Τη Δευτέρα, στις 6.30 το απόγευμα ώρα Γαλλίας, ο Μανουέλ Βαλς θα ανακοινώσει επισήμως αυτό που όλοι λίγο έως πολύ αναμένουν και ακόμη περισσότερο οι ψηφοφόροι της γαλλικής Αριστεράς: την υποψηφιότητά του στις προεδρικές εκλογές την άνοιξη του 2017.
Η απόφαση – έκπληξη από τον Φρανσουά Ολάντ, να μη διεκδικήσει μία δεύτερη θητεία στο Μέγαρο των Ηλυσίων, άνοιξε την περασμένη εβδομάδα τον δρόμο για τον γάλλο πρωθυπουργό, ο οποίος δεν αποκλείεται να ανακοινώσει επίσης την παραίτησή του, προκειμένου να αφοσιωθεί στην προεκλογική του εκστρατεία για τις προκριματικές του Σοσιαλιστικού Κόμματος, τον Ιανουάριο.
Οι πρώτες δημοσκοπήσεις μετά το διάγγελμα του Ολάντ θέλουν τους γάλλους σοσιαλιστές να βρίσκουν στο πρόσωπο του Βαλς τον άνθρωπο που θα συσπειρώσει το διχασμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα και θα διαψεύσει όλους όσοι επιμένουν ότι η κρίσιμη μάχη στις προεδρικές εκλογές θα δοθεί ανάμεσα στον υποψήφιο της Κεντροδεξιάς Φρανσουά Φιγιόν και την υποψήφια του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν.
Στην πραγματικότητα ωστόσο η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή το Κόμμα είναι να αποφασίσει τελικά αν θα κινηθεί περισσότερο στον χώρο του Κέντρου ή θα επιχειρήσει μεγαλύτερη κλίση προς τα Αριστερά, με επικεφαλής τον Αρνό Μοντεμπούρ, προκειμένου να επαναφέρει τα καλά ποσοστά που έχασε επί Ολάντ.
Ο διχασμός και η αναζήτηση της στρατηγικής που θα δώσει νέα πνοή στο κόμμα δεν είναι όμως οι μοναδικές πιέσεις που δέχονται οι σοσιαλιστές. Ο αποστάτης, πρώην υπουργός Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος κατεβαίνει ως ανεξάρτητος, φέρεται να έχει ήδη την υποστήριξη μίας αρκετά μεγάλης μερίδας υποστηρικτών του Ολάντ. Και ακριβώς απέναντι, ο σκληροπυρηνικός αριστερός Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο οποίος στηρίζεται από το Κομμουνιστικό Κόμμα, επίσης αφαιρεί ψήφους από τους Σοσιαλιστές. Θα καταφέρει λοιπόν ο πιο συντηρητικός Βαλς, θιασώτης του δόγματος νόμος και τάξη, να επανατοποθετηθεί στην καρδιά του Σοσιαλιστικού Κόμματος;
Γεννημένος στη Βαρκελώνη, ο 54χρονος Βαλς απέκτησε τη γαλλική υπηκοότητα σε ηλικία 20 ετών, αφότου η οικογένειά άφησε πίσω της το καθεστώς του Φράνκο. Ο ίδιος αναφέρεται συχνά στην απόλυτη αφοσίωσή του στη Γαλλική Δημοκρατία που τον υποδέχτηκε.
Στο Σοσιαλιστικό Κόμμα προσχώρησε στα 18 του χρόνια και η ανέλιξή του ξεκίνησε από τα περίχωρα του Παρισιού, των μεγάλων κοινωνικών ανισοτήτων. Υπήρξε δήμαρχος του Εβρί, νότια της γαλλικής πρωτεύουσας, όπου και θα ανακοινώσει το απόγευμα την απόφασή του να οδηγήσει το κόμμα στις προεδρικές εκλογές. Στη ρεφορμιστική πτέρυγα από την αρχή, ο Βαλς ήταν από εκείνους που δεν φοβήθηκε να σπάσει τα ταμπού του κόμματος, χτυπώντας το 35ώρο και τη συνταξιοδότηση στα 60.
Ο Βαλς φαίνεται να κατανοεί την κοινωνική διαίρεση στη Γαλλία. Ήταν αυτός που μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Charlie Hebdo και το εβραϊκό παντοπωλείο έκανε λόγο για «εδαφικό, κοινωνικό και εθνικό απαρτχάιντ» στη Γαλλία. Είναι επίσης ο ίδιος άνθρωπος που ήρθε σε ευθεία αντιπαράθεση με τους αριστερούς βουλευτές του το περασμένο καλοκαίρι, όταν υποστήριξε με περισσό σθένος την απαγόρευση του μπουρκίνι σχολιάζοντας πως το γυμνό στήθος αντιπροσωπεύει σαφώς περισσότερο τη Γαλλία απ’ ό,τι η μουσουλμανική μαντίλα.
Επιμέλεια: Μάρω Βακαλοπούλου