Για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, εν όψει της πολυμερούς διάσκεψης της 12ης Ιανουαρίου στη Γενεύη, ενημέρωσε το κόμματα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ).

Στη συνεδρίαση του ΕΣΕΠ, η οποία διεξήχθη στο κεντρικό κτίριο του υπουργείου Εξωτερικών υπό την προεδρία του υπουργού, Νίκου Κοτζιά και την παρουσία όλης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις διάφορες πτυχές επίλυσης του Κυπριακού.

«Συμφωνήσαμε ότι στηρίζουμε μια ορθολογική, αποτελεσματική, λειτουργική λύση του Κυπριακού, που σημαίνει μια Κύπρο χωρίς ξένα στρατεύματα κατοχής, σημαίνει μια Κύπρο χωρίς εγγυήσεις» δήλωσε ο κ. Κοτζιάς εξερχόμενος της συνεδρίασης του ΕΣΕΠ. Τόνισε επίσης πως «η λύση του Κυπριακού στηρίζεται και πρέπει να στηρίζεται με ομοψυχία από τη χώρα μας που στέκεται δίπλα στον κυπριακό λαό και στην κυπριακή κυβέρνηση».

Ο κ. Κοτζιάς έστειλε και μήνυμα προς την Αγκυρα υπενθυμίζοντας πως η Ελλάδα θέλει πάντα ένα γείτονα που να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο δημοκρατικός και περισσότερο εξευρωπαϊσμένος. «Θέλουμε έναν γείτονα, ο οποίος να μην είναι νευρικός και να αντιλαμβάνεται ότι τα μακρόχρονα συμφέροντά του είναι να στηρίζεται κι εκείνος στο Διεθνές Δίκαιο και να μην το ανατρέπει» τόνισε.

Η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών και οι εκπρόσωποι των κομμάτων συμφώνησαν να εντείνουν την ανταλλαγή απόψεων και να διασφαλίσουν όσο το δυνατόν την καλύτερη συνεργασία ανάμεσά μας. Συζήτησαν, επίσης, για τις προετοιμασίες που γίνονται και τα πρακτικά προβλήματα που προκύπτουν εν όψει των συναντήσεων στις 9 και 12 Ιανουαρίου στη Γενεύη.

Ακιντζί: Λύση μόνο με εγγυήσεις

Στη Λευκωσία, τη θέση της Άγκυρας για τη διατήρησή της ως εγγυήτριας δύναμης μετά τη λύση του Κυπριακού, υιοθέτησε πλήρως ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος ανέφερε επίσης ότι δεν οδηγεί σε αποτέλεσμα η εμμονή στη λογική «καμία εγγύηση, κανένας στρατιώτης», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Ξεκαθάρισε για μια ακόμη φορά πως το νέο καθεστώς το οποίο θα συμφωνηθεί όσον αφορά το θέμα της ασφάλειας θα περιλαμβάνει και την εγγύηση της Τουρκίας, κάτι το οποίο δεν αποδέχεται η ελληνοκυπριακή πλευρά, αλλά κυρίως η Αθήνα που επιμένει στην αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής και την κατάργηση του καθεστώτος των εγγυήσεων. Η τοποθέτηση αυτή του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας ικανοποίησε την Αγκυρα. Πηγές που παρακολουθούν τις εξελίξεις στο Προεδρικό Μέγαρο της Τουρκίας εκφράζουν την άποψη ότι ο Μουσταφά Ακιντζί ευθυγραμμίζεται με την «εθνική γραμμή» στο Κυπριακό και η τουρκική πλευρά θα συμμετάσχει στην Διάσκεψη της Γενεύης από θέση ισχύος και σε πνεύμα εθνικής ομοψυχίας.

Στα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων υπάρχει μία έντονη διπλωματική κινητικότητα το τελευταίο διάστημα, όχι μόνο από την πλευρά των Ηνωμένων Εθνών και του ειδικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα Έσπεν Μπαρθ Άιντα, αλλά κυρίως από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών μέσω της υφυπουργού Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Βικτόρια Νούλαντ.

Πληροφορίες ανέφεραν, μεταξύ άλλων, ότι στο τραπέζι έχει πέσει η ιδέα της παραμονής στο νησί μία τουρκικής στρατιωτικής βάσης, με την αντίστοιχη συμφωνία εγγυήσεων, χωρίς την οποία η παραμονή τουρκικών δυνάμεων στο νησί είναι άνευ νοήματος. Συζητείται επίσης το ενδεχόμενο η νέα συμφωνία εγγυήσεων να περιλαμβάνει πρόνοια για επαναξιολόγησή της σε ένα σχετικά μεγάλο διάστημα, όπως έπειτα από την παρέλευση 15 ετών.