Στο τελευταίο ντιμπέιτ για το χρίσμα της γαλλικής Δεξιάς στις προεδρικές εκλογές -μονομαχία που μπορεί να καταλήξει να βγάλει πρόεδρο- ο Φρανσουά Φιγιόν εμφανίστηκε να κράτα πιο επιθετική στάση, ενώ ο Ζιπέ εμφανίστηκε πιο «συμφιλωτικός».

Κόντρα για τις μεταρρυθμίσεις αλλά και τη γαλλική ταυτότητα -«όχι, δεν είμαστε πολυπολιτισμική κοινωνία», λέει ο Φιγιόν- ενώ στη συζήτηση βάρυνε και το ζήτημα της Ρωσίας, με τον Ζιπέ να αφήνει να εννοηθεί πως ο Φιγιόν είναι ο «υποψήφιος του Πούτιν».

Οι δημοσκοπήσεις στην παρούσα φάση (κι ενώ ακόμη οι Σοσιαλιστές δεν έχουν καταλήξει σε υποψήφιο) δείχνουν τον όποιον υποψήφιο της Δεξιάς να περνά στο δεύτερο γύρο για να αναμετρηθεί με την Μαρίν Λεπέν του Εθνικού Μετώπου -έναντι της οποίας θα επικρατούσε, αν τα γκάλοπ έχουν βάση.

Το βράδυ της Πέμπτης, κοντραροχτυπήθηκαν για τελευταία φορά στον τηλεοπτικό φακό ο Αλέν Ζιπέ, που θεωρείτο εξαρχής φαβορί για το χρίσμα, και ο Φιγιόν, ο οποίος είχε απροσδόκητα επικρατήσει με διαφορά στον πρώτο γύρο (κατά τον οποίο είχε αποκλειστεί ο Σαρκοζί, σε μία μάχη που κατέληξε το πολιτικά μοιραίο πλήγμα στον τέως πρόεδρο).

Ο Φιγιόν (δεξιός που ακόμη δηλώνει «θατσερικός» στις θέσεις του) εμφανίστηκε πρόθυμος για πιο «αποφασιστικές» μεταρρυθμίσεις έναντι ενός Ζιπέ που επανεπιβεβαίωσε την πρόθεσή του για διατήρηση των κεντρικών πυλώνων του γαλλικού συστήματος.

«Ο Ζιπέ δεν θέλει όντως να αλλάξει τα πράγματα, θέλει να μείνει εντός του συστήματος και απλά να το βελτιώσει, όπως λέει» είπε ο Φιγιόν, υποστηρίζοντας ότι «το δικό μου σχέδιο είναι πιο ριζοσπαστικό».

Σαν να ήθελε να επιβεβαιώσει το σχήμα, ο Ζιπέ είπε με τη σειρά του ότι «οι μεταρρυθμίσεις δεν πρέπει να είναι τιμωρία αλλά να φέρνουν ελπίδα». «Το γαλλικό κοινωνικό μοντέλο υπάρχει, θέλω να παγιώσω, δεν πρέπει να το καταστρέψουμε» προσέθεσε ο Ζιπέ.

Όσον αφορά τη δημοσιονομική πολιτική, και οι δύο υποψήφιοι τίθενται υπέρ περιοριστικής στάσης και περικοπών δαπανών, με περικοπή θέσεων στο δημόσιο τομέα, όμως ο Ζιπέ απορρίπτει ως ανεφάρμοστα μεγάλης έκτασης τις προτάσεις του Φιγιόν.

Ο Φιγιόν επανέλαβε τη θέση του για περικοπές 500.000 θέσεων στο γαλλικό δημόσιο τομέα, κάτι που ο Ζιπέ (που προτείνει τις μισές) χαρακτήρισε «μη ρεαλιστικό».

Σύγκρουση για τη γαλλική ταυτότητα και τον Πούτιν

Ο Φιγιόν εμφανίστηκε επίσης σκληρότερος στο θέμα που έχει επίσης, μαζί με την οικονομία, αρχίσει να απασχολήσει ιδιαίτερα του Γάλλους τους τελευταίους μήνες: Τη γαλλική ταυτότητα.

Σε σχετική ερώτηση συντονιστή, ο Φιγιόν απάντησε εξαρχής «όχι, δεν νομίζω πως η Γαλλία είναι πολυπολιτισμική κοινωνία». «Η Γαλλία έχει ιστορία και κουλτούρα, η οποία φυσικά έχει εμπλουτιστεί από ξένες κουλτούρες, αλλά μένει η βάση και το θεμέλιο της ταυτότητάς μας» είπε.

«Δεν πρέπει να κάνουμε την επιλογή της πολυπολισμικότητας ή του communautarisme» (δηλαδή, της συγκρότησης διαφορετικών κοινοτήτων εντός της γαλλικής κοινωνίας) είπε ο Φιγιόν. «Για να το πω απλά, όταν πηγαίνεις στο σπίτι κάποιου, από ευγένεια δεν παίρνεις τον έλεγχο» συμπλήρωσε.

Ο Ζιπέ έπαιξε ψηλά το ζήτημα των σχέσεων με τη Μόσχα και το ότι ο Φιγιόν θεωρείται «μάλλον φιλορώσος».

«Πιστεύω πως είναι η πρώτη φορά που ο αρχηγός του ρωσικού κράτους επιλέγει υποψήφιό του» στη μάχη για τη γαλλική προεδρία, είπε ο Ζιπέ, δηλώνοντας «έκπληκτος».

Ο ίδιος ο Φιγιόν το σχετικοποίησε, αποδίδοντάς το στην «εμπειρία συνεργασίας» που υπάρχει μεταξύ του και του Πούτιν (όταν ο πρώτος ήταν γάλλος πρωθυπουργός) -αν και επέκρινε ως «παράλογη» την στάση της νυν κυβέρνησης έναντι της Μόσχας.