Ο λαλίστατος μέσω Twitter Ντόναλντ Τραμπ δεν είχε βρει το χρόνο να αποδοκιμάσει έστω μέσα από αυτό το βήμα τους ναζιστικούς χαιρετισμούς, τα «Hail Trump» και τις ρατσιστικές χυδαιότητες της κατ’ ευφημισμόν «εναλλακτικής δεξιάς» (alt-right) στη «γιορτή» των νεοναζιστών το Σαββάτο δύο βήματα από τον Λευκό Οίκο.

Σήμερα, Τρίτη, εν μέσω της ρίγης, οργής και ανησυχίας που πηγάζει από το ανατριχιαστικό βίντεο που έχει έλθει στη δημοσιότητα, ο Τραμπ είπε μιλώντας στους δημοσιογράφους των New York Times ότι «αποδοκιμάζει και καταδικάζει». Την ίδια στιγμή υπερασπίστηκε τον Στιβ Μπάνον, ο οποίος κατά τη γνώμη του ούτε ρατσιστής, ούτε ακροδεξιός είναι.

Το Μουσείο Μνήμης του Ολοκαυτώματος των ΗΠΑ είχε προχωρήσει στο ασυνήθιστο βήμα να εκδώσει ανακοίνωση εκφράζοντας «βαθιά ανησυχία» για τους υποστηρικτές της θεωρίας της ανωτερότητας της λευκής φυλής που πανηγυρίζουν στο όνομα του Τραμπ.

Στο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το περιοδικό Atlantic από τη συγκέντρωση της νεοναζιστικής ομάδας Ινστιτούτο Εθνικής Πολιτικής (NPI) σε συνεδριακό κέντρο στην Ουάσινγκτον το Σάββατο, ο αρχηγός τους Ρίτσαρντ Σπένσερ και οι περίπου 200 συγκεντρωμένοι χαιρετούν ναζιστικά φωνάζοντας «Hail Τραμπ», «Hail στο λαό μας».

«Η Αμερική ήταν έως την προηγούμενη γενιά μια χώρα λευκών σχεδιασμένη για εμάς και την ευημερία μας. Είναι δική μας δημιουργία, δική μας κληρονομιά και μας ανήκει»… Είναι τα λόγια που βγήκαν από το στόμα του Ρίτσαρντ Σπένσερ.

«Ο κ. Τραμπ, που έβγαλε αυτήν την ομάδα από τη σκιά κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, έχει καθήκον να αποκηρύξει χωρίς αμφισημίες την τοξική προπαγάνδα της» υπογράμμιζαν σε άρθρο τους οι New York Times πριν τη συνάντηση των δημοσιογράφων της εφημερίδας με τον Τραμπ.

Ερωτηθείς στη συνάντηση εάν ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ θα καταδικάσει τη συγκέντρωση των νεοναζί ο Τραμπ απάντησε: «Τους καταδικάζω. Αποδοκιμάζω και καταδικάζω». Όσο για το εάν θεωρεί ότι έκανε πράγματα που κινητοποίησαν την «εναλλακτική δεξιά», ο ίδιος απάντησε: «Δεν νομίζω. Δεν θέλω να κινητοποιήσω την ομάδα, αποδοκιμάζω την ομάδα».

Μιλώντας νωρίτερα στους New York Times, ο Ρίτσαρντ Σπένσερ έλεγε ότι δεν θεωρεί πως ο Τραμπ ανήκει στο NPI. «Αλλά νομίζω ότι υπάρχει μια φυσική σύνδεση ή θα μπορούσαμε να πούμε μια βαθύτερη σύνδεση με τον Ντόναλντ Τραμπ, κάτι που απλώς δεν είχαμε με την πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών» είπε.

Ο Τραμπ, εν τω μεταξύ, δεν βρίσκει τίποτα μεμπτό στον Στιβ Μπάνον, πρώην επικεφαλής του δικτυακού τόπου Breitbart News που… συνέχιζε εκεί που σταμάταγε ο Τραμπ καθ’ όλη την προεκλογική εκστρατεία. Εκεί που ο Τραμπ δεν μπορούσε να πει άλλα, ο Μπάνον αναλάμβανε να επεκτείνει τη συνωμοσιολογία σε έναν κατάπτυστο, ρατσιστικό δικτυακό τόπο-όργανο προπαγάνδας της «alt-right», που είχε και ειδική στήλη για την «εγκληματικότητα των μαύρων».

Ο Μπάνον «μπήκε» στη συνέχεια στην προεκλογική εκστρατεία Τραμπ και μετά τη νίκη-σοκ «επιβραβεύτηκε» με τη θέση συμβούλου στρατηγικού σχεδιασμού του Λευκού Οίκου.

Στη συνομιλία με τους δημοσιογράφους των NYT ο Τραμπ τον υπερασπίστηκε διαβεβαιώνοντας πως «εάν θεωρούσε ότι ο Μπάνον ήταν ρατσιστής ή της ‘alt-right’ ή οποιονδήποτε από τους όρους μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, δεν θα σκεφτόταν καν να τον εντάξει στο επιτελείο του».

Όσο για το Breitbart News (το οποίο σχεδιάζει να επεκταθεί σε Γαλλία, στηρίζοντας την Μαρίν Λεπέν, και Γερμανία για τις κάλπες του 2017), κατά τον Τραμπ είναι απλά μία έκδοση.

«Καλύπτουν γεγονότα όπως εσείς [οι New York Times] καλύπτετε γεγονότα. Είναι σίγουρα ένα πολύ πιο συντηρητικό έντυπο για να το πω ήπια από τους New York Times. Αλλά το Breitbart είναι πραγματικά ένας ειδησεογραφικός οργανισμός που έχει γίνει αρκετά επιτυχημένος. Έχει αναγνώστες και καλύπτει θέματα της δεξιάς, αλλά και της αριστεράς. Είναι αρκετά μεγάλο πράγμα»…