Σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ και απόλυτα ευθυγραμμισμένος με την ισραηλινή Ακροδεξιά, ο Ντέιβιντ Φρίντμαν είναι επισήμως ο νέος πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ισραήλ. Αγγίζοντας μία πολύ ευαίσθητη χορδή στην περιοχή και απειλώντας να τινάξει στον αέρα την επί δεκαετίες αμερικανική διπλωματία, ο Φρίντμαν δεν βλέπει την ώρα να φέρει εις πέρας την αποστολή του «στην αιώνια πρωτεύουσα του Ισραήλ, την Ιερουσαλήμ»…

Δικηγόρος στο επάγγελμα, χωρίς καμία απολύτως διπλωματική εμπειρία, ο Φρίντμαν είναι ένας άνθρωπος που έχει ανοιχτά αμφισβητήσει τη λύση των δύο κρατών και υποστηρίζει με θέρμη τους ισραηλινούς αποικισμούς στη Δυτική Όχθη, τους οποίους μέχρι σήμερα η Ουάσινγκτον καταδικάζει ως παράνομους και εμπόδιο για την ειρήνευση στην περιοχή. Σε ένα αντιαριστερό παραλήρημα μάλιστα δεν δίστασε να παρομοιάσει τους εβραίους στις ΗΠΑ που πρόσκειται στην Κεντροαριστερά με τους εβραίους που βοήθησαν τους ναζί στο Ολοκαύτωμα.

Επί δεκαετίες ρεπουμπλικανικών ή δημοκρατικών κυβερνήσεων, η αμερικανική πρεσβεία βρισκόταν στο Τελ Αβίβ. Για το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το καθεστώς της Ιερουσαλήμ, την οποία τόσο οι ισραηλινοί όσο και οι Παλαιστίνιοι θεωρούν νόμιμη πρωτεύουσά τους, μπορεί να οριστεί μόνο μέσω διαπραγματεύσεων ως μέρος μίας συνολικής συμφωνίας ειρήνευσης.

Ο εκλεκτός του Τραμπ στο Ισραήλ φέρει, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, την υποστήριξη των Ρεπουμπλικανών. Οι πρώτες αντιδράσεις ωστόσο έχουν ήδη αρχίσει να εκφράζονται.

Η αμερικανοεβραϊκή, φιλελεύθερη οργάνωση J Street επέκρινε μία «ανεύθυνη» επιλογή, ενός «αμερικανού φίλου του κινήματος των εποικισμών στα Παλαιστινιακά Εδάφη». Σε ανακοίνωσή της, η ίδια οργάνωση, προσθέτει ότι οι αμερικανοί γερουσιαστές, οι οποίοι θα πρέπει να επικυρώσουν τον διορισμό του Φρίντμαν, «θα πρέπει επίσης να λάβουν υπόψη τους ότι η πλειονότητα των εβραίων των ΗΠΑ αντιτίθενται στις απόψεις και τις αξίες που εκπροσωπεί ο συγκεκριμένος άνθρωπος».