• Αναζήτηση
 • Ερντογάν: Θα είμαστε για πάντα στην Κύπρο

  Δεν τίθεται θέμα απόσυρσης των τούρκων στρατιωτών από την Κύπρο, επανέλαβε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την επομένη από τη λήξη της Διεθνούς Διάσκεψης για την Κύπρο στη Γενεύη. Για το δε θέμα των εγγυήσεων είπε κατηγορηματικά «μην αναμένεται εγγυήσεις στις οποίες δεν θα συμμετέχει η Τουρκία, θα είμαστε εκεί για πάντα».

  Δεν τίθεται θέμα απόσυρσης των τούρκων στρατιωτών από την Κύπρο, επανέλαβε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την επομένη από τη λήξη της Διεθνούς Διάσκεψης για την Κύπρο στη Γενεύη. Για το δε θέμα των εγγυήσεων ήταν κατηγορηματικός, «μην αναμένεται εγγυήσεις στις οποίες δεν θα συμμετέχει η Τουρκία, θα είμαστε εκεί για πάντα».

  Ο τούρκος πρόεδρος ήρθε και με πρόταση εδαφικών διευθετήσεων, λέγοντας ότι θα μπορούσε να ανοίξει η κλειστή πόλη των Βαρωσίων στους κατοίκους της, εάν ενωνόταν τα Κόκκινα με τη Μόρφου και η περιοχή αυτή δινόταν στους Τουρκοκύπριους. Απέκλεισε κάθε διαπραγμάτευση για επιστροφή εδαφών της Καρπασίας στους ελληνοκύπριους και είπε πως έχει κλείσει το θέμα της ακτογραμμής.

  Τέλος, αναφέρθηκε στο θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας, ζητώντας αναλογία 1 προς 2, δηλαδή να αναλαμβάνει για δύο περιόδους ελληνοκύπριος πρόεδρος έναντι μίας περιόδου με τουρκοκύπριο πρόεδρο και απέρριψε την αναλογία 1 προς 4.

  Οι δηλώσεις του κ. Ερντογάν έγιναν κατά την έξοδό του από την προσευχή της Παρασκευής στην Κωνσταντινούπολη.

  Τσαβούσογλου: Ζωτικής σημασίας οι τουρκικές εγγυήσεις

  «Οι τουρκικές εγγυήσεις είναι ζωτικής σημασίας για τον τουρκοκυπριακό λαό» επέμεινε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της διάσκεψης, αργά το βράδυ της Πέμπτης, προσθέτοντας ότι πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τις απόψεις και των δύο πλευρών. 

  «Η ελληνοκυπριακή πλευρά και η Αθήνα εδώ και έναν χρόνο καταθέτουν την άποψή τους για τις εγγυήσεις. Τους είπαμε ότι ήταν λανθασμένη αυτή η στάση. Η Ελλάδα δεν ήταν έτοιμη για την συνέχεια. Επιμέναμε ότι έπρεπε οι τεχνικοί-ειδικοί να συναντηθούν πιο νωρίς» ανέφερε ο τούρκος υπουργός.

  Ερωτηθείς από την Καθημερινή της Κύπρου αν η Τουρκία συζητά εναλλακτικές φόρμουλες για εγγυήσεις, ο κ. Τσαβούσογλου κατηγόρησε την ΕΕ ότι μέχρι σήμερα δεν έλυσε κάποιο πρόβλημα. «Μέχρι σήμερα ποια προβλήματα έλυσε η ΕΕ; Πως να εμπιστευτούμε μια διπρόσωπη ΕΕ;» είπε χαρακτηριστικά.

  Όπως ισχυρίστηκε, πρέπει να είμαστε πραγματιστές, επαναλαμβάνοντας τη γνωστή τουρκική θέση ότι «υπάρχει ειρήνη εδώ και 42 χρόνια στην Κύπρο» για να καταλήξει ότι αυτό το οφείλουμε στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. «Η Τουρκία δεν συζητά τέτοιου είδους προτάσεις (με φόρμουλα την ΕΕ)» κατέληξε.

  Πολιτική