«Οι επόμενες εκλογές στο τόπο είναι οι ευρωεκλογές το καλοκαίρι του 2019 και οι εθνικές εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019. Ούτε μέρα νωρίτερα» τόνισε.
Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη για συνεχή καταστροφολογία που διαψεύδεται από τα γεγονότα.
«Λέγατε ότι ο προϋπολογισμός του 2016 ήταν εικονικός. Όχι μόνο πιάσαμε τους στόχους αλλά τους ξεπεράσαμε κατά πολύ. Μόλις εκλεχθήκατε πρόεδρος της ΝΔ αμφισβητήσατε το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης. Και τότε ζητούσατε εκλογές, ενώ δηλώνατε ότι ο κόφτης θα ενεργοποιηθεί μέσα στο 2016» είπε.
«Οι αδήλωτοι πόθοι σας για νέα μέτρα δεν ικανοποιήθηκαν. Υπερκαλύψαμε τους στόχους μας για δεύτερη συνεχή χρονιά. Και δίνουμε πλέον αντί να κόβουμε. Αντί να ενεργοποιείται ο «κόφτης», ενεργοποιείται ο «δότης»», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.
«Αλήθεια κ. Μητσοτάκη, έχετε αναρωτηθεί ποτέ ότι αν συνεχίσετε έτσι κινδυνεύετε να καταντήσετε γραφικός;. Μετά και το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης τι θα ζητάτε. Εκλογές φυσικά. Έτσι, από συνήθεια» είπε.
Ο πρωθυπουργός απάντησε και στις επικρίσεις για το χριστουγεννιάτικο πακέτο παροχών που εξήγγειλε, λέγοντας ότι «δεν μοιράζουμε πλεόνασμα, αλλά απόδοση εσόδων που προέκυψαν από την πάταξη της φοροδιαφυγής. Μοιράζουμε χρήματα που έχουμε. Σε όλους και όχι μόνο σε «πελάτες» μας».
Έτσι, σε πρώτη φάση, θα αποδοθούν – όπως είπε – άμεσα 617 εκατ. ευρώ, σε 1.600.000 συνταξιούχους με συντάξεις κάτω των 850 ευρώ. «Στο ίδιο πνεύμα διατηρούμε σταθερό το ΦΠΑ στα νησιά του βορείου και ανατολικού αιγαίου που επλήγησαν από την παρατεταμένη προσφυγική κρίση».
«Μήπως και αυτή η εξαγγελία σας βρίσκει αντίθετο κ. Μητσοτάκη; Πείτε το δυνατά να το ακούσουν και οι νησιώτες» είπε.
«Προχωρούμε σε μέτρα που αμβλύνουν τις κοινωνικές ανισότητες και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Δεν αρκεί να βελτιώνονται οι αριθμοί και οι μακρο – οικονομικοί δείκτες» δήλωσε.
«Εγκαινιάζουμε μια νέα παράδοση: Από τους προϋπολογισμούς-παρωδία της μεταπολίτευσης περνάμε σε αξιόπιστους προϋπολογισμούς και τα όποια οφέλη θα μεταφέρονται στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες» δήλωσε ο πρωθυπουργός.
«Θα δούμε πόσο θα αντέχετε να καταψηφίζετε από τα έδρανα της Βουλής προϋπολογισμούς αναπτυξιακούς» είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος προς τη ΝΔ.
Διαβεβαίωσε δε ότι τους επόμενους μήνες αναμένεται και η ένταξη της χώρας στο QE. «Η ποσοτική χαλάρωση θα συμβάλλει στην αποκατάσταση της κανονικότητας» είπε.
«Ο ελληνικός λαός θα έχει μετά την τετραετία τη δυνατότητα να συγκρίνει ανάμεσα στα δύο συστήματα διακυβέρνησης, να συγκρίνει την καταστροφική πενταετία 2010 – 2015 με την δική μας τετραετία, όπου η κοινωνία θα έχει βγει από το τέλμα» είπε.
Όσον αφορά στη δεύτερη αξιολόγηση, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «πρόθεσή μας είναι να κλείσει όσο το δυνατόν γρηγορότερο για να ετοιμάσουμε την έξοδο στις αγορές ήδη από τα 2017».
«Προσερχόμαστε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με σαφείς θέσεις και χωρίς τακτικισμούς. Η Ελλάδα θα ολοκληρώσει τη συμφωνία εγκαίρως και στο ακέραιο, αλλά δεν θα εφαρμόσει επιπρόσθετα της συμφωνίας μέτρα λιτότητας και δεν θα αποδεχθεί παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας που τη θέτουν εκτός ευρωπαϊκού κεκτημένου» είπε ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στο θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
«Οι Ευρωπαίοι εταίροι οφείλουν να τοποθετηθούν ξεκάθαρα στο θέμα των εργασιακών σχέσεων. Για την κυβέρνησή μας είναι καθαρό το ζήτημα. Δε μπορεί να γίνει αποδεκτό πλαίσιο εργασιακών σχέσεων έξω από το μοντέλο του ευρωπαϊκού κεκτημένου» δήλωσε.
«Το ΔΝΤ βέβαια δεν συγκινείται και πολύ από το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η ΕΕ και οι θεσμοί της όμως είναι αυτοί που οφείλουν να βάλουν τα σαφή όρια και είμαι βέβαιος ότι θα το πράξουν» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας πως το Ταμείο «θα πρέπει να αποκτήσει το θάρρος της γνώμης του: Να πει αν θέλει να μείνει ή να φύγει από την Ευρώπη».
«Ποια είναι η θέση της ΝΔ για τις εργασιακές σχέσεις; Θα συνταχθεί η αντιπολίτευση μαζί μας στην προσπάθεια για ενεργοποίηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων ή θα ταυτιστεί όπως συνηθίζει με τις πιο σκληρές αντεργατικές απόψεις, από αυτές που κατά καιρούς προτείνουν τα στελέχη του ΔΝΤ;» αναρωτήθηκε.
«Βρισκόμαστε πράγματι μπροστά σε παράλογες απαιτήσεις» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι «έχουμε πλέον εμπειρία από διαπραγματεύσεις και δεν ανησυχούμε».