Αθήνα εναντίον Θεσσαλονίκης. Πρωτεύουσα εναντίον συμπρωτεύουσας. Παναθηναϊκός εναντίον ΠΑΟΚ. Συμπληρώνουν 85 χρόνια αντιπαλότητας. Δύο διαφορετικοί κόσμοι με αλλιώτικη κουλτούρα και άλλες ποδοσφαιρικές καταβολές. Κι όμως –ιδίως τα τελευταία χρόνια –υπάρχει μια κοινή συνισταμένη που φέρνει πολύ κοντά τους δύο ιστορικούς συλλόγους: πρόκειται αναμφίβολα για τις πιο αυτοκαταστροφικές ομάδες (μαζί με την ΑΕΚ) του ελληνικού πρωταθλήματος. Απόψε (19.30) στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας το Τριφύλλι υποδέχεται τον Δικέφαλο σε ένα ντέρμπι με απρόβλεπτες συνέπειες για τον ηττημένο.
Είναι και τούτο από τα παράδοξα του ελληνικού ποδοσφαίρου καθώς τόσο ο Παναθηναϊκός όσο και ο ΠΑΟΚ βρίσκονται εν μέσω σοβαρότατης κρίσης και στα πρόθυρα της αγωνιστικής διάλυσης προτού καν συμπληρωθεί το ένα τρίτο της Σούπερ Λίγκας! Το γεγονός ότι ο μέτριος εφέτος Ολυμπιακός προπορεύεται στη βαθμολογία από τα τέλη Νοεμβρίου έχοντας πάρει προβάδισμα επτά βαθμών από τους Πράσινους και 11 από τους Ασπρόμαυρους (άρχισαν το πρωτάθλημα με μείον τρεις λόγω τιμωρίας), ενώ τους έχει νικήσει και στα μεταξύ τους ντέρμπι, έχει βαρύνει επικίνδυνα το κλίμα σε δύο ομάδες που κατά τ’ άλλα άρχισαν την τρέχουσα σεζόν με υψηλές προσδοκίες και όνειρα για πρωταθλητισμό. Οπως φαίνεται οι σύμμαχοι Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ στη μάχη κατά του παρα-ποδοσφαίρου είναι συνοδοιπόροι στην εσωστρέφεια και στην τάση για αυτοκαταστροφή.
Ο Ιταλός δεν αγαπήθηκε ποτέ


Ουδέποτε κατόρθωσε να κερδίσει τη συμπάθεια της κερκίδας των Πρασίνων που ζήτησε άμεσα την απομάκρυνσή του μετά την απώλεια όλων των «τελικών» της περασμένης σεζόν και την κάκιστη πορεία της ομάδας στα πλέι οφ. Ωστόσο οι αξιόλογες θερινές μεταγραφές, οι οποίες σχεδόν εξ ολοκλήρου έφεραν την υπογραφή του και έδιναν την εντύπωση πως το ρόστερ του Τριφυλλιού αναβαθμίστηκε σημαντικά, όπως επίσης και οι δύο εύκολες ευρωπαϊκές προκρίσεις επί της ΑIΚ Στοκχόλμης και της Μπρόντμπι, πρόσφεραν στονΑντρέα Στραματσόνι ένα μαξιλαράκι ασφαλείας και την ανοχή της εξέδρας. Και ύστερα ήρθε η κατάρρευση. Επί ένα δίμηνο ο Παναθηναϊκός ξέχασε τι εστί νίκη. Από το +5 στη βαθμολογία του πρωταθλήματος βρέθηκε στο -7 έχοντας συντριβεί (3-0) από τον Ολυμπιακό στο «Γ. Καραϊσκάκης», αποκλείστηκε από το Γιουρόπα Λιγκ με συγκομιδή μόλις ενός βαθμού και βρίσκεται με το ένα πόδι εκτός Κυπέλλου μετά την απρόσμενη ήττα (2-1) της περασμένης Τετάρτης από τον ΟΦΗ της Β’ Εθνικής.
Η τυφλή στήριξη του προέδρου της ΠΑΕ κ. Γιάννη Αλαφούζου στον ρωμαίο κόουτς έπαψε να υφίσταται μπροστά στο απειλητικό σενάριο να μετατραπεί σε… συλλαλητήριο (και) κατά της διοίκησης το αποψινό ντέρμπι με τον Δικέφαλο στο οποίο αν οι Πράσινοι δεν νικήσουν θα αποχαιρετήσουν κάθε ελπίδα για ανατροπή στην υπάρχουσα βαθμολογική κατάσταση.
Ο Ιταλός στον οποίο η ΠΑΕ είχε σπεύσει να ανανεώσει το συμβόλαιο τον περασμένο Ιούνιο εν τέλει απομακρύνθηκε από τον πάγκο, όπως ακριβώς είχε συμβεί και με τους προκατόχους του κ.κ. Γιάννη Αναστασίου και Ζεσουάλντο Φερέιρα. Η ιστορία επαναλαμβάνεται στο Τριφύλλι μαζί με τα λάθη του παρελθόντος. Η επόμενη ημέρα φέρνει στον ΠΑΟ τον κ. Μαρίνο Ουζουνίδη, μια παλιά δόξα της ομάδας και έναν από τους πλέον ανερχόμενους έλληνες τεχνικούς στη μεγαλύτερη πρόκληση της προπονητικής καριέρας του…
Παίζει το κεφάλι του ο Ιβιτς


Η σπουδαία νίκη (3-2) του ΠΑΟΚ επί της Φιορεντίνα στο Αρτέμιο Φράνκι για το Γιουρόπα Λιγκ που συνοδεύτηκε από μια καταπληκτική εμφάνιση έδωσε την εντύπωση ότι ο Δικέφαλος βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης. Δεν πέρασαν όμως παρά λίγες ημέρες για να γκρεμίσει ό,τι καλό άρχισε να χτίζεται στη Φλωρεντία και για να μας θυμίσει ότι η ομάδα της Θεσσαλονίκης παραμένει αυτοκαταστροφική.
Το παιχνίδι της περασμένης Δευτέρας με τον Ατρόμητο στην Τούμπα προκάλεσε την έκρηξη καθώς μια νίκη που φαινόταν εύκολη μετατράπηκε σε καταστροφική ήττα.
Το 3-1 υπέρ του ΠΑΟΚ στο 69′ έγινε 3-4 στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων. Οι άνευ προηγουμένου δηλώσεις του προπονητή της ομάδας κ. Βλάνταν Ιβιτς που μίλησε για ύποπτες συμπεριφορές παικτών του τονίζοντας δημοσίως «ή εγώ ή αυτοί» προκάλεσαν σοβαρότατους κλυδωνισμούς στον Δικέφαλο που ξαναμπήκε σε νέα δίνη εσωστρέφειας.
Την επόμενη ημέρα εστάλη να προπονείται με τη β’ ομάδα ο εκ των αρχηγών Γιώργος Τζαβέλλας «για παραβίαση εσωτερικού κανονισμού σε θέματα πειθαρχίας» όπως ελέχθη επισήμως, ενώ καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως το ξέσπασμα του σέρβου τεχνικού πυροδότησε και την αντίστροφη μέτρηση για την απομάκρυνσή του από τον πάγκο του ΠΑΟΚ.
Το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο ενδέχεται να είναι και το τελευταίο του αν τυχόν ο Δικέφαλος δεν αποσπάσει θετικό αποτέλεσμα. Ηδη μάλιστα υπάρχει έντονη φημολογία για επαφές της διοίκησης με υποψήφιους αντικαταστάτες του.
Για πέμπτη σερί σεζόν ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ κ. Ιβάν Σαββίδης ετοιμάζεται να προβεί σε αλλαγή προπονητή μεσούσης της περιόδου. Οι κ.κ. Γιώργος Δώνης, Χουμπ Στέφενς, Αγγελος Αναστασιάδης και Ιγκόρ Τούντορ χάραξαν την ίδια προδιαγεγραμμένη πορεία που ακολουθεί και ο Ιβιτς.

Αλαφούζος vs Σαββίδης
Η πενταετία της εξυγίανσης και της κρίσης

Η είσοδός τους στο ποδόσφαιρο έγινε σχεδόν την ίδια περίοδο το καλοκαίρι του 2012. Αμφότεροι θέλησαν να βοηθήσουν τις ομάδες τους σε περιόδους κρίσιμες. Ο κ. Γιάννης Αλαφούζος έσωσε τον Παναθηναϊκό από μια άτακτη χρεοκοπία και τον εξευτελισμό του υποβιβασμού στη Γ’ Εθνική και ο κ. Ιβάν Σαββίδης έσβησε τα χρέη που ταλαιπώρησαν επί πολλά χρόνια την ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Οραματίστηκαν ένα καλύτερο ποδόσφαιρο και συνασπίστηκαν προκειμένου να καθαρίσει η μπάλα από τη λάσπη της διαφθοράς. Παρακολούθησαν παρέα αρκετά ντέρμπι, αντάλλαξαν πολλές φιλοφρονήσεις, ενώ κάποια στιγμή βρέθηκαν απέναντι στο σίριαλ των τηλεοπτικών αδειών.
Μολονότι όμως η πλειονότητα των οπαδών του Τριφυλλιού και του Δικεφάλου αναγνωρίζουν τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξαν στη διάσωση και την οικονομική εξυγίανση των ΠΑΕ, εν τούτοις τους καταλογίζουν πολλά λάθη στη διαχείριση και τη διοίκηση δύο ομάδων που αδυνατούν να γκρεμίσουν το κατεστημένο του Ολυμπιακού.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ