Οι γιορτές φτάνουν και οι ταξιδιώτες του πλανήτη ετοιμάζονται για τις χριστουγεννιάτικες εξορμήσεις τους. Για πολλούς η διαδικασία είναι ρουτίνα. Τα ταξίδια όμως αλλάζουν, μεταλλάσσονται και περνούν σε μια νέα εποχή όπου οι μετακινήσεις θα γίνονται αστραπιαία, οι βαλίτσες θα αποκτήσουν νοημοσύνη και θα «ακολουθούν» τον κάτοχό τους, η μουσική δεν θα γνωρίζει όρια, η ασφάλεια θα φοριέται σαν θήκη και η περιπέτεια θα περνάει στην εικονική σφαίρα και θα μας παρασύρει από την άνεση του καναπέ μας. Γκάτζετ, εφαρμογές αλλά και επενδύσεις υποδομών πολλών εκατομμυρίων δολαρίων στοχεύουν στον ταξιδιώτη του μέλλοντος, δηλαδή εμάς. Σήμερα «Το Βήμα» μας ταξιδεύει στο μέλλον και μας παροτρύνει να ανακαλύψουμε τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία στηρίζοντας τις απόπειρές μας να γνωρίσουμε τον κόσμο.

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και παρότι για πολλούς το ενδεχόμενο μετακίνησης δεν υπάρχει στον χάρτη –τουλάχιστον για εφέτος -, η περίοδος των εορτών δεν παύει να μας ταξιδεύει. Είτε πρόκειται για ταξίδια-αστραπή είτε για ταξίδια hi-tech ή ακόμη και για εικονικά ταξίδια, η προοπτική της επίσκεψης ενός νέου τόπου μάς γεμίζει πάντα με ελπίδα…

Μετακινήσεις-αστραπή

To μέλλον των ταξιδιών απογειώνεται με… ιλιγγιώδη ταχύτητα, καθώς καινοτομίες και αστρονομικές επενδύσεις αναμένεται να εκτοξεύσουν τις μετακινήσεις σε άλλη διάσταση. Και επειδή, κατά τη γνωστή φράση, ο χρόνος είναι χρήμα, οι κολοσσιαίες αποστάσεις κυριολεκτικά γεφυρώνονται σαν να απείχαν μόλις λίγα λεπτά!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της νέας εποχής είναι το Baby Boom: το υπερηχητικό «μωρό» του πρώην εργαζομένου της Amazon, Μπλέικ Σολ, το οποίο μάλιστα ετοιμάζεται να ανοίξει τα φτερά του, με την πρώτη του δοκιμαστική πτήση να έχει προγραμματιστεί για τα τέλη του 2017. Στα μέσα Νοεμβρίου, το ΧΒ-1 Supersonic Demonstrator, το πρότυπο-«μινιατούρα» του απογόνου του κονκόρντ, έκανε το ντεμπούτο του στο αεροδρόμιο Centennial, στο Ντένβερ.
Το μίνι κονκόρντ διαθέτει κινητήρες της General Electric, αεροηλεκτρονικά συστήματα της Honeywell, ενώ το περίβλημα της ατράκτου είναι κατασκευασμένο από ανθρακόνημα με την υπογραφή της Tencate. Το πρότυπο του Boom δημιουργήθηκε από κορυφαίους ειδικούς από τον χώρο της αεροπλοΐας, προερχόμενους από τη NASA, τη SpaceX και την Boeing.
Σύμφωνα με το όραμα του δημιουργού του, το 45θέσιο Baby Boom έχει στόχο να κάνει το Λονδίνο – Νέα Υόρκη σε 3,5 ώρες, το Σαν Φρανσίσκο – Τόκιο σε πέντε ώρες και το Λος Αντζελες – Σίδνεϊ σε έξι ώρες, με θέα την καμπυλότητα της Γης από τα 60.000 πόδια και τη στήριξη του ιδιοκτήτη του ομίλου Virgin, Ρίτσαρντ Μπράνσον.

Για όσους προτιμούν να κινούνται από ξηράς, σε λίγο θα υπάρχει και η επιλογή του Hyperloop του Ελον Μασκ ή αλλιώς του «υπερτρένου» που υπόσχεται να κάνει το Σαν Φρανσίσκο – Λος Αντζελες σε μισή ωρίτσα. Πρόκειται για ένα εγχείρημα που μέχρι στιγμής έχει καταφέρει να συλλέξει πάνω από 108 εκατ. δολάρια για την υλοποίησή του.
Τη στιγμή που οι πρώτες δοκιμές του πρότυπου του τρένου-«πυραύλου» έχουν ήδη ξεκινήσει στην έρημο της Νεβάδα, στις ΗΠΑ, το Hyperloop, με ταχύτητες που θα αγγίζουν τα 1.220 χλμ./ώρα, ετοιμάζεται να μετεγκατασταθεί στο Ντουμπάι. Πριν από λίγο καιρό υπήρχε έντονο «φλερτ» μεταξύ Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Hyperloop One, ώστε να εξεταστεί η πιθανότητα κατασκευής ενός πρωτοποριακού δικτύου το οποίο θα συνδέει αρχικά το μεγαλύτερο εμιράτο με άλλες περιοχές.
Μόλις την περασμένη Κυριακή, η καινοτόμος αμερικανική εταιρεία με έδρα στο Λος Αντζελες ανακοίνωσε τη μεταφορά του «αρχηγείου» της στο Ντουμπάι, καθώς επελέγη για να συμμετάσχει στο πολλά υποσχόμενο πρόγραμμα Dubai Future Accelerators (DFA) –όπου καινοτόμα πρότζεκτ έρχονται σε επαφή με κολοσσούς του χώρου και μεγάλους επιχειρηματίες με σκοπό την υλοποίησή τους.

Τέλος στο κυνήγι της βαλίτσας!

Οσοι ταξιδεύουν συχνά με μεγαλύτερες αποσκευές που δεν τοποθετούνται στην καμπίνα του αεροσκάφους έχουν ένα άγχος: μη χαθεί η βαλίτσα! Τον «πονοκέφαλο» αυτόν έρχεται να καταπολεμήσει η «έξυπνη» αποσκευή Bluesmart με σύστημα GPS, το οποίο καταγράφει τη θέση της ανά τον κόσμο. Κατασκευασμένη από πολυκαρβονικό υλικό Makrolon και ενισχυμένο νάιλον, αντιστέκεται σε σκισίματα και φθορές. Η ενσωματωμένη μπαταρία επιτρέπει τη φόρτιση των ηλεκτρονικών συσκευών του ιδιοκτήτη της. Η Bluesmart διαθέτει ακόμα ψηφιακή κλειδαριά που «μιλάει» με το smartphone και μπορεί να κλειδωθεί ή να ξεκλειδωθεί εξ αποστάσεως. Επειδή όμως, ως γνωστόν, η πολλή τεχνολογία και το ντιζάιν στοιχίζουν, η Bluesmart συνοδεύεται από τη μάλλον «κόκκινη» τιμή των 592 δολαρίων –δηλαδή περίπου 557 ευρώ.

Προς αποφυγήν των απολεσθεισών αποσκευών ωστόσο υπάρχει και η πιο οικονομική λύση των ετικετών ταυτοποίησης μέσω ραδιοσυχνοτήτων (RFID). Η βασική διαφορά μεταξύ των ετικετών γραμμικού κώδικα που χρησιμοποιούνται τώρα και των ετικετών RFID εντοπίζεται στο ότι στην πρώτη περίπτωση ο υπάλληλος της αεροπορικής εταιρείας οφείλει να σαρώσει το barcode με το ειδικό «πιστόλι», τη στιγμή που στη δεύτερη περίπτωση η ετικέτα από μόνη της εκπέμπει ραδιοκύματα που μπορούν να «διαβαστούν» αυτόματα από έναν σαρωτή RFID που βρίσκεται στον χώρο.

Στις αρχές του 2016, οι αμερικανικές αερογραμμές Delta άρχισαν να κολλούν στις αποσκευές ετικέτες ταυτοποίησης μέσω ραδιοσυχνοτήτων προκειμένου να μπορούν να παρακολουθούν την πορεία τους. Εν όψει εορτών μάλιστα η εταιρεία ανακοίνωσε την αναβάθμιση του συστήματός της, επιτρέποντας πλέον στους πελάτες της να βλέπουν σε πραγματικό χρόνο πού βρίσκεται η βαλίτσα τους μέσω του app της (για iOS και Android), Fly Delta. Σύμφωνα με τους ειδικούς, εκτιμάται ότι εν λόγω τεχνολογία θα μπορούσε να γλιτώσει στις αεροπορικές εταιρείες περί τα 3 δισ. δολάρια σε βάθος χρόνου επτά ετών, ποσό που σχετίζεται με αποζημιώσεις από την καταστροφή ή απώλεια των αποσκευών.

«Λευκές συσκευές» τσέπης



Οι λάτρεις του back-packing και τον περιηγήσεων σε πιο θερμούς –για τον χειμώνα –προορισμούς έχουν πλέον τη δυνατότητα να απολαμβάνουν τις βασικές ανέσεις ακόμα και αν κατασκηνώνουν στη φύση. Ο λόγος για το Scrubba Wash Bag, που χωράει το πλυντήριο… στην τσέπη! Πρόκειται για μια ανθεκτική σακούλα πολλαπλών χρήσεων, η οποία επιτρέπει την πραγματοποίηση υπαίθριων «πλύσεων» με το νερό της πηγής. Το μόνο που έχει να κάνει ο χρήστης είναι να τοποθετήσει στο εσωτερικό του δύο μπλουζάκια, δύο με τρία εσώρουχα και άλλες τόσες κάλτσες, να προσθέσει νερό μέχρι το σημάδι και να σφραγίσει τη σακούλα. Χάρη στην επίστρωση με τα ειδικά εξογκώματα στο εσωτερικό της, με λίγο κούνημα διάρκειας κάτω των τριών λεπτών το θαύμα γίνεται και τα ρούχα καθαρίζουν. Σύμφωνα με τους επινοητές του μάλιστα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στο σπίτι, για τα ευαίσθητα ρούχα που πλένονται στο χέρι. Το Scrubba Wash Bag στοιχίζει περί τα 55 δολάρια, δηλαδή περίπου 52 ευρώ, ενώ με άλλα 40 ευρώ στο πακέτο μπαίνει και το φορητό «στεγνωτήριο» –μια επιφάνεια στραγγίσματος των ρούχων για ταχύτερο στέγνωμα.

Για όσους ταξιδεύουν συχνά και επιθυμούν πάλι να είναι πάντα… κολλαριστοί, το Tobi Travel Steamer αναλαμβάνει να σιδερώσει στο πόδι τις ζάρες στα ρούχα που δημιουργούνται στη βαλίτσα. Με τιμή που δεν ξεπερνάει τα 15,50 ευρώ, το ατμοσίδερο που δεν ξεπερνάει σε μέγεθος ένα σίδερο μαλλιών, υπόσχεται να φρεσκάρει εύκολα και γρήγορα τα κρεμασμένα ρούχα με τη συμπλήρωση νερού στο ειδικό δοχείο του.

«Δικτυωμένα» ρούχα

Οταν ταξιδεύουμε, θέλουμε να νιώθουμε άνετα, να μην κρυώνουμε και να έχουμε χώρο για όλα τα απαραίτητα πράγματά μας. Το Scottevest Hoodie δημιουργήθηκε για αυτόν τον σκοπό. Πρόκειται για ένα άνετο φούτερ με κρυφές… χάρες ειδικά για τους λάτρεις της τεχνολογίας. Το μυστικό του κρύβεται στις 10 ειδικά σχεδιασμένες εσωτερικές τσέπες του για τη φιλοξενία των ηλεκτρονικών συσκευών, των γυαλιών, των κλειδιών και άλλων μικροαντικειμένων που συνοδεύουν το κάθε μας βήμα. Η ζεστή του βαμβακερή-πολυεστερική του σύνθεση αντιστέκεται στο τσαλάκωμα, ενώ ο σχεδιασμός του φούτερ είναι τέτοιος ώστε να στρώνει σωστά και να αποτρέπει πόνους στη μέση και στον αυχένα, παρά το «φορτωμένο» βάρος του προς τα εμπρός. Το Scottevest διατίθεται και σε γυναικείο, ενώ η τιμή του σκαρφαλώνει στα 80 δολάρια –δηλαδή περίπου 75 ευρώ.

Οι εκδρομείς που θα καταφέρουν πάλι να βρεθούν στο βουνό, στα χιόνια και στο κρύο, σίγουρα θα χρειαστούν έναν ζεστό σκούφο. To Pom Pom Hat από τη MyDeal υπόσχεται πέρα από ζεστασιά στο κεφάλι του κατόχου του να φέρει και μουσική στα αφτιά του! Το μυστικό κρύβεται σε μια Bluetooth συσκευή που βρίσκεται ενσωματωμένη στον σκούφο και επικοινωνεί με smartphone, καταργώντας τα ενοχλητικά καλώδια. Η ενσωματωμένη μπαταρία προσφέρει διάρκεια ζωής 5-6 ωρών, ενώ αφού η συσκευή αφαιρεθεί, ο «δικτυωμένος» σκούφος με τιμή 37 δολάρια –δηλαδή περίπου 35 ευρώ –μπορεί να πλυθεί κανονικά στο πλυντήριο.
Αντοχή στα άκρα

Οι λάτρεις των χειμερινών σπορ μπορούν να καταγράψουν τις εξορμήσεις τους σε βίντεο ή φωτογραφίες υπερυψηλής ανάλυσης με τη βοήθεια της 4Κ action cam FDR-X3000R της Sony. Οι κραδασμοί δεν επηρεάζουν την ποιότητα της εικόνας, χάρη στο Balanced Optical Steady Shot, το οποίο υπόσχεται πρωτόγνωρα σταθερό βίντεο. Η «άτρωτη» action cam με Bluetooth, Wi-Fi και GPS φαίνεται να έχει γερό… στομάχι και υπόσχεται να ακολουθήσει τους λάτρεις της αδρεναλίνης στις παράτολμες περιπέτειές τους. Απαιτεί ωστόσο και γερό πορτοφόλι, καθώς η τιμή της ανέρχεται στα 619 ευρώ.

Για τους αθλητικούς τύπους πάλι, που επιμένουν να παραμένουν σε φόρμα ακόμη και κατά τη διάρκεια των διακοπών τους μετά μουσικής και χωρίς τα «δεσμά» των καλωδίων, ο ιαπωνικός κολοσσός προτείνει το Walkman NW-WS410 στα 111,90 ευρώ. Για μουσική χωρίς όρια, η αδιάβροχη συσκευή βουτάει ακόμα και σε θαλασσινό νερό και διαθέτει χωρητικότητα 4 GB για την αποθήκευση μουσικών αρχείων, ενώ είναι σχεδιασμένη ώστε να αντέχει θερμοκρασίες από -5 έως 45 βαθμούς Κελσίου.

Με ορίζοντα τη… μάσκα!

Για όσους πάλι στις εφετινές γιορτές δεν σκοπεύουν να το κουνήσουν από τη θαλπωρή του σπιτιού τους, υπάρχει και η επιλογή του εικονικού ταξιδιού. Οι μάσκες VR υπόσχονται να μεταφέρουν τους λάτρεις της τεχνολογίας σε μακρινούς έως απόκοσμους προορισμούς, από την άνεση και την ασφάλεια του καναπέ τους. Δειλά-δειλά το περιεχόμενο για τον εικονικό κόσμο διευρύνεται, με αποτέλεσμα ο εικονικός ταξιδιώτης να έχει πλέον αρκετές επιλογές περιήγησης μέσω των VR εφαρμογών. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να μεταφραστεί σε μια βουτιά σε ένα ναυάγιο παρέα με καρχαρίες μέσω του Discovery VR (δωρεάν για Android, iOS, Oculus Rift, HTC Vive και Gear VR), σε ένα ταξίδι στα Μάτσου Πίτσου, στο Νεπάλ, στη Συρία και στην Ιερουσαλήμ μέσω του Jaunt VR (δωρεάν για Android, iOS και Gear VR), ή απλά σε έναν περίπατο στους λόφους του Σαν Φρανσίσκο, στις χρυσαφένιες παραλίες της Χαβάης και στα πάρκα με τους ελέφαντες της Αφρικής μέσω του Ascape (δωρεάν για Android και iOS).

Η χιονισμένη φυσαλίδα

Οι λάτρεις της φύσης μπορούν να απολαμβάνουν τη μαγική θέα της με μεγαλύτερη άνεση χάρη στο Inflatable Bubble Tent: έναν φουσκωτό, διάφανο θόλο από ανθεκτικό υλικό, ο οποίος αντέχει ακόμη και στο χιόνι και είναι μοιρασμένος σε δύο χώρους –στην είσοδο και στον κυρίως θόλο.
Η διάφανη φυσαλίδα συνοδεύεται από την ειδική τρόμπα, η οποία της δίνει το τελικό της σχήμα μέσα σε 5-15 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθός της, ενώ στη συνέχεια λειτουργεί σε χαμηλή ισχύ για τη διατήρηση του θόλου. Μαζί με την Inflatable Bubble Tent διατίθεται και ένα δωρεάν κουτί «πρώτων βοηθειών» για την επιδιόρθωση μικροφθορών. Η φουσκωτή τέντα όμως συνοδεύεται και από τη φουσκωμένη τιμή των 1.700 δολαρίων –δηλαδή περίπου 1.597 ευρώ.
Ελκηθρο-«φυσαρμόνικα»

Η αλήθεια είναι μία: τα έλκηθρα είναι διασκεδαστικά όσο κάθεται κανείς επάνω τους και καθόλου στο κουβάλημα, αλλά ούτε και στην αποθήκευσή τους. Το παγωμένο αυτό πρόβλημα προσπάθησε να λύσει το αναδιπλούμενο και ευρηματικό έλκηθρο Maarno.
Κατασκευασμένο από ελαφρύ αλλά παρ’ όλα αυτά ανθεκτικό υλικό, το Maarno Folding Sled «σπάει» στη μέση επιτρέποντας έτσι την εύκολη μεταφορά και αποθήκευσή του. Το έλκηθρο-φυσαρμόνικα μπορεί άνετα να αντέξει δύο ενηλίκους.
Φωτεινά, μουσικά ταξίδια

Ενα μικρό και φωτεινό Bluetooth ηχείο, το οποίο πάει παντού και πάντα, είναι το LG PH1. To εύχρηστο μικρό είναι ελαφρύ, μεταφέρεται εύκολα και επικοινωνεί με το smartphone ή το tablet του κατόχου του, με αποτέλεσμα να αναμεταδίδει περιμετρικά (360 μοίρες) τη μουσική που αναπαράγει η συσκευή του. Παράλληλα, διαθέτει ενσωματωμένο μικρόφωνο, γεγονός που επιτρέπει την απάντηση τηλεφωνικών κλήσεων με ανοιχτή ακρόαση. Μόλις η κλήση ολοκληρωθεί, η μουσική επανέρχεται.
Το πανίσχυρο μικρό, με διάρκεια ζωής πέντε ωρών και τιμή στα 39 ευρώ, προσαρμόζει το χρώμα του φωτός που εκπέμπει στις προτιμήσεις του χρήστη του, δημιουργώντας παράλληλα μια χαλαρωτική ατμόσφαιρα ακρόασης.
«Μανίκι» ασφαλείας

Οταν μετακινούμαστε, η προστασία της τσάντας και των χρημάτων μας είναι αυτονόητη. Και επειδή πλησιάζουμε στα τέλη του 2016, όπου η δράση των ψηφιακών πορτοφολάδων έχει αγγίξει «κόκκινο», όταν αναφερόμαστε στην ταξιδιωτική ασφάλεια, μιλάμε για θήκες RFID. Πρόκειται για θήκες κατασκευασμένες από ειδικό υλικό ώστε να προστατεύουν τις πιστωτικές κάρτες που επιτρέπουν ανέπαφες συναλλαγές, τα βιομετρικά διαβατήρια και τα νέα διπλώματα οδήγησης από το αδιάκριτο, ψηφιακό «ψάρεμα» των επιτηδείων. Τέτοιες θήκες είναι οι Alpine Rivers, οι οποίες πωλούνται στο Διαδίκτυο σε σετ των 15 έναντι περίπου 11 δολαρίων –δηλαδή σχεδόν 10 ευρώ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ