Η μακροχόνια και συχνή χρήση ορισμένων δημοφιλών αναλγητικών φαρμάκων, αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης προβλημάτων ακοής, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Epidemiology.

Χρήση για περισσότερα από έξι χρόνια

Οι ερευνητές του Νοσοκομείου Brigham and Women’s της Βοστόνης, με επικεφαλής τον δρα Γκάρι Κέρχαν, μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν πάνω από 54.000 γυναίκες ηλικίας 48 – 73 ετών και διαπίστωσαν ότι όσες έκαναν χρήση παρακεταμόλης ή ιβουπροφαίνης για περισσότερα από έξι χρόνια, είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα απώλειας ακοής σε σχέση με τις γυναίκες που έπαιρναν τα συγκεκριμένα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) για λιγότερο από ένα έτος.

Σχεδόν τα δύο τρίτα των γυναικών άνω των 60 ετών εμφανίζουν μεγαλύτερη ή μικρότερη απώλεια ακοής. Ο ακριβής βιολογικός μηχανισμός που τα ΜΣΑΦ μειώνουν την ακοή, δεν είναι σαφής προς το παρόν.

Σημαντικός παράγοντας κινδύνου για γυναίκες και άνδρες

Ο δρ Κέρχαν εκτίμησε ότι «περίπου το 16% της απώλειας ακοής στις γυναίκες που κάνουν χρήση αναλγητικών, θα μπορούσε να αποδοθεί σε αυτόν τον παράγοντα». Οι ίδιοι ερευνητές στο παρελθόν είχαν διαπιστώσει ότι η συχνή χρήση των συγκεκριμένων αναλγητικών μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα απώλειας ακοής στους άνδρες.

Η νέα μελέτη δεν διαπίστωσε σημαντική συσχέτιση ανάμεσα στη διάρκεια λήψης της ασπιρίνης και στην απώλεια ακοής. Είναι πάντως γνωστό από προηγούμενες μελέτες ότι η ασπιρίνη σε πολύ υψηλές δόσεις μπορεί να μειώσει την ακοή.


Newsroom ΔΟΛ