Εκατοντάδες άνδρες και παιδιά από το Ανατολικό Χαλέπι αγνοούνται αφότου επιχείρησαν να εγκαταλείψουν τις ανταρτοκρατούμενες περιοχές, καταγγέλλει ο ΟΗΕ εκφράζοντας τις πολύ σοβαρές ανησυχίες του για το τι μπορεί να τους συμβεί εάν έχουν πέσει στα χέρια των κυβερνητικών δυνάμεων.
«Έχουμε ανησυχητικές πληροφορίες ότι εκατοντάδες άνδρες από το Ανατολικό Χαλέπι αγνοούνται», δήλωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του Γραφείου του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Ρούπερτ Κόλβιλ εξηγώντας ότι οι ανησυχία πηγάζει από «το ρεκόρ των αυθαίρετων κρατήσεων, των βασανιστηρίων και των εξαφανίσεων».
Σύμφωνα με τον Κόλβιλ, περίπου 100.000 άμαχοι παραμένουν στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές, οι οποίες συρρικνώνονται διαρκώς, ενώ υπάρχουν αναφορές για αντάρτες οι οποίοι εμποδίζουν αμάχους να εγκαταλείψουν τις εμπόλεμες περιοχές, το οποίο εάν ισχύει συνιστά πιθανό έγκλημα πολέμου.
Την ίδια ώρα, παρά την ανακοίνωση των ρώσων συμμάχων ότι αναστέλλονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις για να διευκολυνθεί η απομάκρυνση των αμάχων, το συριακό καθεστώς βομβαρδίζει σφοδρά με πυρά του πυροβολικού την Παρασκευή τις ανταρτοκρατούμενες συνοικίες του Ανατολικού Χαλεπιού και κυρίως τη Μπούσταν αλ Κασρ, όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η αεροπορία της Συρίας ανέστειλε τις επιθέσεις της από την Πέμπτη το βράδυ, όμως το πυροβολικό δεν σταμάτησε να βομβαρδίζει με σφοδρότητα στη διάρκεια της νύχτας και το πρωί της Παρασκευής.
Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι έχει βοηθήσει περισσότερους από 8.000 σύρους άμαχους να φύγουν από το Ανατολικό Χαλέπι τις τελευταίες 24 ώρες, μεταξύ αυτών και σχεδόν 3.000 παιδιά.
Σε ανακοίνωσή του ο ρωσικός στρατός επισημαίνει ότι 14 αντάρτες έχουν επίσης παραδοθεί στον συριακό στρατό, καταθέτοντας τα όπλα τους και περνώντας στο Δυτικό Χαλέπι. Σε όλους δόθηκε χάρη, πρόσθεσε.
Ενισχυμένος από την προέλαση του στρατού στο Ανατολικό Χαλέπι στο πλαίσιο της επιχείρησης που ξεκίνησε στις 15 Νοεμβρίου, ο Άσαντ αρνείται μέχρι στιγμής κάθε έκκληση για την κήρυξη εκεχειρίας, καθώς επιθυμεί να ανακαταλάβει ολόκληρη τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας.
«Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του συριακού στρατού έχουν ανασταλεί στο Ανατολικό Χαλέπι, διότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγάλη επιχείρηση η οποία αφορά την απομάκρυνση των αμάχων», δήλωσε την Πέμπτη ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
Ανακοίνωσε επίσης ότι θα διεξαχθούν στρατιωτικές και διπλωματικές συζητήσεις μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ το Σάββατο στη Γενεύη, προκειμένου να εξετάσουν τα σχέδια απομάκρυνσης των σύρων ανταρτών και των αμάχων που το επιθυμούν.
Από την πλευρά του, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα ζήτησε χθες «την επανέναρξη των πολιτικών συζητήσεων», έπειτα από μια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κεκλεισμένων των θυρών.
Ο Ντε Μιστούρα αναμένεται επίσης να συναντηθεί την επόμενη εβδομάδα με την ομάδα του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμο.
Την Παρασκευή, οι 193 χώρες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ αναμένεται να ψηφίσουν ένα σχέδιο απόφασης, μη δεσμευτικό, το οποίο ζητά την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Συρία και την παροχή πρόσβασης για τις ανθρωπιστικές αυτοκινητοπομπές, ένα μέτρο που ένας διπλωμάτης χαρακτήρισε «πολύ λίγο, πολύ αργά».
Οι αντάρτες βρίσκονται στριμωγμένοι σε κάποιους τομείς του Ανατολικού Χαλεπιού μαζί με δεκάδες χιλιάδες αμάχους, καθώς ο συριακός στρατός έχει καταφέρει να ανακαταλάβει το 85% των συνοικιών που είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους οι εξεγερμένοι το 2012, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.
Τα Λευκά Κράνη, η ομάδα διασωστών που δρα στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές του Ανατολικού Χαλεπιού, απηύθυναν έκκληση στις διεθνείς οργανώσεις να τους προστατεύσουν και να διασφαλίσουν την ασφαλή απομάκρυνσή τους.
«Αν δεν απομακρυνθούν, οι εθελοντές μας κινδυνεύουν να βασανιστούν ή να εκτελεστούν στα κέντρα κράτησης του καθεστώτος», τόνισαν απευθυνόμενοι στη Διεθνή Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού.