Εχουμε κάτι προβλήματα κι εμείς οι φεμινίστριες, με τις διατυπώσεις και τις λεπτομέρειες. Μην τυχόν πει ένας πρόθυμος άνδρας «θα σου πλύνω τα πιάτα», αρχίζουμε την ανάλυση του «σου», με το πάθος φιλολόγου που βρήκε αδημοσίευτα χειρόγραφα του Ελύτη. Κι ενώ αναλύουμε το εσφαλμένο «σου», λίγο πιο πέρα, σε γειτονική χώρα, οι Αρχές προσπάθησαν να κουλαντρίσουν εφήβους οι οποίες έχουν υποστεί βιασμό. «Μην είσαι χαζή, σε βίασε, πάει, πέρασε, τώρα θα σε παντρευτεί». Παρ’ ολίγον διά νόμου στην Τουρκία. Οι βουλευτές του κυβερνώντος AKP εισηγήθηκαν νομοσχέδιο βάσει του οποίου κατηγορούμενοι για βιασμό ανηλίκου μπορούσαν να αποφύγουν τη δίωξη εάν παντρεύονταν το θύμα τους.
Μέσα στην παράνοια, το νομοσχέδιο μιλούσε για «σεξουαλική επίθεση σε ανήλικο» αλλά «χωρίς τη χρήση βίας ή απειλής». Αυτό ξεπερνά τη φαντασία ακόμη και του σκηνοθέτη τουρκικής τσόντας, όπου ο πανέμορφος μουστακαλής πατάει κάτω τη γειτονοπούλα, εκείνη δεν θέλει και πονάει, αλλά στο τέλος τη φιλάει στο στόμα κι εκείνη ελαφρώς ερεθίζεται, αλλά είναι και τα αίματα, οπότε δεν υπάρχει ξεκάθαρο ήθελε ή δεν ήθελε. Που δεν ήθελε, και όλοι το ξέρουμε. Να κρατήσουμε και τη λεπτομέρεια της λέξης «ανήλικο»… (Ευτυχώς, το νομοσχέδιο-ντροπή αποσύρθηκε.)
Προχωράμε λίγο στα βάθη της Ανατολής για να φτάσουμε στο Ντουμπάι, όπου μία ακόμη είδηση βιασμού αφήνει άφωνο τον νοήμονα άνθρωπο. Βρετανή συνελήφθη και κατηγορείται ότι έκανε σεξ εκτός γάμου, αφού πήγε στην αστυνομία για να καταγγείλει τον βιασμό της. Η 25χρονη έκανε διακοπές στο Ντουμπάι τον Οκτώβριο όταν της επιτέθηκαν δύο Βρετανοί που κατέγραψαν τον βιασμό της σε κινητό τηλέφωνο. Η κοπέλα απευθύνθηκε σε αστυνομικό τμήμα αλλά συνελήφθη για παραβίαση των νόμων της χώρας για το εξωσυζυγικό σεξ. Οι φερόμενοι δράστες επέστρεψαν ανενόχλητοι στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ το διαβατήριο του θύματος κατασχέθηκε και της απαγορεύτηκε να φύγει από τη χώρα.
Αυτές οι ειδήσεις παρέχουν στον αναγνώστη του δυτικού πολιτισμού πληροφορίες για έναν άλλο πολιτισμό, και επειδή είμαστε πολιτισμένοι, αποδεχόμαστε ότι δεν υπάρχει ανώτερος και κατώτερος πολιτισμός και πρέπει να σεβόμαστε όλα αυτά τα πολιτισμένα περί βιασμού. Δεν νοείται να γίνει διάβημα ή συζήτηση ή παρέμβαση στην ξένη χώρα, δηλαδή να πάρει κάποια ξένη αρχή επίσημη πρωτοβουλία και να πει ότι στο έγκλημα του βιασμού το θύμα είναι θύμα, ακόμη κι αν παντρευτεί τον βιαστή, το θύμα είναι θύμα, δεν νοείται να διώκεται. Εχουμε μάθει να σεβόμαστε το όριο, το σύνορο, την ξένη πόρτα, κι ας γίνονται εγκλήματα που οδηγούν την ανθρωπότητα στα βάθη του σκότους.
Στον αντίποδα, καταγράφονται στον ευρωπαϊκό χώρο κανονικά εγκλήματα που γίνονται αποδεκτά με απάνθρωπη ψυχραιμία: γάμοι ανηλίκων. Στη Γερμανία καταγράφηκαν 1.475 έγγαμοι ανήλικοι αλλοδαποί. Από αυτούς, 361 άτομα κάτω των 14 ετών. Κοριτσάκια 12 ή 13 ετών βιάζονται από ανώμαλους παιδεραστές που προστατεύονται με ληξιαρχική πράξη για τους βιασμούς. Αντέδρασε ένας υφυπουργός, είπε να ακυρώνονται οι γάμοι, αλλά αυτά τα παιδιά συνεχίζουν να συμβιώνουν με τους βιαστές τους. Και μην πει κανείς ότι το γλεντάνε τα κοριτσάκια και ότι πολύ γουστάρουν την κατάσταση και ότι είναι θέμα ξένης κουλτούρας.
Ολα αυτά κάπου καταλήγουν, σε μια οπισθοδρόμηση, σε βάρος των γυναικών και των παιδιών. Να καμαρώσουμε και να πούμε ότι αυτά είναι χαρακτηριστικά ενός ξένου, ανατολίτικου φαλλοκρατικού πολιτισμού; Δεν μπορούμε να το πούμε όταν ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι αγόραζε ερωτικές υπηρεσίες από την ανήλικη Ρούμπι, δεν μπορούμε να το πούμε όταν ο γενικός τίτλος σε όλα αυτά θα μπορούσε να είναι «Grab them by the pussy».

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ