Αισιοδοξία αλλά με πολλούς αστερίσκους εκφράζουν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2017 τα κορυφαία στελέχη των εταιρειών που διακρίθηκαν στον διαγωνισμό της Eurobank και της Grand Thornton. Αν και θεωρούν ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης του ΑΕΠ θα είναι θετικοί, ωστόσο οι απόψεις τους συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι η ανάκαμψη θα είναι χαμηλότερη από τα επίπεδα του 2,5% ως 2,7% του ΑΕΠ που προβλέπουν κυβέρνηση και διεθνείς οργανισμοί.
Εναν σταθερό κρίκο
Από εκεί και πέρα όμως θεωρούν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες που δυσχεραίνουν την επίτευξη του στόχου αλλά και εμπόδια τα οποία θα πρέπει να υπερβούν οι επιχειρήσεις για να συνεχίσουν να αναπτύσσονται, να κερδίζουν, να επενδύουν και να δημιουργούν θέσεις εργασίας. Στην κατηγορία των αβεβαιοτήτων, κυριαρχεί ο πολιτικός κίνδυνος. Σχεδόν όλοι τους επιζητούν έναν σταθερό πολιτικό κρίκο που θα συμβάλει στη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης τόσο στους εγχώριους όσο και στους ξένους επενδυτές.
Στους επιχειρηματίες αυτό είναι βασικό στοιχείο για να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη. Διότι, όπως λένε και οι οικονομολόγοι, από το σημείο που έχει υποχωρήσει η ελληνική οικονομία ύστερα από επτά χρόνια κρίσης δεν είναι δύσκολο να αναπτυχθεί με 1% ή 2% στηριζόμενη κυρίως στην αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης. Ωστόσο για να διατηρηθούν οι αναπτυξιακοί ρυθμοί θα πρέπει να στηρίζονται κυρίως στην αύξηση της παραγωγής και των εξαγωγών.
Η εμπιστοσύνη
Και για να γίνει αυτό θεωρούν ότι θα πρέπει να εμπεδωθεί κλίμα εμπιστοσύνης. Διότι μόνο έτσι θα ενισχυθεί το τραπεζικό σύστημα με την προσέλκυση καταθέσεων που είναι απαραίτητες για τη χρηματοδότηση της οικονομίας και θα υποχωρήσει το κόστος του χρήματος που σήμερα είναι δυσβάστακτο για τις ελληνικές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα όταν έχουν να ανταγωνιστούν άλλες ευρωπαϊκές που δανείζονται με σημαντικά χαμηλότερα επιτόκια.
Τα στελέχη των εταιρειών χαρακτηρίζουν την πολιτική αβεβαιότητα «τη μεγαλύτερη διαχρονική δυσκολία που αντιμετωπίζει η επιχειρηματικότητα στη χώρα μας». Οπως εξηγούν, όταν οι επιχειρήσεις δεν έχουν τρόπο να γνωρίζουν τι θα φέρει το άμεσο μέλλον και να προετοιμαστούν ανάλογα, το αποτέλεσμα είναι η αναβολή ή και ακύρωση επενδύσεων που θα έφερναν αξία και θέσεις εργασίας.
Στην κατηγορία των εμποδίων που δρουν ανασταλτικά στην επίτευξη διατηρήσιμων ρυθμών ανάπτυξης, οι επιχειρηματίες αναφέρουν τις παθογένειες της ελληνικής οικονομίας που έχουν να κάνουν με τον ρυθμιστικό και εποπτικό ρόλο του κράτους στην οικονομία και οι οποίες πλήττουν τον υγιή ανταγωνισμό και πτοούν τις δυναμικές επιχειρήσεις.
Επιπλέον επισημαίνουν την υπερφορολόγηση, την οποία χαρακτηρίζουν «μια μεγάλη θηλιά για την υγιή επιχειρηματικότητα», καθώς και την πολύ μεγάλη έμφαση που δίνει η κυβέρνηση στα εισφοροπρακτικά μέτρα σε βάρος των απαραίτητων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα συμβάλουν στην ουσιαστική αναμόρφωση της αγοράς.
Για την υπερπήδηση αυτών των εμποδίων και τη βιώσιμη ανάκαμψη της οικονομίας και της κοινωνίας, οι επιχειρηματίες ως πρακτικοί και αποτελεσματικοί άνθρωποι προτείνουν να μεταφέρουν και να εφαρμόσουμε στην Ελλάδα πετυχημένες πρακτικές άλλων κρατών που βρέθηκαν σε ανάλογη κρίση και την ξεπέρασαν με επιτυχία. Από την άλλη, ως αισιόδοξοι άνθρωποι θέλουν να πιστεύουν ότι τα δυσκολότερα είναι πίσω μας και ότι η πολυπόθητη έναρξη ενός νέου αναπτυξιακού κύκλου για τη χώρα μπορεί να γίνει πραγματικότητα.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ