Λογαριασμοί στην Ελβετία, στη Σιγκαπούρη, στη Νήσο του Μαν. Τι μέλλει γενέσθαι για τον Ζερόμ Καουζάκ, τον πρώην υπουργό Προϋπολογισμού του Φρανσουά Ολάντ; Θα πάει στη φυλακή για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος; Τέσσερα χρόνια αφότου το ξέσπασε σκάνδαλο, το μεγαλύτερο στην πενταετή θητεία της σοσιαλιστικής κυβέρνησης, το δικαστήριο αναμένεται να ανακοινώσει την Πέμπτη την απόφασή του.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, η οποία άρχισε τον Σεπτέμβριο, η εισαγγελέας έχει ζητήσει την καταδίκη του Καουζάκ και έχει προτείνει ποινή φυλάκισης τριών ετών. Ζήτησε επίσης την καταδίκη της πρώην συζύγου του, κάνοντας λόγο για μία «οικογενειακή ζωή θεμελιωμένη στην απάτη».

Αμφότεροι Καουζάκ και σύζυγος κατηγορούνται ότι διατηρούσαν παράνομους τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό επί δύο δεκαετίες. Έχουν ήδη πληρώσει στις γαλλικές Αρχές 2,3 εκατ. ευρώ.

Πλαστικός χειρουργός στο επάγγελμα, ο 64χρονος Καουζάκ υποχρεώθηκε να παραιτηθεί από την κυβέρνηση τον Μάρτιο του 2013.

«Αμαυρώσατε την τιμή αυτής της χώρας», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά η εισαγγελέας απευθυνόμενη στον πρώην υπουργό κατά τη διάρκεια της δίκης, τον Σεπτέμβριο. «Αυτό που δεν διορθώθηκε και ούτε πρόκειται να διορθωθεί, είναι η ζημιά για τη χώρα μας, η οποία έγινε περίγελος».

Το σκάνδαλο Καουζάκ υπήρξε ο πρώτος ισχυρός πονοκέφαλος στην «παραδειγματική Δημοκρατία» που πρέσβευε ο Ολάντ. Έκτοτε, η Γαλλία ενίσχυσε τους μηχανισμούς για την αντιμετώπιση της διαφθοράς με τη θέσπιση της Ανώτατης Αρχής για τη διαφάνεια στον δημόσιο βίο και τη συγκρότηση άλλων οργανισμών κατά της διαφοράς.