Οταν καλούμε φίλους στο σπίτι, μας φαίνεται πιο εύκολο να βρούμε τι θα σερβίρουμε ως κυρίως φαγητό, αλλά θεωρούμε δύσκολο να αποφασίσουμε τι θα μπορούσαμε να σερβίρουμε στην υποδοχή, την «ώρα του απεριτίφ». Πριν προτείνω οτιδήποτε, ας πούμε πως προτιμάμε ορεκτικά που δεν χρειάζονται φούρνο –γιατί θα είναι ήδη κατειλημμένος από το ψητό -, ορεκτικά που δεν χρειάζονται τηγάνι, γιατί ποιος κατάφερε να υποδέχεται τους καλεσμένους του και να τηγανίζει ταυτόχρονα; Αποκλείονται και τα ορεκτικά που η προετοιμασία τους παίρνει πολύ χρόνο, αλλά και τα ορεκτικά που προέρχονται από τον μακρύ κατάλογο των φαγητών του δρόμου, γιατί συνήθως είναι τόσο χορταστικά που εμποδίζουν τους καλεσμένους μας να απολαύσουν το φαγητό που μαγειρέψαμε.

Μανιτάρια γεμιστά

Υλικά για 20 κομμάτια

  • 20 μεγάλα λευκά μανιτάρια ή πορτομπέλο
  • 4 κ. σούπας ελαιόλαδο
  • 750 γρ. χωριάτικο λουκάνικο ήπιας γεύσης, κομμένο σε ροδέλες
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 750 γρ. τυριά που λιώνουν εύκολα (έμενταλ, γραβιέρα, κασέρι), τριμμένα και ανακατεμένα
  • 8 κ. σούπας φρυγανιά, τριμμένη
  • 4 κ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 2-3 αβγά
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Με ένα βρεγμένο χαρτί κουζίνας καθαρίζετε τα μανιτάρια, αφαιρείτε το πόδι τους, το ψιλοκόβετε και το κρατάτε χωριστά. Με ένα κουταλάκι αφαιρείτε τα μαύρα ελάσματά τους για να μη μαυρίσει πολύ το φαγητό. Λαδώνετε λίγο τα μανιτάρια με τα χέρια σας, τα αλατοπιπερώνετε και τα βάζετε σε ένα ελαφρώς λαδωμένο ταψί. Σε ένα τηγάνι σοτάρετε το λουκάνικο μέχρι να πάρει χρώμα. Προσθέτετε το κρεμμύδι και, λίγα λεπτά αργότερα, το σκόρδο. Οταν σοταριστούν όλα τα υλικά, ρίχνετε λίγο λίγο το μείγμα από το τηγάνι στο μπλέντερ και το ενεργοποιείτε για ελάχιστα δευτερόλεπτα. Προσθέτετε τα μισά τυριά, τη μισή φρυγανιά, τα αβγά και τον μαϊντανό, ανακατεύετε καλά και με το μείγμα αυτό γεμίζετε τα μανιτάρια. Τα πασπαλίζετε με το υπόλοιπο τυρί και την υπόλοιπη φρυγανιά και τα ψήνετε, σε προθερμασμένο, στους 180°C, φούρνο, για 15-20 λεπτά.

Ρολάκια καρότου με ραπανάκια και κατσικίσιο τυρί

Υλικά για 36 κομμάτια

  • 10 μικρά ραπανάκια
  • 125 γρ. κατσικίσιο τυρί
  • 2 κ. σούπας σχοινόπρασο (τσάιβς), ψιλοκομμένο
  • 2 κ. σούπας μυρώνια ή δυόσμο, ψιλοκομμένα
  • 1 κ. καφέ ανθό αλατιού και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 4 μεγάλα καρότα

Εκτέλεση

Καθαρίζετε τα ραπανάκια, τα ψιλοκόβετε στο μπλέντερ, τα ρίχνετε σε ένα μπολ, τα ανακατεύετε με το τυρί, τα μυριστικά και αλατοπιπερώνετε. Σκεπάζετε το μπολ με διαφανή μεμβράνη και βάζετε το μείγμα να κρυώσει στο ψυγείο για 30-40 λεπτά. Καθαρίζετε και κόβετε τα καρότα κατά μήκος, σε λεπτές λωρίδες, υπολογίζοντας να βγάλετε 36 λωρίδες μήκους 18-20 εκ. Τις ζεματάτε σε καυτό νερό, αυστηρά για 2 λεπτά, και αμέσως τις ρίχνετε σε μια λεκάνη με κρύο νερό και άφθονο πάγο, την οποία θα συνιστούσα να έχετε ετοιμάσει από πριν. Στη συνέχεια, σκουπίζετε τα καρότα με χαρτί κουζίνας, τυλίγετε τις λωρίδες σε ρολάκια, τις βάζετε σε μια πιατέλα, γεμίζετε ένα κορνέ – με άνοιγμα στομίου το πολύ 5 χλστ. – με το μείγμα του τυριού, και γαρνίρετε τα ρολάκια, υπολογίζοντας η δόση του καθενός να μην ξεπερνά σε ποσότητα το ½ κουταλάκι του καφέ. Τα βάζετε με την πιατέλα στο ψυγείο για να κρυώσουν για 1 ώρα και λίγο πριν τα σερβίρετε τα πασπαλίζετε με λίγο ψιλοκομμένο σχοινόπρασο.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ