Μισό και πλέον αιώνα από την εποχή της Αποστασίας η Βουλή των Ελλήνων ζει ημέρες επεισοδίων που, αν δεν είναι χειρότερα, είναι… αντάξια της περιόδου εκείνης.
Οπως οι παλαιότεροι θυμούνται, η αποστασία βουλευτών του Κέντρου που έφυγαν από το κόμμα τους για να σχηματίσουν κυβέρνηση με τη Δεξιά υπήρξε γενεσιουργός αιτία για διαδηλώσεις που αναστάτωσαν τη ζωή της πρωτεύουσας επί μήνες. Τα επεισόδια αυτά είχαν τη συνέχειά τους και μέσα στο βουλευτήριο, όπου πολλοί βουλευτές καβγαδίζοντας αντήλλασσαν βαρύτατες ύβρεις. Καρέκλες χρησιμοποιήθηκαν ως όπλα στις συγκρούσεις μέσα στην αίθουσα ενώ ορισμένοι βουλευτές έφθασαν στο σημείο να γαβγίζουν σαν σκυλιά του δρόμου.
Είναι αληθές ότι οι περισσότεροι βουλευτές δεν ανήκαν στην κατηγορία των… κοινοβουλευτικών σκύλων αλλά φρόντισαν μέσα από τα επεισόδια αυτά να προβάλλονται, προφανώς διότι η αγρία αντιπολίτευση έφερνε σταυρούς προτιμήσεως οψέποτε στήνονταν οι κάλπες.
Ετσι, μετά την κατάρρευση της Δικτατορίας και την επιστροφή του σταυρού προτιμήσεως, το ΠαΣοΚ όταν με τη σειρά του ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας και τον εκσυγχρονισμό θεσμών και συστημάτων κατήργησε τον σταυρό προτιμήσεως και καθιέρωσε τη λεγόμενη λίστα.
Ακολούθησε μια περίοδος ησυχίας αλλά το σύστημα της λίστας κατέρρευσε μέσα από τη σκληρή πραγματικότητα. Οπως ύστερα από λίγα χρόνια ομολόγησε ο Α. Παπανδρέου σε ομάδα πολιτικών φίλων του, η λίστα θα κατηργείτο διότι μη έχοντας αντικείμενο ανταγωνισμού οι κατά τόπους βουλευτές έκαναν απαράδεκτες συμμαχίες. Το αποτέλεσμα ήταν να μην έχει πληροφορίες η κυβέρνηση για το τι γίνεται στις επαρχίες όπου οι τοπάρχες κάλυπταν παλαιούς φίλους.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου κατήργησε τη λίστα και επανέφερε τον σταυρό προτιμήσεως.
Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε μπροστά μας μέσω της τηλεοράσεως. Τεχνικώς τουλάχιστον έχουμε μεγάλη πρόοδο!

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ