Το μικρό τρυπάνι που χρησιμοποιεί το ρομπότ Curiosity της NASA για να παίρνει δείγματα από το έδαφος του Άρη, αντιμετωπίζει τεχνικό πρόβλημα και αδυνατεί να κινηθεί.

Οι μηχανικοί της αποστολής προσπαθούν να λύσουν το πρόβλημα, λόγω του οποίου το τροχοφόρο ρομπότ σταμάτησε να την ανάβασή του στο όρος Σαρπ, μια περιοχή που μπορεί να ήταν κάποτε φιλική για τη ζωή.

Το Curiosity, ένα εξάτροχο επιστημονικό εργαστήριο, έφθασε στον γειτονικό πλανήτη πριν από τέσσερα χρόνια. Σήμερα βρίσκεται σε απόσταση περίπου 200 μέτρων από το σημείο όπου προσεδαφίστηκε τον Αύγουστο του 2012.

Το πρόβλημα στον κινητήρα του τρυπανιού εμφανίστηκε πριν από μια εβδομάδα και αρχικά θεωρήθηκε ότι αντιμετωπίστηκε. Επανεμφανίστηκε όμως πιο έντονο, όπως ανέφεραν επιστήμονες της αποστολής στο διεθνές συνέδριο της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης στο Σαν Φρανσίσκο.

Στο ίδιο συνέδριο, ερευνητές ανακοίνωσαν ότι για πρώτη φορά ανίχνευσαν στον Άρη το χημικό στοιχείο βόριο, το οποίο συμμετέχει στο σχηματισμό του σακχάρου της ριβόζης και του μορίου του RNA. Η ανίχνευσή του αποτελεί αποτελεί ακόμα μια ένδειξη ότι ο Άρης ήταν κάποτε φιλόξενος.
Newsroom ΔΟΛ