Από πού να το πιάσουμε το θέμα; Δεν έχουμε μια φίρμα, να το πιάσουμε από εκεί. Για το Ποτάμι υπήρχε η τηλεπερσόνα και όλοι είχαν μια αναφορά, «το κόμμα του Σταύρου, των Πρωταγωνιστών». Δεν έχουμε κάποιον εκκεντρικό για να κάνουμε λίγη πλάκα. Για την Eνωση Κεντρώων υπήρχε «ο οικολόγος με το φραπεδάκι, ξέρεις ο Αλέφαντος της πολιτικής ανάλυσης». Δεν έχουμε ιστορικά πρόσωπα, δοκιμασμένα στην αποτυχία τους. Για τις διάφορες κινήσεις υπάρχει «πρώην υπουργός, που ήταν και δήμαρχος και είχε και γαλόνια».
Η πολιτική κίνηση «Μπροστά» δεν φτιάχτηκε από διασημότητες ούτε από ασημαντότητες. Με τέσσερα χρόνια λειτουργίας, συνέβαλε στην ίδρυση του Προοδευτικού Φόρουμ, συμμετείχε σε συνέδρια κομμάτων, δικτυώθηκε με πολιτικούς και ερευνητικούς οργανισμούς εντός και εκτός Ελλάδας, συμμετείχε σε τοπικές και εθνικές εκλογές, συνεργαζόμενο με συνασπισμούς και κόμματα. Πριν από λίγες ημέρες εξελέγη νέο Διοικητικό Συμβούλιο –όλοι με περγαμηνές και με ένσημα από τις δουλειές τους. Πρόεδρος: Παναγιώτης Βλάχος, σύμβουλος επικοινωνίας, συνιδρυτής της πλατφόρμας vouliwatch. Αντιπρόεδρος: Αλέξανδρος Χατζόπουλος, διευθυντής μεγάλης βιομηχανίας καπνού, με θητεία στο Μαξίμου του Τζορτζ. Γραμματέας: Ντίνα Σπυροπούλου, γεωπόνος, υλοποιεί αγροδιατροφικά προγράμματα και εκπαιδεύει παραγωγούς και κτηνοτρόφους. Oλα τα μέλη της κίνησης έχουν τις δουλειές τους και βιοπορίζονται από αυτές.
Μήπως έχει έρθει η ώρα για τη γενιά τού «Μπροστά»; Αυτό μπορούμε να το εξετάσουμε χωρίς ηλικιακούς ρατσισμούς. Είναι τα παιδιά της γενιάς του Πολυτεχνείου, είναι νέοι άνθρωποι που δεν έχουν να χρεωθούν τίποτε από την κακοδιαχείριση και τις στρεβλώσεις της δημοκρατικής διακυβέρνησης. Απέναντι από δοκιμασμένους και αποτυχημένους πολιτικούς, που αναμασούν επί δεκαετίες την ίδια πρόταση χωρίς να την υλοποιούν, το «Μπροστά» είναι το φρέσκο. Και πού είναι αυτό το φρέσκο, θα αναρωτηθεί κανείς, γιατί δεν το βλέπουν οι πολλοί, γιατί δεν πλησιάζει το ευρύ κοινό; Προκειμένου να μη γίνει πυροτέχνημα, το «Μπροστά» δούλευε σιωπηρά τις θέσεις του.
Σύντομα θα κάνει το μεγάλο κάλεσμα ώστε να εγγραφούν νέα μέλη.
Ερώτηση: Ποια η διαφορά τού «Μπροστά» από τα άλλα κινήματα και τις άλλες ομάδες που συνωστίζονται στο Κέντρο; Ποια η διαφορά από τα κόμματα που έχουν εκπροσώπους στη Βουλή; Το «Μπροστά» είναι λιγότερο διαχειριστικό από τους υπόλοιπους που θυμίζουν συνέλευση πολυκατοικίας. Σε καθεμιά από τις ομάδες που ήδη υπάρχουν, εκφράζονται πολλές ενδιαφέρουσες προτάσεις. Είναι ενδιαφέρουσες, αν τις εξετάσει κάποιος ξεχωριστά. Στην προσπάθεια σύνθεσης αυτών, προκύπτει ένα αλλοπρόσαλλο σχήμα, με ολίγη από φιλελευθερισμό, ολίγη από πρόνοια, ολίγη από δικαιώματα και ολίγη από συντηρητισμό. Ούτε καν το ΠαΣοΚ με την πολυετή ιστορία του δεν είναι συμπαγές ιδεολογικά. Λειτουργεί και αυτό ανάποδα, συνενώνει προτάσεις ώστε να ανακαλύψει τη μορφή του.
Πάμε τώρα στα πρακτικά. Πού θα το βρείτε το «Μπροστά». Δεν υπάρχουν κονδύλια για γραφεία σε κάθε πόλη, δεν υπάρχουν κεφάλαια καν για μόνιμη έδρα. Οι συναντήσεις γίνονται προς το παρόν στη διεύθυνση www.mprosta.gr.
Και πόσοι είναι αυτοί; Τα ενεργά μέλη, εκείνα δηλαδή που πλήρωσαν την ετήσια συνδρομή των 10 ευρώ και ψήφισαν στις πρόσφατες αρχαιρεσίες, είναι 120 άτομα. Αυτός είναι ο στενός κύκλος, πέριξ του οποίου υπάρχουν φίλοι, θαυμαστές και δυνητικοί ψηφοφόροι. Απώτερος στόχος είναι να κατέλθει αυτόνομα σε εκλογές. Στις τελευταίες κοινοβουλευτικές, οι υποψήφιοι του «Μπροστά» φιλοξενήθηκαν στις λίστες του Ποταμιού, με συναινετική θέση ότι πρόκειται περί έρωτος που δεν οδηγεί σε γάμο.
Γιατί τα γράφουμε όλα αυτά; Για να είμαστε «Μπροστά», κι επειδή θα το βρείτε μπροστά σας. Αυτό είναι το φρέσκο, αυτό είναι το καινούργιο, αυτό είναι το υγιές προοδευτικό κομμάτι της πολιτικής ζωής. Νέα πρόσωπα, νέο σχήμα, χωρίς χρυσόσκονες, χωρίς καραμούζες.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ