Ναι, η Λούσι σκοτώθηκε πέφτοντας από δέντρο

Δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PLoS ONE» η μελέτη για την Λούσι, του διασημότερου Αυστραλοπίθηκου της Αφρικής και πιθανότερος άμεσος πρόγονος του ανθρώπου. Τα ευρήματα έδειχναν ότι η Λούσι περνούσε πολλές ώρες σκαρφαλωμένη στα δέντρα, όταν δεν περπατούσε στη γη και είναι πιθανό να πέθανε ακριβώς όταν έπεσε από ένα δέντρο.

Πριν από λίγους μήνες ερευνητές, με επικεφαλής τον παλαιοανθρωπολόγο Τζον Κάπελμαν του Πανεπιστημίου του Τέξας ανακοίνωσαν τα ευρήματα της μελέτης των απολιθωμάτων της Λούσι, του διασημότερου Αυστραλοπίθηκου της Αφρικής και πιθανότερος άμεσος πρόγονος του ανθρώπου. Τα ευρήματα έδειχναν ότι η Λούσι περνούσε πολλές ώρες σκαρφαλωμένη στα δέντρα, όταν δεν περπατούσε στη γη και είναι πιθανό να πέθανε ακριβώς όταν έπεσε από ένα δέντρο. Οι ερευνητές επανέρχονται τώρα και με δημοσίευση στην επιθεώρηση «PLoS ONE» δίνουν λεπτομέρειες της μελέτης τους η οποία αναφέρει ότι η Λούσι έχασε την ζωή της πέφτοντας από ύψος 12 μέτρων.

Οι τεχνικές

χρησιμοποίησε εξελιγμένες τεχνικές τομογραφίας ακτίνων-Χ υψηλής ανάλυσης για να αναλύσει τα οστά του απολιθωμένου σκελετού της Λούσι και να τα συγκρίνει με αυτά των ανθρώπων και των πιθήκων. Η έρευνα δείχνει ότι οι πρόγονοί μας συνέχιζαν να ζουν πάνω στα δέντρα για αρκετό καιρό αφότου είχαν εξελιχθεί να βαδίζουν στα δύο -και όχι πια στα τέσσερα- πόδια τους.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η ανατομία των γεροδεμένων χεριών της «Λούσι» προδίδει πως τα χρησιμοποιούσε για να πιάνεται από τα κλαδιά των δέντρων και να σκαρφαλώνει σε αυτά για ώρες, όπως κάνουν οι χιμπατζήδες, οι στενότεροι γενετικά συγγενείς του ανθρώπου.

Ποια είναι

Η «Λούσι» -που σήμερα φυλάσσεται στο Εθνικό Μουσείο της Αιθιοπίας- είχε ανακαλυφθεί το 1974 από τον ανθρωπολόγο Ντόναλντ Γιόχανσον του Πανεπιστημίου της Αριζόνα στην περιοχή Αφάρ της Αθιοπίας. Η ανακάλυψή της είχε προκαλέσει διεθνή αίσθηση, καθώς έριξε φως στην προέλευση του «έμφρονος ανθρώπου» (Homo sapiens), που εμφανίσθηκε στην Αφρική πριν περίπου 200.000 χρόνια.

Η «Λούσι» (Australopithecus afarensis) εκτιμάται ότι έζησε πριν από 3,18 εκατομμύρια χρόνια, αποτελώντας ένα συνδυασμό πιθηκοειδών και ανθρώπινων χαρακτηριστικών. Οι επιστήμονες ήσαν σίγουροι ότι η «Λούσι» περπατούσε στα δύο πόδια, αλλά αμφέβαλαν αν παράλληλα ανέβαινε και στα δέντρα, κάτι που επιβεβαιώνει η νέα έρευνα.

«Η διαμάχη για το αν η Λούσι σκαρφάλωνε σε δέντρα μαίνεται εδώ και 42 χρόνια, από τότε που ανακαλύφθηκε. Η μελέτη μας κλείνει το ζήτημα οριστικά» δήλωσε ο Κάπελμαν.

Ο ίδιος και άλλοι επιστήμονες είχαν νωρίτερα φέτος ανακαλύψει μικρά κατάγματα στα οστά της Λούσι, που δείχνουν ότι πιθανώς σκοτώθηκε όταν έπεσε από κάποιο δέντρο από ύψος περίπου 12 μέτρων.

Η Λούσι ζύγιζε γύρω στα 30 κιλά, είχε ύψος 1,07 μέτρα και φαίνεται πως, αφού τριγυρνούσε τις μέρες στο έδαφος για να βρει τροφή, τα βράδια κατέφευγε στα δέντρα για προστασία. Αλλά μάλλον είδε κάποιον εφιάλτη και έπεσε μοιραία από το κρεβάτι της!

Newsroom ΔΟΛ

Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk