Ή ακόμα επειδή ανακοίνωσε την πρόθεσή του να είναι και για τρίτη φορά υποψήφιος του κάνουν τώρα ό,τι του κάνουν για να «κάψουν» την υποψηφιότητά του. Και περνά στην αντεπίθεση λέγοντας αφενός ότι την ευθύνη και της ρόδας και της εκδήλωσης για το νέο έτος την είχε ο αντιδήμαρχος Χρ. Τεντόμας, ο οποίος ναι μεν παραιτήθηκε, πλην όμως, παρότι τα έχει μαζί του, του ζήτησε να παραμείνει στη θέση του ως το τέλος της εορταστικής περιόδου, για να είναι σίγουρος πως οι εορταστικές εκδηλώσεις θα κυλήσουν χωρίς απρόοπτα.
Ολα αυτά ανέλαβε να τα πραγματοποιήσει ο αντιδήμαρχος, χωρίς βεβαίως διαγωνισμό, και το Δημοτικό Συμβούλιο τα ενέκρινε βιαστικά, όπως έμαθα. Και ξέρετε γιατί; Επειδή κάθε χρόνο έτσι γινόταν και κυρίως επειδή φοβήθηκαν μήπως ο κ. Τεντόμας φέρει τον Γιώργο Μάγκα με τα κλαρίνα του και χαλάσει την ποιότητα της γιορτής.
Ξεκίνησε τη δράση του στον Δήμο Αθηναίων από την Ντόρα Μπακογιάννη, συνέχισε επί Νικήτα Κακλαμάνη, εξελέγη σύμβουλος με την παράταξη του Αρη Σπηλιωτόπουλου και έγινε αντιδήμαρχος επί Γ. Καμίνη. Το σχέδιό του ήταν να διοργανώσει χριστουγεννιάτικα happenings στις κεντρικές πλατείες της Αθήνας, κάτι που έκανε χωρίς, όπως λένε, αντιρρήσεις από οποιονδήποτε. Ετσι τοποθέτησε ένα carousel στην Ομόνοια (προς μεγάλη τέρψη των μεταναστών που το τίμησαν δεόντως), ένα food market στην πλατεία Κοτζιά και βεβαίως τη ρόδα στο Σύνταγμα.
Να σκεφθείτε ότι ακόμα και η… Χρυσή Αυγή μπήκε στο παιχνίδι κάνοντας κριτική ότι η βάση της τοποθέτησης της τεράστιας ρόδας ήταν από… ξύλο ευάλωτο στον ισχυρό άνεμο. Ηρθε όμως και η TUV (οργανισμός πιστοποίησης) που όταν την επιθεώρησε βρήκε ότι έπρεπε να διορθωθούν 11 σημεία ώστε να είναι ασφαλής. Για να διορθωθούν αυτά τα 11 σημεία, απαιτούνταν χρήματα, πολλά χρήματα. Και ποιος θα τα έδινε; Ο οργανισμός αυτός ανάμεσα στα άλλα ζητούσε πιστοποιητικό ότι αντέχει η ρόδα σε ανέμους… 11 μποφόρ.
Ειπώθηκε ότι τέτοιο πιστοποιητικό είναι αχρείαστο τη στιγμή που ποτέ στην Αθήνα δεν υπήρξαν άνεμοι με αυτή την ένταση. Ετσι η ασφάλεια των πολιτών πνίγηκε για άλλη μία φορά στην προχειρότητα και ο δήμος αποφάσισε να την ξηλώσει εντελώς, δημιουργώντας το φιάσκο της ρόδας.
Από όσα μαθαίνω, ο Κραμαρένκο δεν θα χαριστεί στον συνάδελφό του Πόουλ Τόμσεν για τις υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις του προγράμματος του 2012 και για το γεγονός ότι αυτό το πρόγραμμα είχε βασιστεί σε εξαιρετικά φιλόδοξους δημοσιονομικούς στόχους που όχι μόνο αποδείχθηκαν ανέφικτοι αλλά τροφοδότησαν και κοινωνικές και πολιτικές εντάσεις. Είμαι σίγουρος πως αν ο Βιτάλι Κραμαρένκο ρωτήσει τον Αντώνη Σαμαρά για τις πρακτικές Τόμσεν η απάντηση που θα λάβει δεν θα είναι στα αγγλικά αλλά μάλλον στα… γαλλικά!
HeliosPlus