Διπλασιάζοντας τις προηγούμενες εκτιμήσεις της, η ιαπωνική κυβέρνηση υπολογίζει τώρα ότι το ποσό που απαιτείται για τη διάλυσης του πυρηνικού εργοστασίου Φουκουσίμα-Νταΐτσι αλλά και για την αποζημίωση των κατοίκων θα φτάσει τα 20 τρισεκατομμύρια γιεν, σχεδόν 180 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στα τέλη του 2013 το ιαπωνικό υπουργείο Εμπορίου εκτιμούσε το κόστος σε μόλις 11 τρισ. γιεν, με το μεγαλύτερο ποσό να αντιστοιχεί σε αποζημιώσεις. Ακολουθούν τα έξοδα για την απομάκρυνση των ραδιενεργών εδαφών, το κόστος διάλυσης του εργοστασίου και η κατασκευή εγκατάστασης προσωρινής αποθήκευσης για ραδιενεργά μπάζα.

Όπως αναφέρει το Reuters, το κόστος διάλυσης του εργοστασίου εκτιμάται τώρα ότι θα φτάσει τα αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο, πολύ πάνω από το σημερινό επίπεδο των 800 εκατ. δολαρίων το χρόνο.

Το κόστος καταλήγει στους πολίτες

Παρά την αρχική υπόσχεση ότι τα έξοδα θα καλύπτονταν από την Tokyo Electric, την εταιρεία που διαχειριζόταν τον πυρηνικό σταθμό, η κυβέρνηση παραδέχτηκε τη Δευτέρα ότι ένα μέρος θα μετακυληθεί στους πολίτες μέσω αύξησης στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος.

Τρεις αντιδραστήρες του σταθμού Φουκουσίμα-Νταΐτσι υπέστησαν τήξη του πυρήνα τον Μάρτιο του 2011, όταν ένας σεισμός των 9 βαθμών προκάλεσε τσουνάμι που πλημμύρισε το εργοστάσιο και έθεσε εκτός λειτουργίας τα συστήματα ψύξης.

Περίπου 100.000 άνθρωποι χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους λόγω της διαρροής ραδιενέργειας, η οποία ήρθε να προστεθεί στις εκτεταμένες καταστροφές από το ίδιο το τσουνάμι.

Περισσότεροι από 18.000 άνθρωποι πέθαναν και ένα εκατομμύριο κτήρια καταστράφηκαν ολοσχερώς.
Newsroom ΔΟΛ