Στοιχεία θρίλερ και πολιτικής διαφθοράς, τα οποία μοιάζουν να έχουν ξεπηδήσει από κινηματογραφική ταινία, εμπεριέχονται στην αμερικανική αλλά και στην ελληνική δικογραφία του σκανδάλου της Novartis, που είναι πλέον και πρώτης προτεραιότητας για την ελληνική κυβέρνηση.
Τετ α τετ σε ψυχιατρείο της Αθήνας όπου νοσηλεύεται σε κατάσταση σοκ ο παρ’ ολίγον αυτόχειρας Ν.Τ. είχε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς κυρία Ελένη Ράικου την περασμένη Τρίτη. Ο 44χρονος χημικός είχε ζητήσει ο ίδιος από τους αστυνομικούς να επικοινωνήσει με την κυρία Ράικου, η οποία διερευνά το σκάνδαλο, το οποίο σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις θα ξεπεράσει σε έκταση και ζημιά για το Ελληνικό Δημόσιο και αυτό της Siemens. Κανένας δεν γνωρίζει όμως τι μεσολάβησε από την Κυριακή 1η του μηνός ως την Τρίτη που συνάντησε τον παρ’ ολίγον αυτόχειρα η κυρία Ράικου και εκείνος αρνήθηκε να της αποκαλύψει τις κρίσιμες λεπτομέρειες ενός σκανδάλου στο οποίο φαίνεται ότι εμπλέκονται και πολιτικά πρόσωπα.
Ο συγκεκριμένος υπηρετεί σήμερα, μαζί με τη γυναίκα του, στα κεντρικά γραφεία της Novartis στη Βασιλεία της Ελβετίας, ύστερα από εσπευσμένη μετάθεσή του πριν από μερικούς μήνες, από τη Διοίκηση της Εταιρείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, όσο υπηρετούσε στη χώρα μας είχε κρίσιμη θέση, χειριζόταν μάλιστα ένα φάρμακο της εταιρείας για τον διαβήτη, το οποίο πήγαινε καλά. Το τελευταίο διάστημα τον είχαν προσεγγίσει από τις αμερικανικές Αρχές για να καταθέσει ό,τι γνώριζε για τις μίζες που διακινήθηκαν στη χώρα μας, για την προώθηση συγκεκριμένων φαρμάκων της εταιρείας μέσω ευρύτατου δικτύου γιατρών, στελεχών του υπουργείου Υγείας, προσώπων με θέσεις-κλειδιά στον ΕΟΠΥΥ και στην Επιτροπή Διαμόρφωσης Τιμών των Φαρμάκων, ασφαλιστικών ταμείων αλλά και προσώπων υπεράνω υποψίας τα οποία το 2012 κατείχαν υψηλό δημόσιο αξίωμα.
Ο 44χρονος χημικός από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος επαγγελματικά προέρχεται από πολυεθνική των καυσίμων, με δάκρυα στα μάτια είπε επί λέξει στους αστυνομικούς του Α.Τ. Συντάγματος, όπου οδηγήθηκε σε κατάσταση σοκ: «Μου την έχουν στημένη, δεν θα φορτώσουν σ’ εμένα όλα τα κακά της εταιρείας». Οι αστυνομικοί κατάλαβαν και λόγω της ιδιότητάς του ότι αναφερόταν στο σκάνδαλο της Novartis και όπως εξήγησαν στην Εισαγγελία Διαφθοράς απείλησε ότι θα δώσει τέλος στη ζωή του στις 5 το απόγευμα της Πρωτοχρονιάς. Σύμφωνα με τις έρευνες που έχουν γίνει, ο συγκεκριμένος εμφανιζόταν αλλαγμένος τον τελευταίο καιρό και έμοιαζε φοβισμένος. Είναι πάντως άγνωστο ποιον ή ποιους συνάντησε στο μπαρ ή ακόμα και αν δέχθηκε τηλεφώνημα από πρόσωπο το οποίο ενδεχομένως τον απείλησε ή τον πίεσε με άλλον τρόπο. Απαντήσεις σε όλα αυτά θα δώσουν ενδεχομένως οι εικόνες από τις κάμερες του ξενοδοχείου, οι οποίες πιθανότατα θα αναζητηθούν από τις αρμόδιες αρχές.
Δίσκοι, έγγραφα και στικάκια
Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν στο μεταξύ οι αποκαλύψεις για το μεγάλο σκάνδαλο, αφού οι έλληνες εισαγγελείς εξετάζουν λεπτομερώς τα στοιχεία τα οποία συγκέντρωσαν από την έφοδό τους στα γραφεία της Novartis στη Μεταμόρφωση στις 21 Δεκεμβρίου 2016. Ειδική ομάδα εισαγγελικών λειτουργών επιχειρεί να συγκρίνει τις χιλιάδες εγγραφές-πληρωμές σε λογαριασμούς της Ελλάδας και του εξωτερικού με στοιχεία γιατρών, οι οποίοι φαίνονται να συνεργάζονται με την εταιρεία, εισπράττοντας τακτικές αμοιβές για την προώθηση των φαρμάκων. Τα στοιχεία έχουν εντοπιστεί σε σκληρούς δίσκους που έχουν κατασχεθεί, εκατοντάδες έγγραφα, αλλά και στικάκια τα οποία κατασχέθηκαν από γραφεία στελεχών της εταιρείας στην Ελλάδα.
Σοκάρουν και οι αποκαλύψεις από βίντεο και κινηματογραφήσεις συναντήσεων ανώτερων στελεχών της Novartis στην Αθήνα. Εν μέσω κρίσης στελέχη της εταιρείας ομολογούν πως πιέζουν πολιτικούς για να πληρωθούν προνομιακά από τον ΕΟΠΥΥ, για τις οφειλές που έχουν όπως όλες οι φαρμακευτικές εταιρείες εκείνη την περίοδο. Τα δύο στελέχη τα οποία έχουν καταθέσει αγωγή κατά της Novartis στις ΗΠΑ, συνοδευόμενα από τον δικηγόρο τους κ. Παύλο Σαράκη, έχουν δώσει ονόματα, διευθύνσεις, αλλά και λεπτομερείς καταστάσεις των πληρωμών σε χιλιάδες γιατρούς. Αρκεί να σημειωθεί ότι οι Αμερικανοί έχουν στα χέρια τους αριθμούς λογαριασμών, ακόμα και τα ΑΦΜ, όσων έπαιρναν τις χρυσές μίζες.
Η υπόθεση, η οποία έχει σημάνει συναγερμό και στην ελληνική κυβέρνηση, φαίνεται να παίρνει διαστάσεις μεγάλου πολιτικού σκανδάλου, αφού είναι κοινό μυστικό ότι ο κατάλογος με τα 50 κρίσιμα πρόσωπα-αξιωματούχους που εμπλέκονται έχει ήδη συνταχθεί στις ΗΠΑ και σύντομα θα παραδοθεί στο Μέγαρο Μαξίμου. Η ποινική διερεύνηση του σκανδάλου θα συνεχιστεί αυτή την εβδομάδα με την κλήση ως μάρτυρα πρώην υπουργού, ο οποίος γνωρίζει πολλά και είναι αυτός που έχει ήδη συνεργαστεί με τις αμερικανικές Αρχές και ζήτησε να εμφανιστεί και στην κυρία Ράικου για περαιτέρω αποκαλύψεις. Η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς θα ζητήσει από το υπουργείο Υγείας τα τρία πορίσματα του επιθεωρητή Ελέγχου του Χώρου της Υγείας, τα οποία συντάχθηκαν το 2012 και κατήγγειλαν μη διαφανείς διαδικασίες στον χώρο των φαρμάκων με εμπλοκή και στελεχών του υπουργείου, αλλά δεν οδηγήθηκαν ποτέ στον εισαγγελέα. Το περιεχόμενο ενός από τα πορίσματα δημοσίευσε την περασμένη Κυριακή «Το Βήμα», με ερωτήματα πώς τα συγκεκριμένα στελέχη του υπουργείου Υγείας, του ΕΟΠΥΥ, αλλά και γιατροί από τα νοσοκομεία όλης της χώρας πήραν μέρος κρυφά σε ταξίδι για συνέδριο στο Βερολίνο χωρίς να ενημερώσουν, όπως όφειλαν.
Τι ζητούν από αυτόν οι αμερικανοί ελεγκτές

Στο Ψυχιατρικό Τμήμα του Γενικού Κρατικού Νίκαιας νοσηλεύεται τις τελευταίες ημέρες ο 44χρονος, στέλεχος της Novartis στη Βασιλεία, Νίκος Τ., ο οποίος την Πρωτοχρονιά αποπειράθηκε να πέσει στο κενό από τον 13ο όροφο του ξενοδοχείου Χίλτον φωνάζοντας για σκευωρία σε βάρος του.

Ωστόσο μεταπείστηκε από αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. που έσπευσε επί τόπου και ο 44χρονος σταμάτησε το απονενοημένο διάβημά του με αναφορά ότι «αυτό το κάνω για το παιδί μου που μ’ έχει ανάγκη». Σύμφωνα ωστόσο με διασταυρωμένες πληροφορίες, δύο ψυχίατροι που εξέτασαν τον παρ’ ολίγον αυτόχειρα ανέφεραν ότι «ευρίσκεται σε κατάσταση μεγάλης ταραχής και είναι απαραίτητος ο προσωρινός εγκλεισμός του σε ψυχιατρείο».
Σύμφωνα με ιατρικές πηγές, το στέλεχος της Novartis θα πάρει εξιτήριο τις επόμενες ημέρες.
Οπως προκύπτουν από πηγές του νοσοκομείου, ο έμπειρος υπάλληλος εμφανίζεται «μετανιωμένος» για αυτή την κίνησή του, καθώς εκτιμά ότι με αυτήν «τράβηξε το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης στο πρόσωπό του, ενώ θα γίνουν προβληματικές και οι σχέσεις του με τον εργοδότη του». Μάλιστα, ενώ αρχικά στο ξενοδοχείο Χίλτον δήλωνε ότι θέλει να καταθέσει στην Εισαγγελέα Διαφθοράς κυρία Ελένη Ράικου, όταν εκείνη τον συνάντησε, αρνήθηκε να πει οτιδήποτε.
Ο 44χρονος ως το καλοκαίρι του 2009 εργαζόταν σε γνωστή πετρελαϊκή εταιρεία και από το 2011 στη Novartis, αρχικά ως υπεύθυνος προώθησης σκευάσματος για τον διαβήτη και αργότερα ως βασικό στέλεχος των κεντρικών γραφείων της εταιρείας στη Βασιλεία, όπου εργάζονται συνολικά 11.000 άτομα. Στην ίδια εταιρεία εργάζεται και η σύζυγός του.
Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, ο εν λόγω υψηλόβαθμος υπάλληλος προσεγγίστηκε προ αρκετών μηνών από ερευνητές της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, για να συγκεντρωθούν πληροφορίες για τις ύποπτες επιλογές και τις αθέμιτες πρακτικές της Novartis στον ιατρικό και φαρμακευτικό χώρο. Με κύριο ενδιαφέρον τις αμφιλεγόμενες μεθόδους που ακολούθησε για την προώθηση του φαρμάκου για τους διαβητικούς, το οποίο θεωρείται εξαιρετικά επικερδές δεδομένου ότι οι πάσχοντες από τη συγκεκριμένη νόσο στην Ελλάδα ανέρχονται σε περίπου 1.200.000 άτομα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η προσέγγιση του 44χρονου για να αντληθούν πληροφορίες έγινε με συγκεκαλυμμένο τρόπο, προκειμένου να μην αντιληφθεί ότι οι συνομιλητές του πραγματοποιούσαν έρευνα εν ονόματι των αμερικανικών Αρχών.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τέτοιου είδους «διακριτικά ραντεβού» υπήρξαν και με άλλους περίπου 20 διευθυντές πωλήσεων σκευασμάτων της εν λόγω αμερικανικής εταιρείας, οι οποίοι εφάρμοζαν «επιθετική πολιτική», έδιναν διάφορα δώρα (σε στελέχη του υπουργείου Υγείας και γιατρούς) και είχαν ως και ειδικές συμφωνίες με κατάστημα ηλεκτρονικών σε κεντρική περιοχή της Αθήνας για να μοιράζει σχετικά δώρα σε «φίλους της Novartis».
Πάντως δικαστικοί λειτουργοί που παρακολουθούν τη δραστηριότητα της εν λόγω εταιρείας σημειώνουν ότι «πιθανόν τους τελευταίους μήνες υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας –όπως ο 44χρονος –αντιλαμβάνονται τον κλοιό που είχε δημιουργηθεί από τις αμερικανικές ελεγκτικές υπηρεσίες. Επιπλέον αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει διάθεση της εταιρείας που δηλώνει «συνεργασία με τις ελεγκτικές αρχές» να μεταθέσει τις ευθύνες για τις ύποπτες πρακτικές σε διάφορα στελέχη της και να αναφερθεί σε δικές τους «περίεργες» πρωτοβουλίες».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ