Μπορεί να μπήκε τελευταία στην κούρσα της κατάκτησης του Διαστήματος όμως η Κίνα τρέχει για να προλάβει τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Λίγα 24ωρα μετά την διαρροή από την κινεζική κυβέρνηση των άμεσων σχεδίων της για την εξερεύνηση του Διαστήματος οι επιτελείς της διαστημικής υπηρεσίας της χώρας έδωσαν συνέντευξη Τύπου και αναφέρθηκαν στις επερχόμενες αποστολές που θα είναι στην Σελήνη και τον Αρη.

Οι αποστολές

Οπως έγινε γνωστό το 2018 οι κινέζοι θα στείλουν μια αποστολή στην αθέατη πλευρά της Σελήνης. Στόχος είναι η προσεδάφιση στην λιγότερο γνωστή και εξερευνημένη πλευρά του φυσικού μας δορυφόρου ενός μη επανδρωμένου σκάφους. Το σκάφος θα πραγματοποιήσει γεωλογικές κυρίως έρευνες. Το 2020 θα ξεκινήσει η πιο φιλόδοξη αποστολή που θα έχει προορισμό τον Αρη.

Πρόκειται για μια σύνθετη αποστολή όπου αρχικά θα αποσταλεί ένας δορυφόρος που θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τον Αρη και θα στείλει πάνω στην επιφάνεια ένα ρομποτικό εξερευνητή. Θα ακολουθήσει στη συνέχεια μια δεύτερη αποστολή η οποία θα έχει στόχο την συλλογή δειγμάτων από τον Αρη και την επιστροφή τους στην Γη. Τέλος ανακοινώθηκε και μια αποστολή εξερεύνησης του Δία και των δορυφόρων του. «Στόχος μας είναι μέχρι το 2030 να είμαστε μια από τις παγκόσμιες διαστημικές δυνάμεις» ανέφερε ο Γου Γιανχούα, αναπληρωτής διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Διαστήματος της Κίνας.