Οι διαβουλεύσεις μεταξύ θεσμών και ελληνικών Αρχών συνεχίζονται, με σκοπό να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση πριν από το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, ανέφερε σήμερα Ευρωπαίος αξιωματούχος. Για τις Βρυξέλλες, το ζήτημα που προέκυψε με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος δεν θα πρέπει να επηρεάσει την αξιολόγηση, για την ολοκλήρωση της οποίας οι εργασίες συνεχίζονται από απόσταση. Όπως σημείωσε η ίδια πηγή, η θέσεις των δύο πλευρών συκλίνουν, και επί της ουσίας τα ανοιχτά θέματα μπορούν να κλείσουν γρήγορα, εφόσον υπάρχει η βούληση.
Εν τω μεταξύ, αύριο, στις 16:00 ώρα Ελλάδας, θα συγκληθεί μέσω τηλεδιάσκεψης το EuroWorking Group, όπου οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν το ενδεχόμενο να ξεπαγώσουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, στη βάση του πορίσματος των θεσμών για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού.
Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, υπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις, καθώς ορισμένοι υπουργοί έχουν δυσαρεστηθεί με το γεγονός ότι ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προχώρησε στην ανακοίνωση του παγώματος της εφαρμογής των μέτρων, χωρίς να τους συμβουλευτεί.
Οι εταίροι καλούνται να κρίνουν εάν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού εναρμονίζονται με τις δεσμεύσεις του μνημονίου ή όχι. Δείγματα του «κλίματος» για το θέμα έχουν ήδη δώσει σε συνεντεύξεις τους τόσο ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, που τόνισε πως υπάρχει ανησυχία αλλά οι εξαγγελίες δεν αναμένεται να αλλάξουν σημαντικά τους συμφωνημένους στόχους της επόμενης διετίας, όσο και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις που σημείωσε πως έχει δοθεί στο θέμα μεγαλύτερη διάσταση από αυτή που του αναλογεί.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ευρωπαίος Επίτροπος επί των Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ οι οποίοι συμμερίστηκαν την ανησυχία της Αθήνας και τους σκοπούς της κίνησής της να χορηγήσει το έκτακτο επίδομα στους συνταξιούχους και να αναστείλει την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τροπολογία η οποία κατατίθεται σήμερα στη Βουλή.
Από την πλευρά τους κυβερνητικές πηγές εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι η έκθεση-εισήγηση των θεσμών προς τα κράτη – μέλη θα επιτρέψει, πιθανότατα πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, το «ξεπάγωμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων.
Ωστόσο, να σημειωθεί ότι το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής, την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας συναντιόταν στην καγκελαρία με την Άγκελα Μέρκελ, ο εκπρόσωπος Τύπου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έκανε λόγο για αρκετά επικριτική πρώτη εισήγηση των θεσμών.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα βασικά σενάρια που μπορεί να επικρατήσουν στο EuroWorking Group είναι τρία. Το πρώτο είναι στη γραμμή Ρέγκλινγκ, πως δηλαδή οι εξαγγελίες Τσίπρα δεν επηρεάζουν τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2017 και το 2018.
Το δεύτερο σενάριο έχει πρωταγωνίστρια τη Γερμανία και είναι το πιο απαισιόδοξο αφού προβλέπει αξιολόγηση του περιεχομένου των εξαγγελιών από τη γερμανική κυβέρνηση αυτή την εβδομάδα- με το EuroWorking Group στο προσκήνιο.
Το τρίτο σενάριο είναι ουσιαστικά μια νέα αναβολή που θα παραπέμπει στον Απρίλιο, όταν δηλαδή τα στοιχεία για το υπερ-πλεόνασμα θα είναι συγκεκριμένα.
Επόμενη ημερομηνία ορόσημο είναι η 26η Ιανουαρίου, οπότε και έχει προγραμματιστεί η πρώτη συνεδρίαση του Eurogroup για το 2017.