Τι κοινό έχουν η νίκη – έκπληξη του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ και η επίσης απροσδόκητη νίκη του Φρανσουά Φιγιόν στον πρώτο γύρο των προκριματικών εκλογών της γαλλικής Δεξιάς; Τον θαυμασμό του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Όπως διαφαίνεται από τα ρωσικά δημοσιεύματα, που στο πρόσωπο του Φιγιόν διαβλέπουν έναν «φίλο της Μόσχας», και όπως επιβεβαίωσε το Κρεμλίνο την Τρίτη, εκτιμάται ότι εάν είναι αυτός που θα διαδεχτεί τον Φρανσουά Ολάντ στο Μέγαρο των Ηλυσίων τον Μάιο, οι ρωσογαλλικές σχέσεις θα δυναμώσουν.

Η Μόσχα παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις στο Γαλλικό Κόμμα των Ρεπουμπλικανών, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, και έχει κάθε λόγο να το κάνει. Με τη θριαμβευτική είσοδο του Τραμπ στον Λευκό Οίκο και το πιθανό δίδυμο Φιγιόν – Λεπέν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, σχολιάζει ο γάλλος δημοσιογράφος Πιέρ Ασκί στον Nouvel Observateur, ο Πούτιν θα μπορούσε να αποκτήσει δύο καλούς «φίλους» σε δύο σημαντικές πρωτεύουσες της Δύσης: στην Ουάσινγκτον και το Παρίσι.

Ο «ρωσικός παράγοντας» απέκτησε ιδιαίτερη βαρύτητα στις Ηνωμένες Πολιτείες, από τη στιγμή που η κυβέρνηση Ομπάμα κατηγόρησε τη Μόσχα ότι επιχειρεί να επηρεάσει τις προεδρικές εκλογές διεξάγοντας κυβερνοεπίθεση στα mails του Δημοκρατικού Κόμματος και της Χίλαρι Κλίντον. Αυτό ωστόσο όχι μόνο δεν υπήρξε ανασταλτικός παράγοντας για τον Τραμπ, απεναντίας η υπόσχεση μιας «συμφωνίας» με τον ρώσο πρόεδρο υπήρξε από τους ακρογωνιαίους λίθους της προεκλογικής του εκστρατείας.

Στη Γαλλία, το ρωσικό ζήτημα ελάχιστα τέθηκε κατά τον πρώτο γύρο των προκριματικών εκλογών των Ρεπουμπλικανών. Στον δεύτερο γύρο όμως αναμένεται να συζητηθεί με μεγαλύτερο ζήλο, καθώς αποτελεί μία από τις ουσιώδεις διαφορές μεταξύ Φρανσουά Φιγιόν και Αλέν Ζιπέ. Σύμφωνα με τον ρωσικό Τύπο, για παράδειγμα, ο Φιγιόν είναι ο «φιλορώσος υποψήφιος», ο οποίος έχει ένα πρόγραμμα εξωτερικής πολιτικής «πιο ισορροπημένο» από του αντιπάλου του Ζιπέ, που θεωρείται «ατλαντιστής υπό προϋποθέσεις».

Αυτό που επίσης έχει ενδιαφέρον είναι ότι σε αντίθεση με τον Τραμπ, ο Φιγιόν γνωρίζει προσωπικά τον Πούτιν και οι πολύ ευνοϊκές δηλώσεις του για τον ρώσο πρόεδρο, περιλαμβανομένης της τακτικής του στη Συρία, βασίζονται στην πραγματική γνώση του ανθρώπου για τον οποίο μιλάει.

Πέραν της προσωπικής γνωριμίας όμως Φιγιόν – Πούτιν, έστω και αν ο πρώην πρωθυπουργός του Νικολά Σαρκοζί δεν διαδεχτεί τον Ολάντ, η εκλογή του και μόνο στο τιμόνι της γαλλικής Δεξιάς θα έχει μόνο θετικές επιπτώσεις για τη Μόσχα. Στο σενάριο που θέλει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών να περνάει η Λεπέν και ο Φιγιόν, όπως φαίνεται από την πλειονότητα των μέχρι σήμερα δημοσκοπήσεων (ο όποιος υποψήφιος της Δεξιάς και η ηγέτιδα του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου), ο Πούτιν αποκτά αυτομάτως έναν «φίλο» στη Γαλλία και μία «νίκη» έναντι της Δύσης.

Επιμέλεια: Μάρω Βακαλοπούλου