Το τελευταίο διάστημα οι πολιτικές εξελίξεις κινούνται ταχύτερα από τις οικονομικές, καθορίζοντας έτσι περισσότερο την κατεύθυνση των αγορών. Το 2017 αναμένεται π.χ. δύσκολο για τη Βρετανία αν προχωρήσει τελικά στην υποβολή αιτήματος ενεργοποίησης του άρθρου 50 και επισημοποιήσει τις συζητήσεις για το Brexit.
Η ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί, ο πληθωρισμός να ανεβεί, η κατανάλωση να υποχωρήσει στο μισό και η στερλίνα να έχει έντονες διακυμάνσεις ύστερα από μια πτώση 20%-30% έναντι των βασικών νομισμάτων, ενώ τα επιτόκια θα παραμείνουν επί μακρόν σε χαμηλά επίπεδα.
Οι μετοχές αναμένεται να σημειώσουν μικρή άνοδο εντός του 2017 σε επίπεδα κοντά στο 3%-4%, με έντονες διακυμάνσεις, ενώ οι αποδόσεις των κρατικών και εταιρικών ομολόγων θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα.
Δυτικότερα, στις ΗΠΑ η αγορά πίστεψε ότι ο Τραμπ μπορεί να αποδειχθεί μια πετυχημένη οικονομική προεδρία αντίστοιχη του Ρέιγκαν, αν εφαρμόσει τουλάχιστον ένα μέρος του προγράμματός του.

Για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή οι αμερικανικές πολυεθνικές επιχειρήσεις έχουν αδιανέμητα κέρδη στο εξωτερικό πάνω από 2,5 τρισ. δολάρια, τα οποία θα μπορούσαν να επιστρέψουν αν ο Τραμπ υλοποιήσει την υπόσχεσή του για μείωση των φόρων.
Αυτό το χρήμα και οι επενδύσεις στις υποδομές που έχει υποσχεθεί θα μπορούσαν να εκτοξεύσουν την ανάπτυξη.
Οι αγορές πάντως έχουν ήδη προεξοφλήσει πάρα πολλά και πολύ γρήγορα, με κίνδυνο να είναι ευάλωτες σε αρνητικές εξελίξεις.
Οι αμερικανικές μετοχές αναμένεται να έχουν περαιτέρω άνοδο στα επίπεδα του 5% κατά το 2017, παρότι είναι ήδη στην περιοχή της υπερτίμησης, κυρίως λόγω συνέχισης της αύξησης των εταιρικών κερδών, με μεγάλη πιθανότητα στο ενδιάμεσο να καταγραφεί μεγάλη διόρθωση κατά 15%-20%.
Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων αναμένεται να ανεβούν σε νέα υψηλά επίπεδα, με το 10ετές να φτάνει κοντά στο 3% στο τέλος του 2017.
Οι αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed και οι τουλάχιστον δύο νέες αυξήσεις μέσα στο 2017 θα οδηγήσουν τα εταιρικά ομόλογα σε μεγάλη αύξηση στο κόστος δανεισμού τους.
Και ενώ είναι πολύ πιθανό η προεδρία Τραμπ να έχει θετικά αποτελέσματα για την οικονομία, οι μεγάλες προκλήσεις θα προκύψουν στις διεθνείς σχέσεις των ΗΠΑ με τους παλαιούς συμμάχους τους (ΝΑΤΟ, ΕΕ, Ιαπωνία).
Η Ευρώπη σταθεροποιεί την ανάπτυξή της, έχοντας επωφεληθεί από το δημοσιονομικό πακέτο Ντράγκι, το φθηνότερο ευρώ, τις χαμηλότερες τιμές πετρελαίου και μια χαλάρωση της αυστηρής λιτότητας.
Ο δείκτης μετοχών MSCI Europe αναμένεται να κερδίσει πάνω από 10% το 2017, ενώ η παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ ευνοεί τα κρατικά ομόλογα.
Δομικά προβλήματα, με χαμηλή παραγωγικότητα και υψηλό χρέος, βαραίνουν την κινεζική ανάπτυξη, ενώ το χρηματιστήριο του Τόκιο αναμένεται να έχει διψήφια κέρδη, λόγω του δημοσιονομικού πακέτου, των αυξημένων εταιρικών κερδών και της πτώσης του γεν.
Οι αναδυόμενες αγορές θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα από την άνοδο των αμερικανικών επιτοκίων με περαιτέρω πτώση στα νομίσματά τους και αύξηση των επιτοκίων τους.
* Ο κ. Γιώργος Κοφινάκος είναι διευθύνων σύμβουλος της StormHarbour UK.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ