Σίγουρα για τον καθέναν από εμάς η γεύση των δικών του Χριστουγέννων είναι διαφορετική. Αλλοι μπορεί να την προσδιορίζουν με τις ροδοκόκκινες γαλοπούλες που σιγοψήνονται με τις ώρες στον φούρνο και άλλοι να ονειρεύονται βουνά με κουραμπιέδες ή μελομακάρονα ή να την ανακαλύπτουν σε ένα ζεσταμένο κόκκινο κρασί με φρούτα και μπαχαρικά (Glühwein). Στο δικό μου γιορτινό σύμπαν κυριαρχεί ένα σκουρόχρωμο, βαρύ, υγρό και αρωματικό κέικ φρούτων και ξηρών καρπών, το οποίο συνηθίζαμε να σερβίρουμε σε όσους μάς επισκέπτονταν τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων. Η γεύση του είναι τόσο χαρακτηριστική, που όταν το σερβίραμε μαζί με το τσάι και τα άλλα γλυκά και αλμυρά συμπαρομαρτούντα του, συνήθως αργά το απόγευμα, κανείς δεν σκεφτόταν πως θα ήθελε να φάει πια κάτι το βράδυ. Αυτό το κέικ, έτσι διαποτισμένο από το πνεύμα των Χριστουγέννων, αλλά και από το άφθονο ουίσκι, όπως απαιτεί η αυθεντική σκωτσέζικη συνταγή του, όταν το κόβεις ανακαλύπτεις στη ζύμη του έναν ολόκληρο «θησαυρό» από αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς.

Χριστουγεννιάτικο κέικ

Υλικά για μια φόρμα διαμέτρου 26 εκ.

  • 900 γρ. σταφίδες (σουλτανίνα)
  • 225 γρ. κόντιτα κερασιού (ή διάφορα φρουί γκλασέ, ψιλοκομμένα)
  • 110 γρ. κόντιτα κίτρου και πορτοκαλιού
  • 225 ml σκωτσέζικο malt ουίσκι
  • 280 γρ. βούτυρο
  • 280 γρ. μαύρη ζάχαρη
  • 6 αβγά
  • 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 μήλα, ψιλοτριμμένα
  • χυμός και ξύσμα από 1 πορτοκάλι, ακέρωτο
  • χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι, ακέρωτο
  • 110 γρ. αμύγδαλα, τριμμένα σε σκόνη
  • 1 κ. καφέ κανέλα, σε σκόνη
  • 1/2 κ. καφέ μοσχοκάρυδο, τριμμένο
  • 1/2 κ. καφέ τζίντζερ, σε σκόνη
  • 1/4 κ. καφέ γαρίφαλο, τριμμένο
  • 50 γρ. καρύδια, τριμμένα
  • 50 γρ. αμύγδαλα, ασπρισμένα, για τη διακόσμηση

Εκτέλεση

Βάζετε όλα τα φρούτα (φρουί γκλασέ, σταφίδες και κόντιτα) σε ένα μεγάλο μπολ, τα περιχύνετε με το ουίσκι και τα αφήνετε να μαριναριστούν για δύο ημέρες σε δροσερό μέρος ή και στο ψυγείο σας, καλά σκεπασμένα, φροντίζοντας να τα ανακατεύετε πότε πότε. Χτυπάτε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει το μείγμα και να γίνει σαν κρέμα. Στη συνέχεια, προσθέτετε ένα ένα τα αβγά και λίγο λίγο το αλεύρι, εναλλάξ, και τα χτυπάτε καλά. Ρίχνετε στο μείγμα τα φρούτα που είχατε αφήσει να διαποτιστούν από το ουίσκι, τα μήλα και τον χυμό και το ξύσμα από το πορτοκάλι και το λεμόνι. Προσθέτετε τα μπαχαρικά και τους ξηρούς καρπούς και ανακατεύετε καλά. Μεταγγίζετε το μείγμα σε μια καλά βουτυρωμένη φόρμα και το ψήνετε σε προθερμασμένο, στους 150°C, φούρνο για 1 ώρα. Στη συνέχεια, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία του φούρνου σας στους 140°C και συνεχίζετε το ψήσιμο για 3-4 ώρες ακόμη, μέχρι να πάρει το κέικ χρυσοκάστανο χρώμα. Ο χρόνος ψησίματος ενδέχεται να ποικίλλει από φούρνο σε φούρνο. Επηρεάζεται, όμως, και από το σχήμα και το μέγεθος της φόρμας που θα χρησιμοποιήσετε. Το σημαντικό είναι να διατηρήσετε χαμηλά τη θερμοκρασία ψησίματος. Οταν βγάλετε το κέικ από τον φούρνο, το ακουμπάτε σε μια σχάρα και, όσο είναι ακόμη ζεστό, το τρυπάτε σε διάφορα σημεία με μια οδοντογλυφίδα και το περιχύνετε με το ουίσκι που περίσσεψε από τον διαποτισμό των αποξηραμένων φρούτων. Διακοσμείτε την επιφάνεια του κέικ με τα αμύγδαλα.

Tip

Λόγω της φύσης του, το χριστουγεννιάτικο κέικ διατηρείται για αρκετό καιρό, τυλιγμένο σε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και σε αλουμινόχαρτο ή σε μεταλλικό κουτί.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino το Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2016

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ