μόχθου δεν μπορεί να γίνεται ανεκτό το παρακράτος. Η ομαλή ένταξη των μεταναστών και των προσφύγων δεν συνιστά κίνδυνο. Κίνδυνος είναι τα γκέτο και ο αποκλεισμός.

Η σημασία και η αναγκαιότητα της ένταξης των μικρών παιδιών σ’ ένα οργανωμένο σύστημα εκπαίδευσης και κοινωνικοποίησης είναι προφανής. Η υπόδικη ΧΑ αναζητά μέσα από τις παρακρατικού τύπου παρεμβάσεις της να συγκροτήσει ακροατήρια, να επιβάλει τον φόβο και τη σιωπή στη δράση των ταγμάτων εφόδου. Η απάντηση του δημοκρατικού λαού παραμένει ιστορικά σταθερή: Δεν θα περάσει ο φασισμός.

Τα γεγονότα όμως αποκαλύπτουν κάτι περισσότερο: στην Ελλάδα των μνημονίων, της φτώχειας, της αποξένωσης, της κρίσης της δημοκρατίας ο φασισμός θα σηκώνει κεφάλι και θα μας στοιχειώνει. Όσο η απάντηση θα εκκρεμεί, τόσο θα αφήνεται το πεδίο ελεύθερο στις κάθε λογής φασιστικές οργανώσεις να επιχειρούν, να εκφράσουν και να αποσπάσουν πολιτική και κοινωνική νομιμοποίηση στη συνείδηση των λαϊκών στρωμάτων.

Η απάντησή μας πρέπει να είναι αποφασιστική και αταλάντευτη στον φασισμό, στην ξενοφοβία και στον ρατσισμό».

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ

Την εισβολή χρυσαυγιτών στο σχολείο καταδίκασε ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου: «Οι προπηλακισμοί και η επίθεση εναντίον εκπαιδευτικών, και μάλιστα παρουσία των μαθητών τους, στο Δημοτικό Σχολείο Νέου Ικονίου Περάματος, από μέλη της ΧΑ υπό τις διαταγές και την καθοδήγηση του υπόδικου βουλευτή Λαγού, δείχνουν ότι η ΧΑ προσπαθεί να ξανασηκώσει κεφάλι. Τέτοια φαινόμενα οφείλουν να καταδικαστούν από κάθε δημοκρατικό πολίτη. Να είναι σίγουροι οι υπόδικοι εγκληματίες νεοναζιστές ότι ούτε η Πολιτεία, ούτε το συγκροτημένο δημοκρατικό, αντιφασιστικό κίνημα δεν θα τους αφήσει να στάξουν το δηλητήριό τους σε νεανικές ψυχές. Το πρόγραμμα εκπαίδευσης προσφυγόπουλων, στο οποίο έχει ενταχθεί και το συγκεκριμένο σχολείο, οφείλει να συνεχιστεί απρόσκοπτα, όπως επιτάσσουν οι αξίες και οι αρχές του ανθρωπισμού μιας ευνομούμενης και δημοκρατικής χώρας».

Καταδικάζει η Νέα Δημοκρατία

Από το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Η Χρυσή Αυγή έδειξε και πάλι το αποκρουστικό της πρόσωπο.

Καταδικάζουμε απολύτως την εισβολή στο Δημοτικό Σχολείο Ικονίου Περάματος και τα επεισόδια που προκάλεσαν υποστηρικτές της, με επικεφαλής μάλιστα βουλευτή του κόμματος.

Οι ρατσιστικές επιθέσεις δεν έχουν θέση σε καμία ευνομούμενη κοινωνία. Και τα “μαθήματα βίας” δεν χωρούν μέσα στις σχολικές αίθουσες, αλλά και πουθενά στον δημόσιο βίο».

Το ΠαΣοΚ – Δημοκρατική Συμπαράταξη

«Οι υπόδικοι νεοναζί επιστρέφουν για μια ακόμη φορά στον τόπο του εγκλήματος, στις ίδιες γειτονιές που δολοφόνησαν τον Παύλο Φύσσα.

Σήμερα, ακριβώς τέσσερα χρόνια μετά την δολοφονία του Σαχτζάτ Λουκμάν συνεχίζουν αμετανόητοι να χύνουν το ρατσιστικό τους δηλητήριο στις γειτονιές του Πειραιά.

Καταδικάζουμε την ρατσιστική επίθεση της Χρυσής Αυγής σε δημοτικό σχολείο του Περάματος.

Το αποκρουστικό πρόσωπο της εγκληματικής συμμορίας επανεμφανίζεται. Στόχος αυτή την φορά το αυτονόητο δικαίωμα μικρών παιδιών στην εκπαίδευση. Η τρομοκρατία τους δεν θα περάσει. Οι δημοκρατικοί πολίτες θα σταθούν δίπλα στα παιδιά των προσφύγων.

Ελπίζουμε οι κρατικές αρχές να πράξουν το καθήκον τους».

Το ΚΚΕ

Ανακοίνωση για την υπόθεση προπηλακισμού εξέδωσε και το γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ: «Η ναζιστική εγκληματική Χρυσή Αυγή, ως γνήσιο τσιράκι του συστήματος της εκμετάλλευσης, συνεχίζει να επιτίθεται σε όσους αντιστέκονται στο ρατσιστικό της παραλήρημα. Το ΚΚΕ καταγγέλλει τη νέα επίθεση με τραμπουκισμούς της Χρυσής Αυγής, με επικεφαλής το γνωστό υπόδικο για εγκλήματα Γ. Λαγό, με την παρουσία και την ανοχή της αστυνομίας, ενάντια σε εκπαιδευτικούς και γονείς σήμερα σε σχολείο στο Πέραμα, το οποίο προορίζεται να φοιτήσουν παιδιά θύματα του πολέμου.

Ο ελληνικός λαός, οι γονείς, οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί, να καταδικάσουν και να απομονώσουν τη Χρυσή Αυγή, να αντιτάξουν τη δική τους αλληλεγγύη απέναντι στα προσφυγόπουλα που ξεριζώθηκαν από τις πατρίδες τους, εξαιτίας των πολέμων και της βαρβαρότητας. Να δυναμώσουν την κοινή πάλη τους ενάντια στους πολέμους που σπέρνουν τον θάνατο και την προσφυγιά».

Το Ποτάμι

Σε δήλωση του ο βουλευτής Αττικής με Το Ποτάμι κ. Γιώργος Μαυρωτάς σημειώνει: «Η εισβολή στο Δημοτικό Σχολείο Ικονίου Περάματος και τα επεισόδια που προκάλεσαν υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής με επικεφαλής μάλιστα βουλευτή του κόμματος, έρχεται να μας θυμίσει τι εκφράζει αυτός ο χώρος. Αρκετά έχει ταλαιπωρηθεί η κοινωνία μας από τη ρητορική μίσους και τους τραμπουκισμούς. Τα μαθήματα βίας έξω από την ύλη των σχολείων και η Χρυσή Αυγή έξω από την πύλη τους».

Κοινωνία
Σίβυλλα
Helios Kiosk