Ανω των 127 δισ. δολαρίων η αξιοποιήσιμη αγορά των drones

Σε μια σημαντική δύναμη για την παγκόσμια αγορά τεχνολογίας εξελίσσονται τα drones. Ηδη η αγορά των drones για υποδομές ανέρχεται σε 45 δισ. δολάρια ενώ σύμφωνα με την PwC η συνολική αξιοποιήσιμη αγορά για drones ξεπερνά τα 127 δισ. δολάρια.

Σε μια σημαντική δύναμη για την παγκόσμια αγορά τεχνολογίας εξελίσσονται τα drones. Ηδη η αγορά των drones για υποδομές ανέρχεται σε 45 δισ. δολάρια ενώ σύμφωνα με την PwC η συνολική αξιοποιήσιμη αγορά για drones ξεπερνά τα 127 δισ. δολάρια.
Ο κλάδος με τη μεγαλύτερη δυνητική αγορά εμπορικών εφαρμογών της τεχνολογίας των drones είναι αυτός των υποδομών. Σε έρευνά της («Clarity from above: transport infrastructure») η PwC διαπιστώνει ότι ο κλάδος με τη μεγαλύτερη δυνητική αγορά εμπορικών εφαρμογών της τεχνολογίας των drones είναι αυτός των υποδομών, με την παγκόσμια αγορά να εκτιμάται σε 45,2 δισ. δολάρια. Ηδη στον συγκεκριμένο κλάδο οι φορείς εκμετάλλευσης των οδικών και σιδηροδρομικών δικτύων έχουν αρχίσει να απολαμβάνουν συγκριτικό πλεονέκτημα χάρη στην έγκαιρη και αποτελεσματική υλοποίηση των εφαρμογών drones.
Ειδικά στον τομέα των μεταφορικών δικτύων – οδικών και σιδηροδρομικών – οι άμεσες δυνητικές εφαρμογές της τεχνολογίας των drones είναι μεγάλες, καθώς εκτιμάται ότι drones με «έξυπνο» λογισμικό μπορούν να έχουν σημαντική επίδραση στην ανταγωνιστικότητα των φορέων εκμετάλλευσης μεταφορικών δικτύων.

Τι έδειξε μελέτη
«Τα drones και τα δεδομένα που παρέχουν αλλάζουν δραστικά την προσέγγισή μας σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής των επενδύσεων σε υποδομές. Η παροχή συγκρίσιμων δεδομένων τρισδιάστατης (3D) μοντελοποίησης με ακρίβεια, σε πραγματικό χρόνο, είναι καθοριστικής σημασίας στα στάδια προκατασκευής, κατασκευής και λειτουργίας ενός επενδυτικού έργου. Ολα αυτά τα δεδομένα παρέχονται μέσω των έξυπνων και οικονομικά αποδοτικών λύσεων drones» αναφέρει η μελέτη.
Σημειώνεται ότι τα drones χρησιμοποιούνται σε όλα σχεδόν τα στάδια ζωής του τομέα υποδομών, ξεκινώντας από την παρακολούθηση της κατασκευής και της επένδυσης και συνεχίζοντας ως τη συντήρηση και την απογραφή των πάγιων στοιχείων. Στη διάρκεια της κατασκευής τα δεδομένα που συλλέγονται μέσω των drones διευκολύνουν την άμεση ανταπόκριση σε περίπτωση αποκλίσεων από το σχέδιο και σε ακραίες περιπτώσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη δικαστική επίλυση διαφορών μεταξύ του κατασκευαστή και του κυρίου του έργου.
Στις δυνητικές εφαρμογές περιλαμβάνονται ο εντοπισμός και η πρόληψη της καταπάτησης μέχρι την τοποθέτηση προστατευτικών αναχωμάτων για ενίσχυση της ασφάλειας στο εργοτάξιο.
Για παράδειγμα, η PwC υπολόγισε ότι ο αριθμός των σοβαρών ατυχημάτων σε ένα μέσο εργοτάξιο, που παρακολουθείται από drones, έχει μειωθεί ως και 91%.
Σύμφωνα με τη μελέτη, οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους τομείς οδικών και σιδηροδρομικών μεταφορών διαχειρίζονται εκτεταμένα δίκτυα σύνθετων υποδομών που εκτείνονται σε αχανείς εκτάσεις, γεγονός που συνεπάγεται υψηλό κόστος παρακολούθησης της επένδυσης, απογραφής των πάγιων στοιχείων και συντήρησής τους. Χάρη στα διάφορα είδη δεδομένων που συλλέγουν, τα drones αναδεικνύονται σε σημαντικό εργαλείο στα εργοτάξια στη διάρκεια της κατασκευής, αλλά και για την τακτική συντήρηση και απογραφή των πάγιων στοιχείων.
Πάντως, σύμφωνα με την έρευνα, ο ρυθμός υιοθέτησης των λύσεων drones στους τομείς οδικών και σιδηροδρομικών δικτύων θα εξαρτηθεί από τρεις βασικούς παράγοντες: την οικονομική και νομική υποστήριξη, την ενίσχυση της επεξεργασίας και προσβασιμότητας δεδομένων και τη ραγδαία τεχνολογική πρόοδο. Ταυτόχρονα υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν, όπως ο κίνδυνος αερομεταφορών και η προστασία των προσωπικών δεδομένων. Οι αυξανόμενες εφαρμογές της τεχνολογίας drone στα έργα υποδομών μεταφορών συμπίπτουν με σημαντικές επενδύσεις στον κλάδο και την ευρύτερη εντατικοποίηση του ανταγωνισμού. Οπως εκτιμάται στην έκθεση της PwC, οι επενδύσεις στις υποδομές μεταφορών θα επιφέρουν παγκόσμια αύξηση των δαπανών κεφαλαίου κατά 4,5% ετησίως ως το 2020.

Διπλασιασμός επενδύσεων
Αναφέρεται ότι οι περιοχές με τους μεγαλύτερους εκτιμώμενους ρυθμούς ανάπτυξης είναι η Αφρική και η Λατινική Αμερική, όπου οι ετήσιες επενδύσεις σε υποδομές μεταφορών αναμένεται να διπλασιαστούν ως το 2020. Οι μεγαλύτερες επενδύσεις θα πραγματοποιηθούν στην Ασία, όπου στις υποδομές μεταφορών αναμένεται να αυξηθούν κατά 200 δισ. δολάρια περίπου ως το 2020, ποσοστό που αναλογεί στο 63% των παγκόσμιων επενδύσεων. Στις ανεπτυγμένες περιοχές, όπως η Δυτική Ευρώπη και οι ΗΠΑ, οι δαπάνες σε υποδομές μεταφορών αναμένεται να αυξηθούν κατά 15% κατά μέσο όρο ως το 2020.

HeliosPlus

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk