Τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στην οποία κατέληξαν Δαμασκός και αντάρτες, η οποία σε γενικές γραμμές τηρείται παρά τις αναφορές μεμονωμένες συγκρούσεις και ανταλλαγές πυροβολισμών,. Ως εγγυήτριες δυνάμεις για την εφαρμογή της ανέλαβαν η Τουρκία και η Ρωσία.
Η οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι τις πρώτες ώρες οι αντιμαχόμενες πλευρές αντάλλαξαν πυρά στα βορειοδυτικά της χώρας, λέγοντας ωστόσο πως μετά τις συγκρούσεις αυτές «επικρατεί ηρεμία».
Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, από τη συμφωνία εξαιρούνται οργανώσεις που θεωρούνται τρομοκρατικές από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ενώ ζητείται η υποστήριξη των χωρών που διαθέτουν επιρροή προς τις εμπόλεμες πλευρές.
«Με τη συμφωνία αυτή, οι πλευρές συμφώνησαν για κατάπαυση όλων των ένοπλων επιθέσεων, περιλαμβανομένων των αεροπορικών, και δεσμεύθηκαν να μην επεκταθούν από τις υπό τον έλεγχό τους περιοχές σε άλλες» διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.
Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε εκπρόσωπος των σύρων ανταρτών, η εκεχειρία δεν περιλαμβάνει το Ισλαμικό Κράτος ή τις κουρδικές πολιτοφυλακές YPG.
Μιλώντας στην Άγκυρα μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, ο Οσάμα Αμπού Ζάιντ, εκπρόσωπος του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, μιας χαλαρής συμμαχίας οργανώσεων των ανταρτών, είπε πως το κόμμα των Κούρδων της Συρίας, PYD, δεν θα συμμετάσχει στις συνομιλίες που σχεδιάζεται να διεξαχθούν στην Αστάνα του Καζακστάν.
Αξιωματούχοι ενόπλων οργανώσεων της συριακής αντιπολίτευσης ανέφεραν ότι η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στην οποία κατέληξαν με το καθεστώς της Δαμασκού περιλαμβάνει και την Τζαμπχάτ Φάτεχ αλ Σαμ, το πρώην Μέτωπο αλ Νόσρα, παρακλάδι της αλ Κάιντα στην Συρία, παρά την περί του αντιθέτου ανακοίνωση του συριακού στρατού.
Εκπρόσωποι της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης θα συναντηθούν στην Αστάνα του Καζακστάν υπό την αιγίδα των εγγυητριών δυνάμεων σύντομα.