«Αν μας καταλάβει ο φόβος πως κάθε τολμηρό βήμα πιθανό να ενέχει κινδύνους, θα παραμείνουμε στάσιμοι, με τη σκλαβιά να συνεχίσει να αποτελεί ένα απαράδεκτο status quo» δήλωσε ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.
Απαντώντας στους επικριτές του για την απόφαση επανάληψης των συνομιλιών, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε πως είναι μέσα από το διάλογο που θα βρεθεί λύση, η οποία θα απαλλάσσει την Κύπρο από την τουρκική κατοχή.
Σε ομιλία του στη Λεμεσό, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι κανένας δεν θα ήθελε να δει να συνεχίζονται οι εγγυήσεις της Τουρκίας και η παρουσία του κατοχικού στρατού, ούτε να δει την πατρίδα του μοιρασμένη.
Τόνισε, επίσης, ότι θα αποτελούσε δειλία να βλέπει κάποιος να διαμορφώνεται μια άλλη περιοχή στην κατεχόμενη πατρίδα και να παρακολουθεί αδιαφορώντας για τους ψηλαφητούς κινδύνους.
Σημείωσε ότι γνωρίζοντας τις ανησυχίες του κυπριακού ελληνισμού, θα δώσει τη μάχη ώστε να επιτευχθεί αυτό που ήταν και η εντολή του λαού: Να βρεθεί δηλαδή ο τρόπος να δοθεί ελευθερία και προοπτική στο λαό, Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους.
Αυτό πράττουμε και θα το πράττουμε μέχρι τέλους, είπε ο κ. Αναστασιάδης, τονίζοντας πως δεν είναι ο ίδιος που θα αποφασίσει, αλλά ο λαός, στον οποίο θα δοθεί ο χρόνος να γνωρίσει ποια είναι τα στοιχεία της λύσης και δια της ψήφου του είτε να εγκρίνει, είτε να απορρίψει.
Έκκληση για ενότητα
Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση για συνέχιση των συνομιλιών και τις αντιδράσεις των κομμάτων, ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Δημήτρης Συλλούρης απηύθυνε έκκληση για ενότητα.
Σε δήλωση στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Συλλούρης υπέδειξε ότι «εισερχόμαστε σίγουρα στην πιο κρίσιμη φάση για το Κυπριακό, τουλάχιστον μετά το 2004 και επιβάλλεται ενότητα, η οποία προϋποθέτει αλληλοσεβασμό και συνεννόηση».
Επίσης, τόνισε ότι «όσες διαφορές και να υπάρχουν επί της ουσίας, της τακτικής, ή επί των διαδικασιών, ή όσα παράπονα και να υπάρχουν, μπορούν να μπουν στην άκρη για τις επόμενες σαράντα ημέρες, ώστε να παρουσιάσουμε, ει δυνατόν, κάποια ελάχιστη κοινή τοποθέτηση».
Η στάση του ΑΚΕΛ
Το ΑΚΕΛ έδωσε στήριξη στην απόφαση Αναστασιάδη για συνέχιση των συνομιλιών, τονίζοντας ότι είναι θετικό το γεγονός της επανάληψης των συνομιλιών. Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ότι αν το αδιέξοδο συνεχιζόταν, θα υπήρχε ο κίνδυνος περαιτέρω εμπλοκών με αρνητικές συνέπειες για την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού.
Ανέφερε, επίσης, ότι η συμφωνηθείσα διαδικασία ανοίγει προοπτικές για επίτευξη λύσης.
Επισήμανε, ωστόσο, ότι για να υπάρξουν αυτές οι προοπτικές θα πρέπει να αποφευχθούν ενδεχόμενοι κίνδυνοι, πράγμα που σημαίνει ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης οφείλει να προσέλθει στις διαπραγματεύσεις συνεπής στο συμφωνημένο πλαίσιο και στις αρχές λύσης και να επιδείξει τον απαραίτητο πραγματισμό.
Κάλεσε, επίσης, όλες τις πολιτικές δυνάμεις να κρατήσουν χαμηλούς τόνους και να στηρίξουν τις προσπάθειες για επίτευξη λύσης.
Αντίθετα, τα μικρά κόμματα του κέντρου εξακολουθούν να εκτοξεύουν κατηγορίες για υπαναχώρηση του προέδρου Αναστασιάδη από τις διακηρυγμένες θέσεις του.
Η ΕΔΕΚ, σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει την υποχρέωση να σεβαστεί το θεσμό τον οποίο υπηρετεί με την ψήφο του λαού και να παύσει να εμφανίζεται ως εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής κοινότητας, υποβαθμίζοντας εαυτόν.
Επίσης, οι Οικολόγοι ανακοίνωσαν ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης «συνεχίζει στην επικίνδυνη τροχιά που έβαλε ο ίδιος τις συνομιλίες για το Κυπριακό». Εξάλλου, κάλεσαν τον κ. Αναστασιάδη να εξηγήσει τι ήταν εκείνο που τον έκανε να αποδεχθεί τον οδικό χάρτη του Ακιντζί και να πάει σε μια διάσκεψη με ανοικτά όλα τα θέματα.